Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sigmar Gabriel (a képen balra) a külügyminisztérium berlini székházában tartott átadás-átvételi ünnepségen elmondott beszédében kiemelte, hogy a német diplomácia középpontjában továbbra is a multilateralizmus - a többoldalú együttműködés - és Európa, és a transzatlanti partnerség áll.
A német kormány a kölcsönös tiszteleten és a közös értékeken, a nyitottságon és az őszinteségen, a szabadságon, a demokrácián és a jogállamiságon alapuló kapcsolatra törekszik az új washingtoni vezetéssel. Ugyanakkor Németországnak öntudatosan kell reagálnia az amerikai politikai változásokra, és élnie kell az új lehetőségekkel, ha az Egyesült Államok valóban elfordul a nemzetközi együttműködéstől és a kereskedelem szabadságától - hangsúlyozta Sigmar Gabriel.

Németország így új alapra helyezheti a Kínával folytatott kapcsolatokat, és az EU-val együtt alternatívát kínálhat az ázsiai térségnek a Csendes-óceáni Partnerség nevű kereskedelmi megállapodás (TTP) helyett, amelyből Washington a tervek szerint kivonul - mondta.

A szociáldemokrata (SPD) politikus szerint Németország "óriási hibát" követne el, ha elfordulna az EU-tól és a többoldalú együttműködéstől, és elindulna a populista mozgalmak által meghirdetett irányba, a nemzeti önzőség, a nacionalizmus felé.

Csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag) elmondott beszédében - még gazdasági miniszterként, de már külügyminiszteri elképzeléseit vázolva - az EU egysége megőrzésének fontosságát is hangsúlyozta. Mint mondta, az EU végének kezdetét jelentheti, ha a populista, nacionalista erők újabb sikereket érnek el Hollandiában és Franciaországban a tavaszi választásokon.

Frank-Walter Steinmeier azért távozott a külügyminisztérium éléről, mert a kormánypártok jelöltjeként indul a februári államfőválasztáson. A német diplomácia vezetőjeként adott utolsó lapinterjújában kiemelte, hogy megütközéssel szemlélte az amerikai elnökválasztási kampányt, amely szerinte minden eddiginél súlyosabb belpolitikai megosztottságot idézett elő az Egyesült Államokban.

Az SPD-s politikus hozzátette, hogy az új washingtoni vezetés tevékenységét is mély aggodalommal figyeli, és nem bízik abban, hogy meg lehet magyarázni Donald Trump elnöknek, milyen jelentőséggel bír az EU Európa számára. Abban viszont lehet reménykedni, hogy megérti, Amerika semmit sem nyer azzal, ha meggyengül az EU - mondta.

Steinmeier a Süddeutsche Zeitung című lapban pénteken közölt interjúban megdöbbenésének adott hangot a washingtoni kormány formálódó kereskedelempolitikájával kapcsolatban. Mint mondta, elképzelhetetlennek tartotta, hogy a kínai és a francia államfőnek nyilvánosan fel kell hívnia az amerikai elnök figyelmét a világ nyitottságának és a világkereskedelem szabadságának előnyeire.

Joachim Gauck - a kormány kezdeményezésére - gazdasági miniszternek a tárca eddigi parlamenti államtitkárát, Brigitte Zypries-t nevezte ki. Az SPD-s politikus - aki 2000-től 2009-ig igazságügyi miniszter volt - az első nő a gazdasági tárca élén. Neki nemcsak a megbízólevelet kellett átvennie Joachim Gaucktól, hanem a miniszteri esküt is le kellett tennie a Bundestagban. Bemutatkozó beszédében hangsúlyozta, hogy a globalizáció világában nem lehet falak építésével megoldani gondokat.

Sigmar Gabriel az alkancellári tisztséget megtartja, de az SPD elnöki tisztségéről lemond. Utódja Martin Schulz, az Európai Parlament volt elnöke lesz, aki a kancellárjelölti feladatokat is elvállalja a szociáldemokratáknál. Programját a párt választmányának vasárnapi ülése után ismerteti.