Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Steffen Seibert berlini tájékoztatóján lengyel újságírók kérdéseire elmondta, hogy a megbeszélésen a hamburgi G20-csúcs és az amerikai elnök varsói látogatása mellett a jogállamisággal kapcsolatos ügyekről volt szó.

Arra a kérdésre, hogy melyik fél kezdeményezte a megbeszélést, azt mondta, hogy kölcsönös megállapodás alapján folytattak tárgyalást. Azzal kapcsolatban, hogy a német kormányfő miért a lengyel államfővel, és nem kollégájával, Beata Szydlo miniszterelnökkel beszélt, Steffen Seibert elmondta, hogy Lengyelországban az államfőnek is van szerepe a külpolitikában, és Angela Merkel egyaránt tartja a kapcsolatot Beata Szydloval és Andrzej Dudával - írta az MTI.

A német kormányszóvivő kiemelte: Berlin "nagy figyelemmel" követi a lengyel igazságügyi reform fejleményeit és a "lengyel civiltársadalom folytatódó tüntetéseit" a tervezett reform ellen.

A német kormány szerint helyes, hogy az Európai Bizottság a varsói vezetéssel folytatott párbeszédben kitér az igazságügyi rendszerre vonatkozó aktuális kérdésekre, mert ezek a kérdések "nagyon alapvetően érintik a hatalmi ágak szétválasztását és a független igazságszolgáltatást" - tette hozzá Steffen Seibert.

Aláhúzta, hogy a hatalmi ágak elválasztása és az igazságszolgáltatás függetlensége "a működőképes jogállam ismérvei" közé tartozik.
Andrzej Duda kedden éjjel Varsóban tanácskozást tartott a lengyel törvényhozás alsóházának és felsőházának elnökével, és a találkozón az elnök kezdeményezésére kompromisszumos megoldásra jutottak az országos igazságszolgáltatási tanács (KRS) tagjainak megválasztásáról szóló törvénymódosítás ügyében.

A már elfogadott, államfői aláírásra váró jogszabállyal kapcsolatban Andrzej Duda által javasolt változtatás lényege, hogy bár a KRS tagjait ezután a parlament alsóháza fogja megválasztani, a kinevezésükhöz háromötödös többség kell.

Szerdán az Európai Bizottság a teljes igazságszolgáltatási reform felfüggesztésére szólította fel Lengyelországot, arra hivatkozva, hogy a tervezett változtatások alááshatják a bírói függetlenséget.