Merkel bedurvult: Nem lesz mazsolázás, barátaim!

Angela Merkel német kancellár világossá tette, hogy Európa vezetői nem kezelhetnek egyformán egy olyan országot, amely az EU-tagja akar lenni, és egy olyat, amely nem. Jobb, ha a brit politikusok nem kergetnek illúziókat a brit kilépés kedvező feltételeivel kapcsolatban.
Napi.hu, 2016. június 28. kedd, 14:27
Fotó: Reuters

Ne kergessenek illúziókat az Európai Unión kívüli élettel kapcsolatban - figyelmeztette Angela Merkel kancellár a brit szavazókat a német parlamentben elmondott beszédében. Ezzel megkeményítette korábbi békülékeny álláspontját, amely szerint a válófélben lévő feleknek türelmesen kellene viselkedniük egymással - értékelte a helyzetet a Bloomberg.

Nagy-Britannia nem számíthat kedvezményes elbírálásra csak azért, mert csütörtöki népszavazásig az EU tagállama kívánt lenni. A távozási szándék világossá tétele után nem lesznek háttértárgyalások a jövőről. Csak azt követően kezdődhet az egyeztetés, hogy London hivatalosan benyújtja válási szándékát.

Nem lesz mazsolázás

Semmifélre félreértés nem lehet azokkal a feltételekkel kapcsolatban, amelyeket az uniós szerződés a kiválással kapcsolatban előír. Csak azt tanácsolhatom brit barátaimnak, hogy ne csapják be magukat a lehetőségeiket illetően.

Biztosíthatok mindenkit, hogy nem lehet mazsolázni a tárgyalások során - célzott arra, hogy az EU gazdasági szabályait árukapcsolásszerűen kell betartani azoknak, akik élvezni szeretnék az egységes európai piac előnyeit. Különbségnek kell lennie, és különbség lesz azok között az országok között, amelyek az EU tagjai akarnak lenni, és azok között, akik nem.

Nem kedvelik most

Az EU többi vezetője úgy érzi, hogy az elmúlt hónapokban mindent megtettek, hogy David Cameron brit miniszterelnök megnyerje a népszavazást, amelyet felelőtlenül kiírt. Így aztán most nincsenek olyan kedvükben, hogy tovább segítséget nyújtsanak neki - véli Mark Leonard, az Európai Tanács külügyi szakértője.

Az is zavarja az európaiakat, hogy nem tudják, meddig lesz még hivatalában, és mikor kezdődhetnek a válási tárgyalások. A brit Konzervatív Párt hétfőn jelezte, hogy szeptember 2-áig meg akarja választani új elnökét. A YouGov Plc közvélemény-kutatása szerint a tory szavazók 31 százaléka az EU-párti Theresa May belügyminisztert támogatja, míg a Brexit arca, Boris Johnson támogatottsága 24 százalékon áll.

Üres szék

Jelképes lesz, hogy a kedden este kezdődő uniós csúcsértekezlet második napján, szerdán már nem vesz részt az ülésen Cameron. Széke üresen marad, arra utalva, hogy Nagy-Britannia egy éjszaka elvesztette befolyását az EU-ban.

És az uniós vezetők azt szeretnék, hogy az elválás a jelképen túl nagyon gyorsan valósággá váljon. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy várassuk egymást, mert az gazdasági kárt okozna az EU megmaradt 27 tagállamának és Nagy-Britanniának is - tette világossá Angela Merkel. Ugyanakkor egy bizonyos határig továbbra is megérti, hogy a brit félnek elemeznie kell a kialakult helyzetet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw3, 2016.07.07 22:33

@teuton: Ha a logikádat nézem akkor te meg mit osztod az észt Magyarországgal kapcsolatban miért mocskolod naponta az országot, úgy hogy sem magyarul írni nem tudsz tisztességesen, sem Magyarországra nem tetted be mostanában a lábadat?

Amúgy nincsenek pénzügyi büntetések, olyan elég kivételes esetben adódhat mint amit most Spanyolország és Portugália beszopott, ez maximum a hozzád hasonló magyargyűlölőknek fájhat.

Másrészt pedig nincs EU-s törvény a kvótáról. Az, ha valamit az EB elhatároz, az attól még nem törvény.
Keveset tudsz, de annak legalább gyakran adsz hangot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.07.07 21:35

@teuton: "de az okost jatszak"

Hát, mi legalább a helyesírást megtanultuk az általános iskola második-harmadik osztályában, ezért tudjuk többek közt hogy a "játsszák"-ot két sz-szel írjuk... Úgy látszik te már ott kibuktál, és még te akarsz minket kioktatni? Mars vissza az iskolapadba, a másodikosok közé...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.07.07 21:22

@Warlock:

Szerintem mindenki iszonyúan megrémült....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.07.07 20:38

@teuton: Mákod van, mert jövő héten 2 hétre elutazom szabira, de utána reszkess, te leszel az új célpontom... letojom a lombot, krixet, prolibertatet, blamát, volét, dakotát, ezt-nekedet meg az összes eddigi bérkommentelő célpontomat. Le foglak... mit is? Prolibertate mondta... karaktergyilkolni... lekarakterozlak... te tökkelütött gazdasági menekült... :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.07.07 20:33

@teuton: "Nagyon vicces, hogy azok (warlock,iszakos es baratai) osztjak itt az eszt Magyarorszagrol, mocskoljak naponta az EU-t es a külföldi politikusokat, nyilatkoznak Angliarol meg Nemetorszagrol, mikor a labukat ki nem tettek meg a porfeszkükböl es az eletben nem vittek semmire, de az okost jatszak... "

Ezt mire alapozod, nagyon érdekelne te... te szerencsétlen gárgyult emigráns te... :-))) A negró vakít melletted... apám... :-)))) Látatlanban minősítesz olyanokat, akik adott esetben jóval többre vitték a hazájukban mint te gazdasági hazátlan emigránsként, valamint jóval több országban jártak mint te... ráadásul úgy minősítesz, hogy még el is ismered, hogy hülye voltál ahhoz, hogy idehaza ötről a hatra vidd, és egy gazdasági emigránsként, hazátlan kivert kutyaként írogatsz Németországból... :-))) Ehhez kell ám a pofa... :-)) (meg az éjsötét elme)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html