Merkel alaposan elpáholta Trumpot

Tudományos tanulmányokba illő összehasonlítani azt, ahogy Angela Merkel német kancellár, illetve Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke kezeli a koronavírus-válságot. A különbség égbekiáltó.
Komócsin Sándor, 2020. május 1. péntek, 08:07
Fotó: MTI/AP

Angela Merkel német kancellárnak és Donald Trumpnak, az USA elnökének soha nem kellett volna nyilvánosan szembe kerülniük egymással, ám amit a koronavírus-válság kezelésében felmutatnak - úgy a stílusban, mint az intézkedésekben -, élesen szembeállítja őket egymással.

A kritikus helyzet reflektorfénybe helyezte amúgy is meglévő eltérésüket: Trump hajlamát arra, hogy sütkérezzen a nyilvánosságban, valamint azt, hogy hadilábon áll a tényekkel, illetve Merkel őszintéségét, egy tudóshoz illő képességét az adatok feldolgozására - írja Joshua Gallu és Arne Delfs a Bloomberg publicista párosa.

Mostanra kiderült, hogy a kancellár hozzáállása a nyerő: Merkel népszerűségi indexe igen magasan áll, annak ellenére, hogy egymás után sokkolta a németeket a koronavírus-járvány kellemetlen következményeivel, miközben Trump megítélése hanyatlott a válság alatt, pedig a "minden rendben lesz" jegyében kábította az amerikai szavazókat. Az elnök márciusban és áprilisban hat százalékpontot veszített a Gallup felmérése szerint és a a kritikus ingadozó államokban, amelyekben várhatóan eldől a novemberi amerikai elnökválasztás, le van maradva várható demokrata kihívójával, Joe Bidennel szemben. Pedig Bidennek komoly gondjai vannak azzal, hogy észrevétesse magát a járvánnyal és a gazdasági válsággal kapcsolatos hírek özönében.

Merkel módszere

Angela Merkel annyiban szerencsésebb helyzetben van, mint Donald Trump, hogy nem akarja újraválasztatni magát országa vezetőjének, így könnyebben sorozhatja meg a közvélemény negatív hírekkel. Ugyanakkor nem változtatott stílusán: ugyanazt a módszeres megközelítést alkalmazza, mint az elmúlt tíz évben az egymást követő krízisek - gazdasági válság, görög adósságválság, bevándorlási válság - alatt követett.

Nem volt hibamentes a válságkezelése, szakértők szerint a német kormány is késlekedett a karanténintézkedések bevezetésével és egyik első döntésével leállította az orvosi maszkok exportját. Ezután azonban a német vezetésnek sikerült elérnie, hogy a járvány fele olyan gyorsan terjed Németországban, mint az USA-ban és az halottak száma a népességhez viszonyítva kevesebb mint fele az amerikai mutatónak.

Trump módszere

A német siker kulcsa a tömeges tesztelés, amivel időben ki tudják szűrni a fertőzötteket, míg Donald Trump válságkezelésének Achilles-sarka a kevés teszt. Elsősorban ez okozza, hogy a járvány viszonylag nagy pusztítást végzett az USA-ban. Trump naponta szerepel a tévében, egymást követik a nyilatkozatai, de ezek többet ártanak, mint használnak. Amikor azt mondja, hogy a vírus nem fog visszatérni ősszel, akkor őt követően megszólal Anthony Fauci, az USA első számú járványügyi szakértője, és kijelenti, hogy vissza fog térni.

Leszúrja Georgia állam kormányzóját, hogy lazított a korlátozásokon, mit sem törődve azzal, hogy néhány nappal korábban még arra ösztönözte a kormányzókat, hogy a gazdaság beindítása érdekében mielőbb lazítsanak. Napfényt és fertőtlenítő szerek fogyasztását ajánlotta a választóknak a fertőzés ellen, majd másnap azt mondja: csak viccelt. Állandóan hangsúlyozza, hogy nem orvos, azaz nem ért a gyógyításhoz, de ez nem tartotta vissza attól, hogy két malária elleni szert ajánljon a koronavírus-betegeknek, amelyekről kiderült, hogy súlyos mellékhatásaik vannak.

Az eredmény

Mindez odavezetett, hogy az amerikaiak több mint 50 százaléka úgy véli, az elnök rosszul kezeli a válságot, míg 45 százalékuk szerint nincs gond. Az embereknek csak 23 százaléka bízik meg abban, amit Trump mond, míg 52 százalékuk inkább a helyi vezetőkre, például az államuk kormányzójára hallgat. Eközben Merkel népszerűségi indexe 64 százalékon áll.

A Bloomberg cikkírói szerint Trump válságkezelésének döntő befolyása lesz az elnökválasztás kimenetelére. Az elnök ellen kezdeményezett impeachmenteljárás, amelyet január első felében megtorpedózott a Kongresszus felsőházának republikánus többsége, már rég a feledés homályába merült. Kit érdekel a járvány tombolásának idején, hogy Trumpot az oroszokkal való összejátszással gyanúsították. A fertőtlenítő fogyasztására célozva - amelyről elhangzásakor nem lehetett tudni, hogy vicc-e - Joe Biden ezt írhatta twitterüzenetben: "El sem hiszem, hogy azt kell mondanom: legyenek szívesek, ne igyanak fehérítőt!"

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lan691, 2020.05.01 19:39

Mind t bb helyen derül ki, hogy a korona járvány hetekkel elöbb kezdödött, mint eddig feltételezték. Kiváncsi vagyok mit fog lépni Trump ha kiderül, hogy kinában sem Vuhánbol indult a járvány hanem hetekkel elöbb más területen már voltak koronás betegek. Mi lesz a csodafegyverével a vuháni laborral? Biztos kitalál valami ujabbat, várom, hogy mit..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.01 13:34

"a Gallup felmérése szerint"

Ja, amelyik Hillary Clinton győzelmét is olyan szépen "előrejelezte"... persze a liberálist mikor zavarta a hazudozásban ha rajtakapták?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.05.01 13:27

Ha a republikánusok most vereséget szenvednek ettől a szétesett langyos demokrata társaságtól, akkor ott fejek fognak hullani.
Persze a twitterbohóc Trump annyit tesz a vereségért, hogy az már az Ő szintjén is érthetetlen. Nehéz lenne megmondani, hogy ez az ember korábban is ennyire hülye lett volna, vagy erre most már rádolgozik az öregkori elhülyülés is.

" Fecskendezzünk fertőtlenítőt az emberekbe és vezessük a testükbe az UV fényt....."

De korábban is volt már elképesztően kínos kijelentései, pld. amikor megígérte Colorado Államnak, hogy épít kerítést nekik is a mexikói határra, és úgy szóltak rá, hogy Colorado nem is határos Mexicóval, de lehetne még sorolni.

Ha kikap minden idők leggyengébb demokrata jelöltjétől az nem semmi lesz.

Az a baj, hogy ezek a narcisztikus figurák bajban vannak akkor ha gond van és cselekedni kellene. Ilyenkor nem elég pofázni és saját magát fényezni, miközben az emberek tízezerszámra hullanak a járványban. És ez egy olyan országban amely gazdag. Ez nem Szomália vagy Afganisztán.

Persze a demokrata ellenfél is képes tökön lőni magát, ezt már bizonyította párszor. Szóval a két kapitális hülye versenyfutása még nem dőlt el. Csak az a gond, hogy az atomtáska ilyen emberekre van bízva és a világ legerősebb hadserege is. Mert a két idióta közül valamelyik nyerni fog....XDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.05.01 13:00

@Ballada: Trump akkor leszerepelt amikor azt mondta,hogy vegyszert kell beadni az embereknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.05.01 12:31

@jakob big nose: Játék a szavakkal, az EU-nál se az EU-s intézkedés a mérvadó, hanem az ország szintű. Trump = Ursula.
A demokrata halmaz nem egyenlő a liberális halmazzal, de magában foglalja azt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html