Merkel burkoltan üzent Orbánnak: nein

Angela Merkel szerint a brexittárgyalások legfőbb kockázata, hogy az EU nem fordít kellő figyelmet a saját jövőjére, amelynek a szorosabb egységről kell szólnia. A kancellár fenntartásokkal támogatja a közös eurózónás büdzsét, illetve a közös pénzügyminiszter kinevezését.
Komócsin Sándor, 2017. június 21. szerda, 11:12
Fotó: Napi.hu

Angela Merkel kijelentette, hogy nyitott arra a javaslatra, amely szerint közös költségvetést kellene bevezetni az eurózónában, és azt egy közös pénzügyminiszter gondjaira kellene bízni - derül ki a Financial Times tudósításából. A kancellár az egyik legfontosabb német ipari szakmai szövetség, a BDI konferenciáján szólalt fel.

Kijelentésével feltételesen támogatta Emmanuel Macron francia államfő terveit a közös európai valutát használó országok integrációjának szorosabbra fonására. Merkel az Európai Unió szintjén is erősebb egységet akar. Ennek az igényének a hét elején elindult brexittárgyalások kapcsán adott hangot.

Van itt egy kockázat

A Nagy-Britanniával folytatott kilépési tárgyalások magukban foglalják a kockázatot, hogy az EU nem fordít megfelelő figyelmet a saját jövőjére. Maradjunk együtt, ne szakadjunk el egymástól! - foglalta össze véleményét.

Ezzel burkoltan üzent azoknak a politikusoknak, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, akik szerint az EU túlterjeszkedik eredeti keretein a nemzetállamok rovására. Macron például a radikális jobboldali Marine Le Pennel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel együtt emlegette Orbánt.

Óvatosan

A kancellár világossá tette, hogy szerinte az EU nem tud előrelépni ezen az úton, ha az ehhez szükséges feltételek nem állnak össze, azaz ha a rosszul próbálkoznak az integráció erősítésével. Ezzel arra az ismert aggályra célzott, miszerint a közös költségvetésből végső soron a déli eurótagállamok buta költekezését finanszíroznák a német adófizetők pénzén. Ezt hangsúlyozta azzal is, hogy kijelentette: a közös büdzsé forrásait "ésszerű célokra" kell majd fordítani.

Brexithatás

Reagált a német vállalatok aggodalmaira a brexit miatt. Kijelentette, hogy a válási tárgyalásokon nem engednek a három szabadság - az áruk, a tőke és a munkaerő szabad áramlása - teljesítéséből, azaz a szigetország csak akkor maradhat az egységes európai piac része, ha ezek teljesítését hiánytalanul vállalja.

Az Egyesült Királyság Németország legnagyobb exportpiaca az USA és Franciaország után. Tavaly 3,5 százalékkal esett a német vállalatok oda irányuló kivitele, főként a brexitről döntő június 23-ai népszavazás után. Ezt ellensúlyozza ugyanakkor a globális exportpiacok bővülése.

Trump

Merkel igyekezett megnyugtatni a német cégvezetőket, hogy mindent el fog követni a globális szabadkereskedelem védelmében, ám nem lesz könnyű dolga az új amerikai adminisztrációval. A világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20, amelynek soros elnöki tisztét jelenleg Németország tölti be, a jövő hónapban tartja csúcstalálkozóját.

Minden tőlünk telhetőt el fogunk követni annak érdekében, hogy a lehető legátfogóbb megállapodást kössünk - fejtegette. Ismerve az új amerikai vezetést ez nem lesz könnyű, ám ennek ellenére próbálkoznunk kell. A kancellár támogatja az USA és az EU közti szabadkereskedelmi megállapodás megkötését is, ám ez szembe megy Donald Trump amerikai elnök America First! politikájával.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix2, 2017.06.22 10:10

https://444.hu/2017/06/22/a-nemet-rendorseg-36-ingatlanban-razziazott-gyuloletkelto-facebook-posztok-miatt

Ehhez mit szól G. merkel?
Virul a liberálfasizmus!
Mindezt a totális "szabadság" zászlói alatt!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.06.21 17:23

"Merkel burkoltan üzent Orbánnak"

G. merkel inkább a muzijainak üzenjen: várja őket az ágyába!
Szegények nagyon ki vannak éhezve, nem válogatnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gmihaly621, 2017.06.21 15:51

Vak is mondta, majd meglátjuk, Szerkesztő Úr.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kman, 2017.06.21 15:02

Már megint fingik és böfög Komócsin elvtárs. Uborkaszezon van Komicsin elvtárs?! Ha nincs hír akkor kreálunk, ősi bolsi szokás szerint. Nevetséges vagy. Angela Merkel burkoltan üzen. És Macron. Szerintem hülye vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html