Gyakorlatilag mindösszesen hét perc alatt nyerte el a német szociáldemokraták (SPD) támogatását elnökké választásához Andrea Nahles a párt parlamenti frakcióvezetője - kezdi a német politikában várhatóan a jövőben jelentős szerepet játszó politikus bemutatását a Financial Times (FT). A de facto hatalomátvétel a párt legutóbbi konferenciáján történt, amikor Nahles elvégezte azt a munkát, amit Martin Schulznak, a párt akkori elnökének kellett volna.

Meggyőzte a 600 küldöttet arról, hogy hiába van elegük a közös kormányzásból a konzervatív CDU/CSU párossal, pártjuk előtt nincs más alternatíva, mint hogy folytassák a nagykoalíciót Angela Merkel kancellár irányítása alatt. Az FT beszámolója szerint improvizált beszédében komor arccal, rekedt hangon érvelve kérte, egyben gúnyolta kollégáit, szitkozódva vette rá őket, hogy álljanak az ügy mellé.

Belharc és káosz

Nélküle nem támogatták volna a jelen lévők a nagykoalíció újrakezdését Merkellel. Megfordította a hangulatot, s ezzel irányt szabott mindennek, ami azután történt - árulja el Niels Annen, az SPD egyik hamburgi parlamenti képviselője. Schulz hamarosan lemondott és a párt áprilisi kongresszusa Nahlest választhatja elnökévé, több mint másfél évszázados történetében először nőre bízva ezt a tisztséget.

Öröksége nem éppen irigylésre méltó. Az SPD-t hónapok óta belső harcok szaggatják, a párt kaotikus állapotban van, miután az elmúlt két évtizedeben folyamatosan veszített támogatottságából. Az első számú kihívás Nahles előtt azonban a március első hétvégéjén záruló pártszavazás, amelyen a tagság dönt a nagykoalíció folytatásáról.

A pártelnökjelölt az elmúlt hetekben cikk-cakkban utazott Németországban, hogy érveljen a kormányzati szerepvállalás mellett. Ezzel együtt akkor is ő lehet a szociáldemokraták elnöke, ha párttagok végül az ellenzéki létre voksolnak. Ez borítékolhatóan előrehozott választásokhoz vezet, amely nem sok jót ígér az SPD-nek, amely a közvélemény-kutatások szerint a voksok jóval kevesebb, mint ötödére számíthatna.

Harcos múlt

A 47 éves Nahles egy kőműves lányaként látta meg a napvilágot. Már tinédzserként bekapcsolódott az SPD tevékenységébe, létrehozott egy csoportot a párt ifjúsági tagozatában (Jusos). Az állandó frakcióharcoktól szabdalt szervezetnek végül elnöke is volt húsz évvel ezelőtt.

Az előző nagykoalíció munkaügyi minisztereként a nevéhez fűződik az első országos minimálbér bevezetése, illetve néhány nagyvonalú nyugdíjemelés. Merkel és Horst Seehofer, a bajor CSU vezetője is elismerően nyilatkozott róla.

Már a Jusosban is azzal tűnt ki, hogy közvetítőként össze tudta hangolni a különböző frakciók törekvéseit. Most is ezzel próbálkozik az SPD szintjén - mondja Benjamin Mikfeld, Hahles utóda a Jusos élén, jelenleg a munkaügyi minisztérium vezetője az ügyvezető kormányban.

Harcos jelen

Pártján kívül nem közvetítőként ismerik, hanem provokatív, időnként kifejezetten durva szónokként, aki képes beszólni olyan kollégáinak és versenytársainak, akikkel egyébként együttműködik. Az előző kormányban egyes minisztertársait lehülyézte és a kormányzás végén megjegyezte, hogy holnaptól politikai ellenfélnek tekinti őket és nem fog kesztyűs kézzel bánni velük.

Párton belüli támogatói szerint Nahlest keresetlen stílusa teszi hitelessé. A szavazóknak elegük van a sima modorú politikusokból, olyanokra hallgatnak, akiknek ami szívükön az szájukon - mondja kollégájáról Annen.

Ha pártelnök lesz és nagykoalíció is lesz, akkor nem fog belépni a kormányba, ami lehetővé teszi, hogy közös kormányzás ellenére önálló arcot adjon az SPD-nek. Magyarán egyszerre támogathatja és bírálhatja "kívülről" Angela Merkelt.

Közvetlen és barátságos

Azok, akik ismerik, közvetlennek és barátságosnak tartják. Imázsához tartozik, hogy továbbra is szülőfalujában Weilerben él és neveli hétéves lányát. Elkötelezett római katolikusként részt vesz a vasárnapi miséken. Andrea Nahles két lábbal áll a földön, itt nőtt föl és mindig haza jár, ha csak teheti - mondja Hermann-Josef Thelen a falu polgármestere. Néha kissé szemtelen, de mindig azt mondja, amit gondol és nagyon lobbanékony.

Az RTL legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a németek 14 százaléka támogatná kancellárrá választását, míg Merkel népszerűségi indexe 48 százalék. Nahles azonban bizonyította, hogy kitartó játékos. Három évtizeddel ezelőtt iskolájában megkérdezték a diákokat, mik szeretnének lenni, ha nagyok lesznek. Az SDP elnökvárományosának válasza világosan mutatja kötődését szülőföldjéhez, illetve ambícióit. Azt írta: háziasszony vagy kancellár.

A kép forrása: Tobias Schwarz/AFP.