Merkel: harcolni kell Európáért

Súlyos bajok gyötrik Európát, harcolni kell érte, és küzdeni kell a multilateralizmusért, a nemzetközi ügyek egyetértésen, többoldalú megállapodásokon alapuló formálási módjának megőrzéséért is - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC) az MTI tudósítása szerint.
Szepesi Anita, 2019. február 16. szombat, 14:21
Fotó: AFP

Európa súlyos nehézségei közé tartozik a gazdasági hiányosságok sora, a nem megfelelő mértékű innovációs képesség, és az a veszély is, hogy a többoldalú megállapodások helyett megjelenhet a mindenki mindenki ellen elve az egymás közti kapcsolatokban. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy Európának vannak ellenfelei. Így Oroszország hibrid hadviselése nap mint nap érezhető valamennyi európai országban.

A támadás elsőként mindig a gazdaságilag leginkább sebezhető országokat éri, és "ha nem értjük meg, hogy ezek támadások mindannyiunk ellen irányulnak, hanem azt gondoljuk, hogy egyik-másik országnak vannak problémái, akkor egyszer csak valamennyiünknek lesznek problémái" - fogalmazott Angela Merkel a beszéde után tartott pódiumbeszélgetésen.

Nem az Európai modell sikerén munkálkodnak

Megjelentek mások is, köztük Steve Bannon - Donald Trump amerikai elnök korábbi tanácsadója -, akik nem az európai modell sikerén munkálkodnak. Tevékenységükkel szemben közösen védekeznünk kell, és még nem vagyunk eléggé képesek erre - mondta a német kancellár.

Küzdenünk kell Európáért és a multilateralizmusért, és küzdenünk kell mindazokkal, akik úgy vélik, hogy a legjobban otthon, és másokkal szemben tudják megoldani a problémákat.

Kiemelte: Oroszország minden nehézség ellenére a Nyugat partnere, az elzárkózás következménye pedig csak az lenne, hogy függő helyzetbe kerül Kínával. Európának nem fűződhet geostratégiai érdeke ahhoz, hogy megszakítsa a kapcsolatokat Oroszországgal - jelentette ki a német kancellár.

Oroszország politikai alapú, tudatos kiszorítása az európai földgázpiacról ugyancsak helytelen lenne. Orosz gázt a hidegháború idején is vásároltak nyugat-európai országok, például az egykori Nyugat-Németország, és nem lehet annyira rossz a helyzet, hogy szakítani kellene ezzel a gyakorlattal - mondta Angela Merkel.

Az orosz gázmolekula orosz marad

Az Északi Áramlat-2 vezetékkel szembeni bírálatokkal kapcsolatban hangsúlyozta: egy orosz gázmolekula orosz gázmolekula marad akkor is, ha Ukrajnán keresztül érkezik, és akkor is, ha a Balti-tenger alatt.

Merkel a földgázvezeték építését hevesen ellenző amerikai kormányzattal szemben foglalt állást több további kérdésben is. Beszédében kiemelte, hogy "taktikai" nézeteltérések mutatkoznak Washingtonnal az iráni atomprogramról kötött nemzetközi szerződés ügyében. Európában éppen úgy veszélyesként ítélik meg Teherán ballisztikusrakéta-fejlesztési programját, vagy éppen beavatkozását a szíriai és a jemeni konfliktusba, mint Washingtonban, de nem tartják helyesnek az egyetlen működő megállapodás, az atomprogramról kötött szerződés felmondását.

A BMW, mint nemzetbiztonsági kockázat

A kancellár rémisztőnek nevezte, hogy hírek szerint az amerikai kereskedelmi kormányzat nemzetbiztonsági kockázatként értékeli a német gyártású autók jelenlétét az amerikai piacon, amire hivatkozva védővámokat vezethet be. A bajor BMW-nek nem Bajorországban, hanem éppen az Egyesült Államokban működik a legnagyobb gyára, amely a kínai piacra is exportál - mutatott rá. Megbeszéléseket kell folytatni erről a kérdésről - hangsúlyozta.

A védelmi kiadások növelésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Németország számára ez alapvető fontosságú, azonban a Washington által elvárt 2 százalék helyett csak a hazai össztermék (GDP) 1,5 százalékának megfelelő összegig tudja emelni védelmi költségvetését 2025-ig.

Ugyanakkor a nemzetközi fejlesztési együttműködésre fordított forrásokat is növeli, ami szintén alapvető a biztonság és a stabilitás szempontjából. Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy új alapokra kell helyezni az Afrikával folytatott fejlesztési együttműködést, az illegális migráció elleni küzdelem sikere érdekében is. Mint mondta, a gondokat helyben kell megoldani.

A közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló amerikai-orosz szerződés (INF) körüli helyzetről szólva kiemelte, hogy Kínát is be kellene vonni a fegyverzetcsökkentési törekvésekbe. Ismert ugyan, hogy Peking fenntartásokkal viszonyul a kérdéshez, mégis igen örömteli lenne, ha tárgyalások kezdődhetnek Kína lehetséges hozzájárulásáról - mondta Angela Merkel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Der_Zahnarzt, 2019.02.17 22:30

@zana: "de a statisztikák nem életszínvonal csökkenésről szólnak"

Látod, ezt szeretem bennetek, liberálmórickákban: évek óta ki nem tetted a lábodat a kutyasz@ros utcádból, de azért jobban "tudod" hogy mi a helyzet a németeknél, oroszoknál, angoloknál stb., mint aki ott él és dolgozik... láttad a tévébe', olvastad az újságba', ugye Móricka?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.02.17 22:19

@csaba7272:
Csupa öröm lenne ha nagyra tárt valaki de egy ilyen ostoba mint kegyed nem számít. Nyomod itt az orbánista mantrát. Több százezernyi magyar cáfol nap mint nap, aki ott Merkel alatt keresik a kenyerüket ami sokkal nagyobb szelet mint amit ebben az O1G által megnyomorított országban jutna nekik, immár román szinten Senki nem mondta, hogy nincsenek elégedetlenek német földön, de a statisztikák nem életszínvonal csökkenésről szólnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.02.17 19:18

@zana:
Aki szembemegy a józan ésszel és a nemzetek érdekeivel az S1G!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2019.02.17 19:11

@Anonymus33:
Hagyd ezt az agyatlan, idióta, pufajkás kommunista "zanát", vagy ahogy újabban ismerik Z1G-t. Nem lehet jobb belátásra bírni, sajnos még egy olyannak sem, aki ott él évtizedek óta.
Maximálisan alá tudom támasztani, amiket leírtál, ugyanezt tapasztaltam a nyolc évi ott tartózkodás alatt. De az ott élő rokonaim is ezeket mondják, ők is a saját bőrükön tapasztalják a Merkel rezsim baromságait.
Sosem felejtem el, 2015-ben azt mondta, hogy van elég pénze Németországnak, nem lesz ár, és adóemelés. Azóta csak az van, amióta el kell tartani a muzikat. Az évi kb. 30 milliárd euró már nem is elég, ahogy tervezték. Ezekkel akarja majd a nyugdíjjárulékokat befizettetni? Se dolgozni, se németül tanulni nem akarnak, hiszen őket Merkel "hívta" meg .Itt nekik nem kell csinálni semmit, szerintük.
Javaslom, zanát egyszerűen hagyd figyelmen kívül, javíthatatlan, fődarabcserés idióta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Der_Zahnarzt, 2019.02.17 16:30

@zana: "Mi lett volna Magyarországgal félmillió menekülttel a nyakában"

Akiket Merkel hívott be, mint Kádár az oroszokat, szelfizve, stb.? Elmondom: előbb-utóbb lecsavarták volna a kampós orrodat.

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html