Angela Merkel német kancellár a tudományos kísérletezés módszertana alapján akar előrehaladni a menekültválság megoldásában - jelentette a Bloomberg felidézve mit mondott a kancellár az újságíróknak az uniós csúcsértekezlet első napja után. Hírek szerint olyan érvelést osztott meg kérdezőivel, amelyet általában csak az uniós kollégáival folytatott háttérbeszélgetésekre tartogat.

A sajtómunkás kérdése abból a megállapításból indult ki, hogy az EU döntéshozói egyelőre semmilyen érzékelhető eredményt nem értek el a bevándorlók kezelésében. Elhatározták például 160 ezer menekült elosztását a tagországok között, ám ez csak töredéke az érkezőknek és még így sem fogadta el az uniós államok egy része.

Mindezek alapján miért gondolja a kancellár asszony, hogy végül sikerül megoldani a bevándorlási válságot? - szólt a kérdés.

Így születnek az újítások

Az ember csak a tudományos kísérleti ciklusok hatékonyságában bízhat - kezdte válaszát a kancellár asszony. Minden tanulási forduló nagyon lassan kezdődik. Ki kell próbálni az első megoldási mechanizmusokat, majd a tapasztalatok alapján módosítani kell azokat.

Ez nem lineáris folyamat, hanem egy ciklusokon át haladó változtatási sorozat. Merkel szerint az európai országok vezetői ezzel a módszerrel teljesen új eljárásokat alkothatnak a bevándorlók ügyeinek intézésére.

A Bloomberg beszámolója szerint Merkel megjegyzését rövid csend követte a következő kérdés előtt.

A Time magazin, amely az év emberének választotta a német kancellárt, ugyanakkor éppen azzal érvelt döntése mellett, hogy Merkel nem hagyatkozik pusztán a fiatal korából ismert kvantumkémikusi laboratóriumi kísérletezésre, hanem elszántan próbálja megoldani a problémát, a menekültválságot, ami politikusi karrierjének legnagyobb kihívása. Meg tudjuk csinálni - ismételgeti újra és újra.