Merkel és pártszövetsége vezet a németeknél

Tovább csökkent Németországban a Martin Schulz vezette szociáldemokraták (SPD) választói támogatottsága, Angela Merkel kancellár pedig megőrizte első helyét a politikusok népszerűségi rangsorában egy pénteken ismertetett felmérés szerint.
Domokos Erika, 2017. június 2. péntek, 23:45
Fotó: MTI/EPA

A németek 80 százaléka azzal számol, hogy a közeljövőben terrortámadások történnek hazájukban - derült ki a ZDF országos köztelevízió Politbarometer című kutatássorozatának új adataiból. Ennél nagyobb arányt soha nem mértek a Politbarometer-kutatások 40 éve kezdődött történetében. Ugyanakkor szűk többség - 52 százalék - megfelelőnek érzi a védelmet, míg 40 százalék azt gondolja, hogy a hatóságok nem tesznek elég erőfeszítést a terror megakadályozására.

Pártok szerinti bontásban a liberális FDP támogatói elégedettek leginkább - 73 százalékos arányban - a hatóságok terrorellenes védelmi intézkedéseivel, a leginkább elégedetlen pedig az Angela Merkel vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) tábora, körükben 59 százalék tartja elégtelennek a védelmet.

Merkel a legnépszerűbb

A ZDF kutatásában a megkérdezettek egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán osztályozhatják a politikusokat. Angela Merkel teljesítményét a május második felében végzett előző mérés után ismét 2,2 pontra értékelték, a kancellár így továbbra is az első helyen áll a népszerűségi listán, amelyet legutóbb a nemzetközi migrációs válság elmélyülése előtti utolsó időszakban, 2015 tavaszán vezetett.

Martin Schulz SPD-s kancellárjelölt népszerűsége kismértékben emelkedett, teljesítményét a májusi 0,6 pont után 0,8 pontra értékelték, ami a nyolcadik helyhez volt elég. Az Európai Parlament volt elnöke februárban még listavezető volt.

Szeptemberben választás

Arra a kérdésre, hogy a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után kinek kellene vezetnie a kormányt, 59 százalék Angela Merkelt nevezte meg, ami 2 százalékpontos emelkedés a legutóbbi felmérés óta.

Martin Schulzot a németek alig egyharmada, 31 százaléka látná szívesebben a kancellári tisztségben, ami 2 százalékpontos csökkenés.

Ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, a CDU/CSU 39 százalékot szerezne, 1 százalékponttal erősödve május második feléhez képest, megközelítve az előző, 2013-ban tartott választáson elért 41,5 százalékot.

Az SPD 25 százalékot szerezne, ami újabb 2 százalékpontos csökkenés. A szociáldemokraták támogatottsága így sorban a harmadik alkalommal süllyedt a Politbarometer-kutatásokban, és ugyan meghaladja az év elején, még Martin Schulz színre lépése előtt regisztrált 20-23 százalékos - történelmi mélypontot jelentő - szintet, de elmarad a 2013-ban elért 25,7 százaléktól.

A Bundestag ellenzéki oldalán az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 9 százalékon stagnál, a Zöldek támogatottsága változatlanul 7 százalékos.

Az AfD 8 százalékos eredménnyel kerülne be a Bundestagba, ami 1 százalékpontos erősödés.

Az FDP visszaszerezné 2013-ban elveszített szövetségi parlamenti képviseletét, változatlanul 8 százalékon áll, ami 2010 óta a legmagasabb érték. Más párt nem lépné át az 5 százalékos bejutási küszöböt.

A ZDF felmérését a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette május 30-tól június 1-ig, 1301 ember megkérdezésével. Az adatok a választókorú népességet tekintve reprezentatívak - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK