Merkel óriási változást készít elő

Hiába elégedetlen a németek többsége az egy éve újraválasztott Angela Merkel kancellár tevékenységével és erősödik a radikális jobboldal Németországban, ez csak kiemeli mennyire megkerülhetetlen személyisége a nemzetközi politikának.
Komócsin Sándor, 2018. szeptember 16. vasárnap, 09:07
Fotó: Napi.hu

Angela Merkelt nemrégiben egy interjú végén megkérdezték, mit tart legfontosabb politikai teljesítményének, olyasvalaminek, amit hagyatékaként fognak emlegetni a politikatörténeti tankönyvekben. Megkerülte a kérdést, azt mondta, percre be van osztva az ideje, fel sem merült benne ez a kérdés - kezdi az egy éve újraválasztott kancellár helyzetét elemző cikkét a Bloomberg. A 13 éve hatalmon lévő Merkel a belpolitikában ugyan nyomás alatt van, ám a nemzetközi színtéren soha nem állt olyan magasan a csillaga, mint most.

Az utóbbi bizonyítéka, hogy a napokban vizitel nála Recep Tayyip Erdogan török államfő, aki másfél éve azzal vádolta, hogy terroristákat támogat. Erdogan most tőle igyekszik segítséget szerezni az amerikai szankciók elleni küzdelmében, amelyek majdnem térdre kényszerítették a török gazdaságot. Hasonló a helyzet Vlagyimir Putyin orosz államfővel: nemrégiben 2013 óta először találkoztak kétoldalú találkozón és Merkel elismeréseként értékelhető, hogy Donald Trump amerikai elnök egyfolytában támadja.

Emblematikus figura

Azzal, hogy kiállt a szabad piac és az európai egység mellett, Merkel emblematikus figurává vált a nemzetközi politikában. Akár tetszik neki, akár nem, alapvető hitvita folyik a világon a nemzeti alapú, illetve a nemzetközi szervezetekre alapozott világrend hívei között, s ebben a csatában ő az utóbbi tábor frontembere, ami megalapozhatja politikai hagyatékát.

Merkel az egyetlen vezető a világban, akinek megvan a tapasztalata, a befolyása és Németország első embereként a háttere ahhoz, hogy számottevő hatást gyakoroljon a világpolitikára - véli Daniel S. Hamilton, a John Hopkins University külügyi intézetének professzora. A németek felismerték, hogy ők veszíthetik a legtöbbet, ha Európa a nemzetállamok mentén széttöredezik.

A szakértő szavait támaszthatják alá, hogy Trump ismétlődő támadásai ellene csak további hátszelet adnak nemzetközi szerepvállalása erősödéséhez. A napokban tárgyalt Emmanuel Macron francia államfővel, majd rögtön ezután Macedóniába utazott, hogy egyengesse a volt jugoszláv tagköztársaság útját az EU felé. Ezzel egyben erősítette a német diplomácia erőfeszítéseit az orosz és a kínai befolyás visszaszorítására a Balkánon.

Kívülről befelé

Trump "szívózása" a német politikus hasznára válik abban is, hogy erősíti kapcsolatát Putyinnal és Erdogannal. Oroszországgal az ukrajnai helyzet megoldatlansága, Törökországgal a német állampolgárok ottani fogva tartása ellenére nem szakította meg a kapcsolatait, amely mellett éppen elegendő érv, hogy egyik kollégája nélkül sem lehet befejezni a szíriai polgárháborút, s ezzel elejét venni egy esetleges újabb európai bevándorlási válságnak.

Miután pártja élén 2005-ös hatalomra kerülése óta a legkisebb különbséggel megnyerte a 2017. szeptemberi németországi parlamenti választásokat, Merkel hamar felismerte, hogy bár a belpolitika az alap, amelyre hatalma épül, a globális színtér az, ahol a belpolitikai sikereit is megalapozó feltételek kialakíthatók - mondta a Bloombergnek egyik munkatársa. Politikai hagyatékának biztosan része lesz 2015-ös döntése, amellyel megnyitotta Németország kapuit a szíriai bevándorlók előtt, ám ez még messze nem lezárt történet.

A nagy húzás

A helyzet nehézségét jelzi, hogy a kancellár augusztus végén éppen Afrikában tárgyalt arról, hogyan lehetne a kiindulópontjánál megfogni a migrációt, amikor bevándorlóellenes tüntetések robbantak ki Chemnitzben, miután két feltételezett menekültkérő megkéselt egy német férfit. A zavargások bizonyára növelték a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt támogatottságát. Ez a politikai erő címkézte meg a kancellárt azzal, hogy elárulja a németeket, azon ügyködik, hogy belülről gyengítse Németországot.

Valójában azonban Merkel nagyobb nemzetközi szerepvállalása az egész ország történetében fordulatot hozhat. A németek a második világháború óta inkább gazdasági, mint diplomáciai befolyásukban bíztak, ám a kancellár húzásai nyomán kiléphetnek az árnyékból, és nagyobb szerepet játszhatnak a világ színpadán az európai értékek védelmezőjeként. Hamilton szerint látva, hogy egy Trump-féle vezető ül a Fehér Házban. nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy ne vállalják fel ezt a szerepet.

A fotó forrása: AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.09.20 14:20

@atombandi: tessék egy link a bbc-lakájmédia felforgató tevékenységéből:
https://www.youtube.com/watch?v=677i43QfYpQ
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.09.17 16:18

@atombandi:
Te elmebeteg!
Salgótarján Nógrád megyében van...
Hol tanultad a földrajzot, Kamerunban vagy a Plútón?
:D

A hozzád hasonló hülyék miatt van újra és újra 2/3-unk...
:D

"mintha csak a migransok eroszakolnanak noket"

Nem csak azok erőszakolnak, de az ő esetükben az arány 10-20 szoros!
Tudom neked mint vérlibsinek ez semmit se mond, hiszen a libsik fő hibája, hogy semmiben se ismerik a mértéket...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.09.17 15:42

@atombandi: "borsodi ingyenelo kergenyuggerkent"
Salgótarján nem annyira van Borsodban, persze a magadfajta mosogatófiúcskának ez nem is lényeges. :)

Még eszembe jutott valami a kedvenc nagggyon hiteles bbc-del kapcsolatban.
Az megvan mikor élőben hazudott 9/11 napján a bbc fake news gyártó riporternője?
Az idióta bejelentkezett, hogy a WTC7 is összeomlott, közben még állt mögötte az épület. 20 perccel később omlott le (pontosabban, robbantották le a haverjaid).
A bbc honnan tudott az összeomlásról 20 perccel előtte? Ritka nagy blama volt, persze elsimították, firtatni ezt sem lehet.
Ennyit az elitet kiszolgáló fake news gyártó forrásaidról, seggnyalóka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.09.17 13:31

@krix6:
ugy csinalsz, borsodi ingyenelo kergenyuggerkent, mintha csak a migransok eroszakolnanak noket, es azok kozul is csak azok, akik muszlimok. mondod ezt borsod kozepen. valld be, te csak a bozske utalvanyt akarod meghalalni a kormanynak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.09.17 08:53

@krax-:
Te elmebeteg!
A nálunk élő 30-50000 muzi alvó bomba, éltetik az középkori iszlámot. Lehet, hogy ők még nem de unokáik vagy azok unokái biztosan radikalizálódni fognak mert ilyen az iszlám természete.
Mellesleg miből gondolod, hogy ők megbecsülik asszonyaikat, nem utálják a zsidókat, buzikat?
He?
(A fiam osztályában lévő muzi gyerek ünnepelte szept. 11-ét...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html