Merkel-Putyin találkozó lesz Moszkvában

Angela Merkel német kancellár május 2-án találkozik Moszkvában Vlagyimir Putyin elnökkel - jelentette ki csütörtökön Moszkvában Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője, aki háromnapos látogatásra érkezett Oroszországba.
Domokos László, 2017. március 16. csütörtök, 21:02
Fotó: Admiral Markets

Putyin, aki a nap folyamán a Kremlben fogadja Seehofert, megerősítette a Merkel-látogatás időpontját, és megkérte vendégét, hogy tolmácsolja a legjobb kívánságait a német kormányfőnek. Seehofer a maga részéről átadta az orosz vezetőnek a kancellár üdvözletét.

Merkel kancellár több alkalommal emlékeztetett rá, hogy ne felejtsem el ezt megtenni, és azt mondta, hogy május elején meg akarja látogatni önt - mondta a politikus.

Puytin kifejezte reményét, hogy Seehofer moszkvai vizitje kedvező hatással lesz a kétoldalú kapcsolatokra és rámutatott, hogy Németország tartományai közül Bajorország az első helyen áll az Oroszországgal folytatott kereskedelemben - írta az MTI. A Kreml közleménye szerint amíg az Oroszországba irányuló német kivitel az elmúlt évben csaknem 5 százalékkal csökkent, addig a bajor export ugyanebben a relációban 4 százalékkal nőtt.

Az orosz elnök március 9-én hívta meg a német kormányfőt, amikor Moszkvában fogadta Sigmar Gabrielt, a berlini diplomáciai tárca vezetőjét. Putyin hangsúlyozta akkor, hogy a két ország közös feladata a kétoldalú kapcsolatok teljes körű normalizálása. A német külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a kancellárnak módja nyílik majd a látogatásra, és kijelentette, hogy hivatali elődje, Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök is Oroszországba készül.

A kétoldalú kapcsolatok Oroszország 2014-es ukrajnai beavatkozása nyomán romlottak meg. A kereskedelmi forgalom a 2012-es 80 milliárd eurós szintről a tavalyi év 11 hónapjának összesítése alapján 47 milliárdra esett vissza.

A kancellár Ukrajna területi integritásának következetes szószólója. Seehofer több ízben is állást foglalt az Oroszország elleni szankciók feloldása ellen, ugyanakkor sürgette, hogy Moszkva támogassa a békefolyamatot Kelet-Ukrajnában. Angela Merkel a kétoldalú viszony keretében 2013 júniusában, a G20-csúcs alkalmából pedig ugyanazon év szeptemberében járt utoljára Oroszországban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2017.03.17 09:42

"Merkel-Putyin találkozó lesz Moszkvában"

No, G. merkel rákapcsolódik a központi agyra? Nehogy megártson neki!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html