Merkel 9 pontos terrorellenes csomagot terjesztett elő

Kilenc pontból álló terrorellenes biztonságpolitikai programot terjesztett elő Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a hatóságok előzetes adatai szerint iszlamista hátterű würzburgi és ansbachi terrortámadásra reagálva.
MTI, 2016. július 28. csütörtök, 15:41
Fotó: MTI/EPA

A kancellár rendkívüli tájékoztatóján rámutatott, hogy a két merényletet - amelyben az elkövetők meghaltak és összesen húszan megsebesültek - olyan emberek követték el, akikre a támadásig nem figyeltek fel a biztonsági szervek. Ezért jobb korai figyelmeztető rendszerre van szükség.

  • Meg kell erősíteni a rendőrséget és jobban be kell vonni a hadsereget (Bundeswehr) a terror elleni küzdelembe;
  • folytatni kell az internetes bűnözés ellen felállított hatóság (CITIS) kiépítését,
  • fejleszteni szükséges a terrorizmus tudományos kutatását,
  • javítani kell az uniós együttműködésen,
  • szorosabbra kell fűzni együttműködést az Egyesült Államokkal - a hírszerzés területén is -,
  • uniós szinten szigorítani kell a fegyvertartási szabályokat.
  • Kilencedik pontként említette a kitoloncolások következetesebb végrehajtását.

A globalizáció árnyoldalai próbára teszik Németországot és Európát, de továbbra is kétségtelen, hogy "meg tudunk birkózni" a történelmi kihívással - mondta Merkel. A kancellár rendkívüli tájékoztatóján megismételte 11 hónappal ezelőtti híres kijelentését, miszerint Németország megbirkózik a menekültválsággal ("wir schaffen das").

A würzburgi és az ansbachi támadás az eddigi adatok szerint iszlamista terror volt, amelyet Németországba menekültként érkezett emberek követtek el. A hatóságok mindent megtesznek a "megrázó és elszomorító" bűncselekmények feltárásáért - tette hozzá. Ezzel "a sok ártatlan menekültnek is tartozunk" - mondta.

Németország nem nyitotta meg határait a menekültek előtt

Németország a Magyarországon Nyugat felé elindult menekültek beengedéséről tavaly szeptember 4-én hozott döntéssel nem nyitotta meg határait a menekültek előtt, mert a határok nyitva voltak - mondta a német kancellár az utóbbi napokban történt támadások nyomán tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva.

A kancellár hangsúlyozta, hogy teljes mértékben támogatja a belső határokon tavaly szeptember 15-én ideiglenesen visszaállított határellenőrzést, és elmondta: az Európai Bizottság (EB) az év végén vizsgálja majd, hogy megfelelő-e az uniós külső határok védelme a belső határellenőrzés megszüntetéséhez.

Az EB és a német kormány felfogása szerint nem lehet megtagadni a belépést a menedéket kereső emberektől - hangsúlyozta a kancellár -, viszont az elutasítás eszköze helyett ott van a dublini eljárás - a menedékjogi kérelem megvizsgálásáért felelős tagállam meghatározására -, és a német kormány "ismét sokkal erőteljesebben" él ezzel a lehetőséggel.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2016.07.28 18:42

Sötét némber. Most már próbálja elkenni a dolgot, holott az egészet éppen ő okozta. Európa biztonsága szempontjából az lenne az első és legfontosabb lépés, hogy a négyek bandáját azonnal elzavarják a francba. Ezek: Merkel, Juncker, Schulz és Hollande.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html