Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német kormányfő az ARD országos köztelevízióban vasárnap sugárzott interjúban elutasította Miguel Arias Canete éghajlat- és energiapolitikáért felelős uniós biztos javaslatát, amely szerint az EU-nak 2030-ra nem 40 százalékkal, hanem 45 százalékkal kellene csökkentenie az üvegházhatású gázok szén-dioxidban számolt kibocsátását 1990-hez képest - írta az MTI.

Merkel "nem nagyon boldog" az ilyen javaslatoktól, mert "nincs értelme állandóan új célokat kijelölni". Számos EU-tagállamnak a jelenlegi célok elérése is nehéz. Németországban is sok teendő van, a többi között végre kell hajtani egy "közlekedéspolitikai fordulatot" - hangsúlyozta Angela Merkel.

Azzal számol, hogy ennek a fordulatnak a részeként jelentősen felgyorsul az elektromos meghajtású járművek terjedése Németországban.

A rendkívül meleg és csapadékszegény nyári időjárással kapcsolatban kiemelte: a rendkívüli időjárási jelenségek gyakoriságának növekedése azt jelzi, hogy "a klímaváltozás nemcsak Afrikában, az Északi-sarkon vagy a Déli-sarkon zajlik, hanem nálunk is". Ezért is készít a szövetségi kormány egy önálló klímavédelmi törvényt, amely a 2030-ra kijelölt célok eléréséről szól.

Ezeknek a vállalásoknak a teljesítése "éppen elég nehéz lesz" - mondta Angela Merkel.

Az EU a világ harmadik legnagyobb üvegházgáz-kibocsátója Kína és az Egyesült Államok után, évente nagyjából 4,5 milliárd tonnával, az EU-ban pedig Németország áll az első helyen, hozzávetőleg 900 millió tonnával.

A kép forrása. Unsplash.