Merkel bekeményít Trumppal szemben

Angela Merkel német kancellár keményen akar fellépni Donald Trumppal, az USA megválasztott elnökével szemben a globális klímaváltozás ügyében. Trump eddig nem vette komolyan ezt a problémát, Merkel úgy gondolja, lehetne ezen változtatni, ha a pénzről beszélnének.
Napi.hu, 2016. december 1. csütörtök, 11:34
Fotó: Reuters

Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke jó szokásához híven a globális felmelegedés problémájával kapcsolatban is egymásnak ellenmondó véleményeket fogalmaz meg. A választási kampányban viccnek nevezte a dolgot, amit a kínaiak találtak ki azért, hogy az USA-t tegyék felelőssé a klímaváltozásért, megválasztása után aztán arról beszélt, hogy nyitott a probléma megbeszélésere.

Angela Merkel német kancellár azonban el akar oszlatni minden bizonytalanságot a globális felmelegedés ügyében - írja a Bloomberg. Merkel, aki korábban környezetvédelmi miniszterként is szolgált a német kormányban, nagy híve az egy éve aláírt párizsi klímaegyezménynek, amely szén-dioxid-kibocsátásuk drasztikus csökkentésére kötelezi az aláíró nemzeteket.

Gondolkodjunk!

Trump arról is beszélt, hogy kilépteti az USA-t ebből a megállapodásból, ám Merkel a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 kereteit kihasználva rá akarja bírni nézetei megváltoztatására. El szeretné érni, hogy a leendő amerikai elnök álljon a zöldenergia pártjára.

Azért éppen a G20-at akarja erre felhasználni, mert decembertől Németország látja el a szervezet elnöki tisztségét, ami lehetővé teszi, hogy meghatározza a G20 elé kerülő napirend témáit. A G20 tagországai rotációban látják el a szervezet elnöki teendőit, Németország Kínától, a világ legnagyobb légszennyező országától veszi át a szervezet menedzselését.

Számoljunk!

Merkel egy pártrendezvényen a héten világossá tette, hogy meggyőződése szerint a globális felmelegedés valós probléma, amelyeket az emberi ipari társadalmak okoznak. Erről Trumpot is meg akarják győzni, ám nem tudományos, hanem gazdasági érvekkel. Azt akarják bebizonyítani neki, hogy az alternatív energiaforrások használata manapság már kiváló üzlet is.

Fecsegés helyett

Ennek jegyében a németek azt tervezik, hogy a kérdést szokatlan módon vetik fel. Nem hívják össze a G20 tagállamainak energiaügyi minisztereit, mert azzal csak a parttalan vitát kockáztatnák arról, hogy mekkora probléma a globális felmelegedés, és hogy mely országokat terhel ezért legnagyobb felelősség.

Ehelyett olyan tanácskozásokat terveznek, amelyeken a zöldenergia felhasználása új iparágként kerül napirendre - tudta meg a Bloomberg egy neve elhallgatását kérő informátortól. Ezen a téren is van mit tenni, miután Trump azt is mondta, hogy a szélfarmok drága energiaforrások és túl sok madár halálát okozzák. Ennek megfelelően a legszennyezőbb energiaforrás, a szén felhasználását szorgalmazza.

Jóslatok

Eközben Németország és az USA a világ két legnagyobb exportőr ország a az alternatív energiákkal kapcsolatos technológiák piacán. Ennek az ágazatnak az értéke a berlini kormány várakozásai szerint "legkevesebb" megduplázódik 2025-re a jelenlegi 2,5 ezer milliárd euróhoz (2,66 ezer milliárd dollár) képest.

A német gazdaságban 2020-ig 430 ezer munkahely jön létre abból, hogy felpörgetik az energiatermelés átállítását a hagyományos módszerekről az új forrásokra - derült ki a PricewaterhouseCoopers LLP friss jelentéséből.

A nagy terv

Német cégvezetők úgy gondolják, hogy mivel Trump maga is befektető, az üzleti érvek megkedveltethetik vele a zöldenergiát.

Úgy látjuk, hogy a megújuló energia üzleti szempontból is egyre versenyképesebb az USA-ban, ahol a leginkább igaz, hogy a pénz beszél, a kutya ugat - mondta újságíróknak Peter Terium, az Innogy SE energiacég vezérigazgatója. Ez egy versenyképes technológia, ha akarja Trump, ha nem.

Merkel azt akarja, hogy a G20 országainak vezetői egyezzenek meg egy klímabiztos gazdasági infrastruktúra kiépítésének politikai, pénzügyi, illetve gazdaságösztönzési feltételrendszeréről. Ez a berlini kormány hivatalos programja, amelyet a G20-elnökséggel kapcsolatban meghirdettek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.12.02 08:09

"Veszett kutya" ragadványnév egy harcias "héját" takar aki Iránt is meg akarta támadni lesz Mr Bunkó védelmi minisztere.
Örülhetnek a szélsőjobberek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.12.02 06:16

@foldnyuzo: amikor szovjetkurzus volt, akkor pedig a német uralomról voltak kötelezően rossz emlékeink. :-)
Aki ugye most nagy barátaink...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.12.01 23:21

@POTUS:
Te Pegazus már megint vadakat állítasz.
Visszaadnák az oroszok Erdélyt, te tényleg hiszel ebben?
Ha nincsenek amerikaiak, itt kőkemény szocializmus lenne te most munkásőr lennél és a "Mákos rétes"-t énekelve vonulnál az utcán.
Valahogy nem jön be az orosz barátság a szomszédjaikban lévő európai országoknak, rossz emlékeik vannak erről. Csak címeres magyar hülyék szeretik őket. Petőfit is ők ölték meg!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2016.12.01 21:47

@foldnyuzo: "meg kell emelni radikálisan a védelmi költségeinket"

Miért is? Az oroszok nem fenyegetnek minket, sőt visszaadnák nekünk Erdélyt, csak az eddigi amerikai háborús hisztéria miatt küldtünk MI vadászgépeket a Baltikumba, ahol semmi keresnivalónk nincs, meg tankokat Ukrajnába, ahol szintén semmi keresnivalónk nincs, és MI telepítettünk amerikai katonai bázisokat, MI engedünk felvonulni amerikai csapatokat, az oroszokat provokálva... Akkor ki is az agresszor, aki könnyen atombombát kaphat a nyakába, a magadfajta háborús uszítóknak, megélhetési rettegőknek köszönhetően?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2016.12.01 21:44

Álljunk meg egy szóra! A globális felmelegedés tény, adatok bizonyítják. Azt viszont még senki sem bizonyította be kétséget kizáróan, hogy azt az emberi tevékenység okozza.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html