Merkel üdvözölte az ENSZ új migrációs csomagját

Nagy siker, hogy az ENSZ tagállamai elsöprő többséggel elfogadták a világszervezet migrációs megállapodását, és ezzel elfogadták azt is, hogy a menekülés és elűzetés ügye nemzetközi feladat, amelyet csak közösen lehet megoldani - jelentette ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben az ENSZ menekültügyi főbiztosával, Filippo Grandival folytatott megbeszélése előtt.
K. Kiss Gergely, 2019. április 15. hétfő, 21:35
Fotó: Napi.hu

A német kormáynfő sajtónyilatkozata szerint szem előtt kell tartani "a menekültek emberi jogait, de természetesen a származási országok kötelességeit is, éppen úgy, mint a befogadó országok feladatait", és legfőképpen a menekülésre kényszerítő okok felszámolásáért kell küzdeni.

Mindez azt jelenti, hogy globális feladatról van szó, amelynek megoldásában felelősségük van a származási országoknak és azoknak az országoknak is, amelyekbe a menekültek érkeznek - idézi az MTI Angela Merkelt.

Elmondta, hogy előkészítenek egy Genfben - az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) székhelyén - decemberre tervezett nagyszabású találkozót, egy úgynevezett globális menekültügyi fórumot, amelyen áttekintik a migrációs megállapodás végrehajtását. Mint mondta, Németország "nagyon intenzíven" vesz részt ebben a munkában.

Kiemelte, hogy a menekültek ügyében továbbra is "hatalmas kihívások" állnak a nemzetközi közösség előtt, és tovább növekszik az UNHCR munkájának jelentősége. Ezt jelzi a "nagyon aggasztó" líbiai helyzet, és a Szudánban kibontakozott folyamatok is - mondta Merkel.

Ismertette, hogy Líbiával és Szudánnal kapcsolatban hétfőn telefonon tárgyalt a mindkét országgal szomszédos Egyiptom államfőjével, Abdel-Fattáh esz-Szíszivel.

Filippo Grandi a többi között hangsúlyozta, hogy a harcok Líbiában igen megnehezítik az UNHCR menekülteket támogató munkáját. Szólt arról is, hogy a főbiztosság üdvözli Angela Merkel törekvéseit, amelyek azt célozzák, hogy "végre kialakuljon egy egységes irányvonal Európában" a menekültügyi politikával kapcsolatban.

Öt ország szavazott nemmel

Előzőleg a kancellári hivatal a német kormányfő és az egyiptomi elnök tárgyalásáról közölte: Angela Merkel szerint Líbiában a lehető leghamarabb fel kell hagyni a katonai erő alkalmazásával és vissza kell térni a tárgyalásokhoz. Sürgette, hogy az ENSZ vezetésével induljon el a politikai rendezés folyamata a Moammer Kadhafi diktatúrájának 2011-es megdöntése óta forrongó észak-afrikai országban.

Szudánnal kapcsolatban leszögezte: az a legfontosabb, hogy az országot az államfő, Omar al-Besír április elején történt eltávolítása óta irányító katonai tanács mihamarabb átadja a hatalmat egy "polgári átmeneti kormány" számára. Ezzel együtt be kell indítani egy "hiteles és inkluzív", a társadalom egészét átfogó folyamatot a politikai és gazdasági reformok kidolgozására.

Az ENSZ menekültügyi megállapodását - hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról - tavaly december 19-én fogadták el a világszervezet közgyűlésén New Yorkban. A szavazáson igennel 152 tagállam, nemmel pedig 5 tagállam - az Egyesült Államok, Izrael, Magyarország, Lengyelország és Csehország - képviselői voksoltak.

A tagállamok még 2016 őszén egyeztek meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag megalkotásáról, a szövegezést tavaly júliusban zárták le. A megállapodás célja - a tagállami szuverenitás tiszteletben tartása mellett - a bevándorlás biztonságossá tétele és legális csatornába terelése, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása és az integráció erősítése.

A megállapodás elfogadásának folyamatából kilépett több ország, köztük az Egyesült Államok, Izrael, Ausztrália, Ausztria, Bulgária, Csehország, Szlovákia és Magyarország. Azzal érveltek, hogy a megállapodás sérti a nemzeti szuverenitást, pozitív jelenségként tünteti fel a migrációt, és nem tesz megfelelő különbséget menedékkérők és gazdasági bevándorlók között.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

OV, 2019.04.16 17:47

egy dologban viszont egyetértek Önnel:
hogy a verseny(és itt gondolom nem sport hanem a gazdasági-kapitalista versenye gondolt) nem old meg mindent....mert az kioltja a HUMÁNUMOT, az EMPÁTIÁT, és az EMBERSÉGET, a TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁST.
Igaza van: a piaci verseny nem old meg mindent, és azt nem szabad előre tenni: pont ezért bukott meg (helyesen) az MSZP-SZDSZ kormány, mely a NEO-liberális piacszervezésben hitt (lásd Fukuyama filozófia)...de a bukásuk megmutatta, hogy jóléti intézkedések hiányában a piaci verseny is tévút!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2019.04.16 17:43

Kedves krix6!
Mint tudja, Rogán találta ki a letelepedési kötvény bizniszt, ami mint tudja átfedésekkel más ország is alkalmaz, de ott ÁTLÁTHATÓ és ELLENŐRZÖTT viszonyok között, és nem utolsósorban LEADÓZOTT formákban működik.
Mint TUDJA, mert TUDJA), hogy a kötvényekből befolyó pénzek elfolytak, magánzsebekbe vándoroltak, visszaforgatták a Fidesz pénztárába...és sorolhatnánk.
Bár kezdek arra gyanakodni, hogy Önnek "teccik", hogy Rogán gyerek adómentesen kaszált milliárdokat...de azt elvárja ugye krix6, hogy más embertársa zabáltassa az Ön elmebeteg állat vezérét :)
Nem semmi!...
Nincs ezzel gond: Rogán mindig is ÜGYES gyerek volt, és szülei sose nevelték munkára-és ezt Ön hívőként SZINTÉN NAGYON JÓL TUDJA!
A probléma kedves Uram az, hogy Orbán-és a "CSÁLÁD" kettős játékot játszik: ha a saját bizniszéről van szó, akkor oké a MEGÉLHETÉSI migráció(mint tudja a letelepedési kötvények egyedüli haszna a vásárló részéről, hogy szabad beutazási jogot biztosít az EU(tudja az az Ön által gyűlölt EU) területére...ugyanakkor a valóban rászoruló menekülteken, akár gazdasági bevándorlókon nem segít.
De mégis: mint TUDJA a MOL (mint mélymagyar cég) akár HARMADIK országból is vár MEGÉLHETÉSI munkavállalókat új projektjei kivitelezésére.
Kvázi de érdekes látja, ez is ÉRDEK mentén működik: a MOL nem nézi, hogy ki építi fel projektjeit, csak z érdekli, hogy megépítse és ezt a lehető minél nagyobb ócsósággal tegye :))
Hát így megy ez :))...érdek-ellenérdek :))
Jómagam úgy gondolom, hogy a GLOBÁL-KAPITALIZMUS világában igen is KÖZÖS megoldásokat kell a VALÓBAN PROBLÉMÁKAT hordozó migránskérdés megoldására megtalálni és kidolgozni, lásd a terrorizmus kérdéskörét: ott is hatékonyan működik, hogy ezt feltárják, megelőzzék, ugyanakkor nem kell elbagatellizálni a migráció veszélyeit, de ilyen mélymagyar, tökös, elmebeteg, n@ci, kisebbrendűségi traumáira gyógyszeres megsegítést kapó Orbánnal ez nem működik.
Természetesen RÖVID távom működik (hisz Orbán egyetlen érdeke ebből a szavazatmaximalizálás)...de hosszútávon ez az elmebeteg állat nem ér el semmit!
Ez van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2019.04.16 17:22

@krix6: " te nem láttál még indiai népeket? Van belőlük nálunk 1.5-2 millió..."

Szerencsés vagyok ezek szerint:)))
Kisiskolás koromban volt 2! család a rábaközi kis faluban, ahol tíz éves koromig éltem. Semmi gond nem volt velük, A vagongyárban dolgoztak hegesztőként.
Nekem csak ilyen indiaiak jutottak.

Ami a versenyt illeti: sok mindenre jó megoldás, ha nem nyúl bele egy orbi szintű gazember...

Ami meg a kifosztást illeti: ha már választanom kell a Soros és a csuti maláj kifosztói közül akkor inkább a Soros.

Ugyanis az ő köreik már régen megtanulták és gyakorolják az élni és élni hagyni elvét.

Na ég áldjon, menj a templomba, nagyhét van.
Talán az Úr megbocsájtja a nagy keresztény szellemiséged közben elkövetett gazemberségeidet. Az orbánhit már annak számít....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.04.16 16:29

Éljen a világ , vesszen ez az undorító Orbánország! Ezek keresztények, akkor az ólban röfögő házidisznó keresztényebb. Egy más nézeten levő lány lába közé kereszténykednek a tudtán kívül, micsoda undorítók ezek az orbánisták! Orbán szaros gatyáját mikor teszik közszemlére?
Mocskos fidesz! A kisbetű nem elírás!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.04.16 16:24

Magyarországot O1G tette undorítóvá a világ szemében. Európa, Ázsia, Afrika, Amerika, talán még az antarktiszi pingvinek is utálnak bennünket.
A legundorítóbb hagyományokat folytatjuk amelyet megvet a világ. Könnyű dolga van a határon túliaknak, szinte mind megtagadja magyar voltát ha külföldön dolgozik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html