Merkel: sérthetetlenek a határok a Nyugat-Balkánon

Sérthetetlenek a határok a Nyugat-Balkánon, a térség országainak európai uniós csatlakozása csak területi épségük megtartásával mehet végbe - jelentette ki Angela Merkel német kancellár Berlinben Dusko Markovic montenegrói miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után az MTI híre szerint. Németország és Montenegró közösen küzd az illegális migráció ellen.
Domokos Erika, 2018. augusztus 17. péntek, 16:48
Fotó: AFP

A Nyugat-Balkán összes országának rendelkeznie kell az EU-csatlakozás lehetőségével - mondta a kancellár a montenegrói kormányfővel tartott tájékoztatóján. A csatlakozási folyamat kiinduló pontja "valamennyi ország területi integritása", előrehaladása pedig nem az államok méretétől vagy az időtényezőtől függ, hanem kizárólag a tagság feltételeinek teljesítésétől.

Az EU-s csatlakozáshoz le kell zárni a regionális konfliktusokat, a térség országainak fel kell hagyniuk a viszálykodással, hogy fenntartható legyen az EU-tagállamok közötti "koherens együttműködés" - közölte Merkel.

Montenegró esetében a legfontosabb feladatok közé tartozik a jogállamiság erősítése és a korrupció visszaszorítása - mondta Angela Merkel. 2010-ben kezdett csatlakozási tárgyalások már a részletkérdésekről, "nagyon konkrét" ügyekről szólnak.

A politikusok tárgyaltak a migrációról is, amellyel kapcsolatban Montenegrónak "nagyon fájdalmas tapasztalatai vannak". Németország és Montenegró "együtt harcol az illegális migráció ellen", így a találkozó egyik témája az volt, hogy minként járulhatnak hozzá közösen az EU külső határának jobb védelméhez.

Dusko Markovic hangsúlyozta, hogy országa a NATO-tagság elnyerése után továbbra is elkötelezett az EU-tagság megszerzése mellett, és fokozza a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelmet. A podgoricai vezetés arra is törekszik, hogy elérje a "jogállamiság magasabb minőségét".

Németország kiemelten fontos tényező a Nyugat-Balkánon, méghozzá a térség valamennyi országának. Montenegró gazdasági fejlődésében is nagy szerepe van Németországnak - tette hozzá Dusko Markovic, további beruházásokra biztatva a német vállalatokat.

A montenegrói kormányfő mindenekelőtt az idegenforgalmat említette a gazdasági, befektetői együttműködés erősítésének lehetséges területeként, a német kancellár pedig elmondta, tárgyaltak arról, hogy miként lehet közösen előmozdítani a megújuló energiaforrások kiaknázásának ügyét - írta az MTI.

A kép forrása: Elvis Barukic/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK