Az Európai Bizottság elnöke ugyancsak hangsúlyozta, hogy fogy az Európai Unió újjáépítésére fordítható idő, ugyanis egyebek mellett egyszerre kell helyrehozni a koronavírus-járvány okozta károkat, elfogadni az unió jövő évi és a 2020 uráni hétéves költségvetését, valamint megállapodásra kell jutni Londonnal a jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszer kérdéseit illetően.

Angela Merkel az elnökségi munkaprogramról az Európai Bizottsággal videokonferencia keretében folytatott megbeszélés után tartott tájékoztatón kiemelte, hogy a legjobb az lenne, ha a tagállami vezetők a július 17-18-i EU-csúcson megállapodnának a helyreállítási alapról és a költségvetésről. Ursula von der Leyen Brüsszelből vett részt a sajtótájékoztatón.

Nem lenne annyira jó

A "nem annyira jó változat" az lenne, ha a csúcstalálkozó után is tovább kellene még folytatni az egyeztetéseket. Ebben az esetben legkésőbb augusztusban meg kell állapodni - mondta a német kancellár, elképzelhetetlennek nevezve azt a lehetőséget, hogy nem sikerül a megegyezés nyár végéig. Angela Merkel hangsúlyozta, hogy először a pénzügyi kérdéseket, vagyis a helyreállítási alap és a költségvetés - a bizottsági javaslatok szerint együtt nagyjából 1850 milliárd euró közösségi támogatási forrást jelentő - ügyét kell rendezni. Minden egyéb csak ez után kerülhet napirendre.

Így például a jogállamiság és az EU-s költségvetési támogatási pénzalapok ügyének összekapcsolása igen fontos ügy, és szerepel a soros elnökség munkaprogramjában. Azonban "ahhoz, hogy az alapokat összekössük a jogállamisággal, illetve az alapok forrásainak jogállami elköltésével, először szükségünk van ezekre az alapokra". Ezért az első számú feladat

gondoskodni július 17-én és 18-án arról, hogy január elsején ne a semmi szélén álljunk

- mondta a német kancellár.

A többi között arról is szólt, hogy a migráció és az EU menekültügyi rendszerének reformja ugyancsak fontos elem a soros elnökség munkatervében, de ez is majd csak a pénzügyek rendezése után kerül napirendre. A reformra a bizottság tesz majd javaslatot, amellyel kapcsolatban Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szoros kapcsolatban áll Ylva Johanssonnal, a testület belügyekért és migrációs ügyekért felelős tagjával - ismertette a kancellár.

Az év végéig tartó német soros elnökség alatt "biztosan nem tudjuk lezárni ezt a dossziét, de szép lenne, ha megélhetnénk némi előrelépést" - mondta Angela Merkel.

Sürget az idő

Von der Leyen szerint Európa időszűkében van, minden nap számít. Az uniós bizottság ezért fel kívánja gyorsítani az uniós gazdaság újjáépítését célzó munkát, amelyhez a tagállami vezetőknek a július második felében tervezett csúcsértekezletükön nemcsak előrehaladásra, hanem lehetőleg megállapodásra kell jutniuk az uniós költségvetés, valamint az annak részét képező, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi helyreállítást célzó csomagot illetően.
Azt mondta, az uniós tanácsának soros elnökségét betöltő Németország Európa különösen nehéz időszakában kezdte meg munkáját, ugyanis nem várhat a felsorolt feladatok megoldása, vagy elfogadása.

A Nagy-Britanniával folytatott, a felek jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszerének részleteiről szóló tárgyalásokra utalva azt mondta, Európának fel kell készülnie arra, hogy nem születik megállapodás Londonnal.

A V4-ek is tárgyalnak a költségvetésről

A visegrádi együttműködés lengyel elnökségének első csúcstalálkozóját rendezik meg pénteken Varsóban Orbán Viktor magyar kormányfő részvételével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Közlése szerint Mateusz Morawiecki lengyel, Igor Matovic szlovák, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar kormányfő délelőtt munkaértekezleten tárgyalnak a varsói miniszterelnöki hivatalban, amelynek eredményeiről közös sajtótájékoztatót tartanak.

A V4 miniszterelnökeit Andrzej Duda köztársasági elnök is fogadja, aki hivatala előzetes tájékoztatása szerint az európai migrációs válságról és az EU költségvetéséről fog beszélni. A lengyel külügyi tárca honlapján olvasható V4-elnökségi program szerint az uniós költségvetési tárgyalások regionális koordinációja mellett a csoport prioritásai közé tartozik az emberek közötti hétköznapi kapcsolatok támogatása a járvány, a határnyitás után. Mélyíteni akarják az együttműködést a digitalizáció, a biztonságpolitika, az infrastrukturális fejlesztések terén is, a külkapcsolatokban kiemelik a nyugat-balkáni térség uniós integrációja és a Keleti Partnerség támogatását.