A francia államfő kétnapos németországi látogatása végén kiadott nyilatkozatban Merkel és Hollande hangsúlyozta, hogy a válság békés rendezésében kiemelkedő fontosságú a május 25-ei ukrán elnökválasztás.

Amennyiben nem tartanak "nemzetközileg elismert elnökválasztást", Ukrajna stabilitása elkerülhetetlenül tovább gyengül. Németország és Franciaország szerint ebben az esetben az uniós állam- és kormányfők március elején összeállított terve alapján "le kell vonni a megfelelő következtetéseket" - utalt Merkel és Hollande az Oroszország elleni uniós szankciók gazdasági büntetőintézkedéseket előirányzó harmadik szakaszának lehetséges elindítására.

A német-francia álláspont szerint a május 25-re kiírt ukrán államfőválasztást az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bevonásával kell lebonyolítani. A nyilatkozatban felszólították valamennyi érdekelt felet, hogy "nyilvánosan és a legmagasabb politikai szinten" álljanak ki a választások sikeres lebonyolítása mellett, támogassák az ukrán hatóságokat és küldjenek megfigyelőket a választási folyamat ellenőrzésére. Hozzátették, hogy az elnökjelölteknek ki kell dolgozniuk egy "viselkedési kódexet", amely nemcsak a kampányban, hanem a választás utáni időszakban is érvényes.

A német kancellár és a francia elnök a közös nyilatkozatban kiemelte, hogy Ukrajna stabilitásának helyreállítása a térség valamennyi országának érdeke. Hozzátették, hogy ösztönözni és támogatni kell az érdekelt felek és szervezetek, különösen az EBESZ minden erőfeszítését, amely a válság politikai rendezését szolgálja, és a következő időszakban elsősorban az elnökválasztásra kell összpontosítani.

Az öt pontból álló nyilatkozat második pontjában az erőszak visszaszorítása érdekében teendő lépéseket foglalták össze, kiemelve, hogy május 15-én az EBESZ felügyelete alatt meg kell kezdeni az engedély nélkül viselt és használt fegyverek összegyűjtését, továbbá ki kell vizsgálni az erőszakos cselekményeket, köztük a hónap elején Odesszában történt eseményeket, bizalomnövelő lépésként pedig sürgősen meg kell alkotni egy amnesztiatörvényt és csökkenteni kell az ukrán-orosz határ orosz oldalán állomásozó csapatok készültségi szintjét.

A német-francia nyilatkozat harmadik pontja szerint még az elnökválasztás előtt el kell kezdeni a nemzeti kerekasztal-tárgyalásokat, amelyeken az ukrán társadalom bármely szereplője részt vehet, az egyetlen feltétel a lemondás az erőszakról. Az EBESZ a "társmoderátor" szerepét vállalja tárgyalásokban.

Merkel és Hollande a negyedik pontban az alkotmányozási folyamat kívánatos menetrendjét részletezte, hangsúlyozva, hogy támaszkodni kell az Európa Tanács Velencei Bizottságának tapasztalataira, és az ideiglenes kormánynak a következő napokban be kell mutatnia az új alkotmány kidolgozásáról és annak főbb elemeiről szóló terveit.

Ötödik pontként gazdasági együttműködést szorgalmaztak. A konfliktus valamennyi résztvevőjének vállalnia kell, hogy nem tesz az ukrán gazdaságot, és különösen az energiaellátást veszélyeztető lépéseket, és közösen kell dolgoznia azzal a céllal, hogy a nemzetközi pénzügyi intézményekkel szoros együttműködésben összeállítsanak egy "robosztus" pénzügyi és gazdasági támogatási csomagot Ukrajna számára - áll Angela Merkel és Francois Hollande nyilatkozatában.

A francia államfő a német kancellár egyéni parlamenti választókerületében, a Balti-tenger partvidékén vendégeskedett. Merkel meghívására pénteken érkezett Rügenre, Németország legnagyobb szigetére. A két politikus hajókirándulás, vacsora és városnézés mellett beszélte meg a német-francia kapcsolatok és a nemzetközi ügyek alakulását.