Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CDU székházában a három tartományi listavezetővel közösen tartott tájékoztatón a pártelnök-kancellár kiemelte: a CDU vezetőségében egyetértés van abban, hogy továbbra is a menekültválság fenntartható és európai, valamennyi uniós tagországnak megfelelő megoldására kell törekedni.

Németország ugyan "profitál" a balkáni migrációs útvonal lezárásból, de az nem tartós megoldás és nem járul hozzá a schengeni övezet egységének megtartásához - mondta Merkel. Azt kell elérni, hogy ne Macedónia védje a görög határt, hanem Görögország védje a macedón határt, és uniós külső határát.

A menekültválság a vasárnapi választások domináns témája volt, és sok szavazó döntését meghatározta az az érzés, hogy "még nincs kielégítő megoldás". Meghatározó volt az aggodalom is egy "másik vallástól, az iszlámtól", és a bizonytalanság, amely a társadalmi és gazdasági változások mélységéből és gyorsaságából adódik - fejtette ki a pártelnök-kancellár.

Az Alternatíva Németországnak (AfD) választási sikeréről szólva elmondta, hogy pártja elhatárolódik az AfD-től, vitába száll vele és megerősödését nem tartja a CDU létét fenyegető veszélynek. Hangsúlyozta, hogy az AfD csak a menekültválság és más tényezők miatt kialakult aggodalmat a pártrendszer beágyazott, hagyományos erőivel szembeni tiltakozásként kifejezésre juttató szavazókra tud támaszkodni, a legnagyobb felhajtóerőre pedig a nők elleni szilveszteri szexuális támadások és rablások révén tett szert, mert a szilveszter éjjel történt bűncselekmények nagymértékben fokozták a társadalom elbizonytalanodását.

Mindez azt mutatja, hogy a CDU feladata nem "elméleti viták folytatása, hanem a problémák megoldása", ezért kell tovább dolgozni a menekültválság rendezésén is - mondta Angela Merkel.

A Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz és Szász-Anhalt tartományi CDU-listavezetők által a kampányban szorgalmazott nemzeti szintű intézkedésekre vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban az utóbbi hónapokban bevezetett menekültügyi reformokra utalva kijelentette, hogy soha nem ellenezte a nemzeti szintű intézkedéseket. Ugyanakkor tartós megoldáshoz az EU egészének megfelelő intézkedéseket kell tenni Törökországgal együttműködve, és ehhez még időre van szükség - véli Merkel.