Merkel: a terrortámadás ügye egy sor kérdést felvet

Minden jel arra utal, hogy Anis Amri követte el a hétfő esti berlini merényletet, és halálával ugyan az azonnali veszély elmúlt, de a terrorfenyegetettség megmarad - mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben. Hangsúlyozta, hogy kormánya levonja az eset tanulságait.
MTI, 2016. december 23. péntek, 19:27
Fotó: MTI/EPA

Merkel sajtónyilatkozatában köszönetet mondott az olasz hatóságoknak a feltételezett elkövető kézre kerítéséért, és mielőbbi teljes gyógyulást kívánt a Milánóban folytatott tűzharcban megsebesült rendőrnek. Mint mondta, "jó tudni", hogy nemzetközi szinten is kiválóan működik a közös kihívás, a terrorizmus elleni együttműködés.

Anis Amri halálával nem ér véget a nyomozás, a német hatóságok "nem nyugodnak", amíg fel nem tárják az ügy valamennyi részletét, és ha kiderítik, hogy a tunéziai férfinak voltak társai és segítői, akkor felelősségre vonják őket - hangoztatta a német kancellár.

A terrortámadás ügye és Anis Amri teljes németországi tevékenysége "egy sor kérdést felvet", ezért nagyon alaposan megvizsgálják, hogy milyen lépéseket kell tenni - emelte ki.  A belügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium és a kancellári hivatal a tartományi kormányok és a biztonsági szervek bevonásával az eset "valamennyi aspektusát elemzi" és a lehető leghamarabb jelentést készít, majd a szövetségi kormány gyorsan végrehajtja az összes szükséges "politikai vagy jogszabályi változtatást".

Hozzátette, hogy telefonon beszélt Bédzsi Káid esz-Szebszi tunáziai elnökkel, akinek elmondta, hogy az észak-afrikai országból származó elutasított menedékkérők hazaszállítását jelentősen fel kell gyorsítani, számukat pedig tovább kell emelni.

Az azonnali veszély elmúlása megkönnyebbülés, de mindenki tudja, hogy a terrorizmus évek óta tartó fenyegetése nem tűnik el a berlini merénylő halálával. Azonban a kormány mindent megtesz az emberek biztonságáért, és azért, hogy "államunk erős állam legyen".

"Demokráciánk, jogállamiságunk, értékeink és emberiességünk jelentik az ellenmodellt a terrorizmus gyűlölettel teli világával szemben, és erősebb is lesz a terrorizmusnál" - mondta Merkel.

A hétfő este egy berlini karácsonyi vásáron kamionnal elkövetett tömeges gázolásban 12 ember meghalt, 56 megsebesült. A feltételezett elkövető tavaly júniusban érkezett Németországba menedékkérőként, kérelmét elutasították, de úti okmányok hiányában nem tudták hazatoloncolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK