Angela Merkel hangsúlyozta Arszenyij Jacenyuk ukrán, Irakli Garibasvili grúz és Iurie Leanca moldovai miniszterelnök társaságában tett sajtónyilatkozatában, hogy az EU nem adja fel a keleti partnerséget, de nem kényszeríti partnereit arra, hogy válasszanak az EU és Oroszország közül.

Irakli Garibasvili és Iurie Leanca egyaránt azt emelte ki, hogy országuk készen áll az uniós társulási szerződés június végére tervezett aláírására.

Mind a három kormányfő sürgette, hogy az EU foglaljon állást országuk további uniós közeledésének kilátásairól.

Arszenyij Jacenyuk a kelet-ukrajnai harcokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni az ország egységét. "Nem épülhetnek újabb berlini falak Európában" - mondta az ukrán miniszterelnök.

Jacenyuk szerdán Berlinben egy energiabiztonsági konferencián is részt vett, amelyen az orosz-ukrán gázárvitáról szólva kijelentette, hogy Ukrajna a stockholmi nemzetközi döntőbírósághoz fordul, ha nem sikerül megállapodni Moszkvával a földgáz áráról. "Nem fizetünk 500 dollárt ezer köbméter földgázért" - mondta, emlékeztetve arra, hogy az előző elnök, Viktor Janukovics bukásához vezető EU-párti tüntetések kezdete előtt Moszkva 268 dollárt kért ezer köbméter földgázért.

A három kelet-európai ország kormányfője Herman Van Rompuy felkérésére utazott Németországba, hogy csütörtökön Aachenben ünnepi beszédet mondjanak a nemzetközi Károly-díj átadásán. Az idei díjazott Van Rompuy, az uniós országok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács elnöke, aki arra kérte a vendégeket, hogy laudáció helyett beszéljenek az EU-hoz fűződő kapcsolatukról.