BUX
38366

Merkel: az állam a rend védelmezője

Nehezebb lesz a gazdasági környezet jövőre a német kancellár szerint. Angela Merkel úgy véli, a világ még nem vonta le elégséges mértékben a 2008-ban kezdődött pénzügyi válság tanulságait. Egy szociális piacgazdaságban az állam a rend védelmezője, és az emberek számára meg kell teremteni annak a körülményeit, hogy bízhassanak ebben - fogalmazott.

MTI-Eco, 2012. december 31. hétfő, 10:54

Angela Merkel német kancellár szerint jövőre nehezebb lesz a gazdasági környezet, mint idén volt, a nemzetközi gazdasági válság tovább tart.

A hétfőn közvetítendő újévi televíziós beszédében - amelynek szövegét a média számára már vasárnap éjjel közzétették - a kancellár úgy vélte: az Európai Unióban elhatározott reformok hatásai kezdenek érződni, de még sok türelemre van szükség a helyzet rendeződéséhez.

"A következő évben a gazdasági környezet nehezebb lesz, mint idén. De ez nem veheti el a bátorságunkat, ellenkezőleg, ösztönöznie kell bennünket" - fogalmazott Merkel.

A kancellár a beszéd tanúsága szerint más állásponton van a válságot illetően, mint pénzügyminisztere, Wolfgang Scha:uble, valamint a másik vezető uniós tagállamot, Franciaországot irányító Francois Hollande köztársasági elnök. Ők nemrégiben mindketten úgy vélték, hogy a nehezén az uniós gazdaság már túljutott.

Merkel megállapította, hogy a világ még nem vonta le elégséges mértékben a 2008-ban kezdődött pénzügyi válság tanulságait. Nemzetközi szinten tovább kell lépni a pénzügyi piacok ellenőrzésének terén - hangoztatta a kancellár. Mint mondta, "nem fordulhat elő még egyszer a felelősség ilyen mértékű hiánya". Szerinte "egy szociális piacgazdaságban az állam a rend védelmezője, és az emberek számára meg kell teremteni annak a körülményeit, hogy bízhassanak ebben".

A választásokra készülő kormányfő azt is kiemelte, hogy a nehéz helyzet ellenére a két Németország újraegyesülése óta a munkanélküliség a legalacsonyabb, az állások száma pedig a legmagasabb szinten van hazájában.