Merkel: ez az EU legfontosabb feladata

Angela Merkel német kancellár szerint az Európai Unió legfontosabb feladata a fiatalkori munkanélküliség visszaszorítása. "Nagyon fontos", hogy az EU egységesen lép fel az ukrán válság ügyében, és a válság diplomáciai megoldására törekszik - véli a kancellár.
MTI, 2014. december 13. szombat, 21:19
Fotó: Reuters

Angela Merkel a német kormány portálján szombaton megjelent szokásos heti videóüzenetében kiemelte, hogy az EU nagy feladatok előtt áll, ezek között pedig "a legeslegfontosabb" az, hogy a fiatalok munkához jussanak. Döntő jelentőségű a digitális gazdaság fejlődésének elősegítése is, ezért jövőre el kell fogadni az Európai Bizottság (EB) német tagja, a digitális területért felelő Günther Oettinger irányításával készülő távközlési intézkedéscsomagot és az új adatvédelmi irányelvet - tette hozzá a német kancellár.

Angela Merkel jó döntésnek nevezte, hogy a nagy tapasztalatokkal rendelkező Európai Beruházási Bank hangolja össze az EB elnöke, Jean-Claude Juncker által novemberben bemutatott beruházásösztönző programot, és kifejezte reményét, hogy annak révén végrehajtanak olyan infrastrukturális fejlesztéseket - mindenekelőtt a szélessávú internet infrastruktúrájának kiépítését -, amelyek eddig "nem igazán jöttek lendületbe".

A több mint 300 milliárd euró megmozgatását előirányzó program fontos elem, "de nem az egyetlen" - tette hozzá a kancellár, kiemelve, hogy a bürokrácia csökkentésére is törekedni kell uniós és tagállami szinten egyaránt.

Agela Merkel aláhúzta a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) nevű szerződés - az EU és az Egyesült Államok készülő szabadkereskedelmi megállapodása - jelentőségét. Hangsúlyozta, hogy a megkötendő szerződés következményeként nem lépnek érvénybe a jelenlegi uniós szabványoknál - például fogyasztóvédelmi előírásoknál - gyengébb, a polgárokat kevésbé védő szabályok. Hozzátette, hogy erősíteni kell a tárgyalási folyamat átláthatóságát és biztosítani kell, hogy a megállapodás valóban hozzájáruljon a munkahelyteremtéshez és a gazdasági kibontakozáshoz.

Kiemelte, hogy az EU-nak jó és partneri kapcsolat kialakítására kell törekednie Oroszországgal, ezért érdemes lenne tárgyalásokat kezdeni kereskedelmi kérdésekről az "Eurázsiai Unióval", vagyis az Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán és Örményország részvételével 2015. január 1-jével létrejövő Eurázsiai Gazdasági Szövetséggel.

A tárgyalások révén világossá válna, hogy az Ukrajnával, Grúziával és Moldovával kötött társulási szerződés "nem Oroszország ellen irányul, hanem a gazdasági térségek szorosabb összekapcsolását szolgálja" - mondta Angela Merkel.

Hozzátette: "nagyon fontos", hogy az EU egységesen lép fel az ukrán válság ügyében, és a válság diplomáciai megoldására törekszik a jogsértések világos megnevezése mellett. Most "ismét megpróbálkozunk azzal, hogy mégiscsak megvalósuljanak a minszki megállapodás előírásai" - jegyezte meg, utalva a fegyvernyugvásról és a frontvonal mentén harminc kilométer széles sávban létrehozandó úgynevezett ütközőzónáról szóló szeptemberi megállapodásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.12.14 16:35

@Warlock:
Aha jajaja... Egyetértek, de azt tudja-e hogy ez évtizedekig fog tartani... Mivel a liberális utódnevelés az elmúlt 30-35 évben a nyugati világban, 25 éve rendszerváltás utáni posztkommunista államokban igen brutális károkat okozott...


..így igaz ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2014.12.14 14:53

@lzperx: "de ha jól aktivizálják Őket, akkor a defláció környezetétől is tartósan el lehet rugaszkodni. De nemcsak munkát kellene nekik adni, hanem egészséges, törekvő, bizakodó szemléletet, amihez motiváló fizetés is kell."

Aha jajaja... Egyetértek, de azt tudja-e hogy ez évtizedekig fog tartani... Mivel a liberális utódnevelés az elmúlt 30-35 évben a nyugati világban, 25 éve rendszerváltás utáni posztkommunista államokban igen brutális károkat okozott... Ezek a károk véleményem szerint nagyon nehezen helyrehozhatóak: népbutítás, jogok túlcsordulása, kötelességek leépítése, oktatás színvonalának csökkentése, kereskedelmi tv-ken keresztüli szocializálás, és még sorolhatnám a végtelenségig.... ennek eredménye lett, egy dolgozni nem akaró, de nagy pénzről álmodozó fiatalság, láss csodát, magas munkanélküliségi rátával annak ellenére, hogy azért a cégek nagyrésze preferálja a fiatal munkaerőt...

Évtizedekig tartana a gyógyulás, egy élesváltás esetén is, amire egyébként esélyt sem látok... Mert hát, bár dől össze, azért próbáljuk azt a gyönyörű liberális demokráciát, "liberális" kapitalizmust életben tartani...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.12.14 13:08

fiatalkori munkanélküliség visszaszorítása.


..akkor kedvező-hosszútávú hitelek a fiataloknak ..,lakástámogatás -családi adó ..monopóliumok korlátozása ...!!!....stbstb...nyugdíjkorhatárok csökkentése .!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lzperx, 2014.12.13 21:52

A szociális és szolidáris megközelítésen túl azért kulcskérdés a fiatalkori munkanélküliség, mert egy inaktív fiatalság nem oldja fel a deflációs kockázatot , sőt még tartóssá is teheti, de ha jól aktivizálják Őket, akkor a defláció környezetétől is tartósan el lehet rugaszkodni. De nemcsak munkát kellene nekik adni, hanem egészséges, törekvő, bizakodó szemléletet, amihez motiváló fizetés is kell. André Kosztolányi hasonlata alkalmas az összehasonlításra:"Ha megszületik egy amerikai gyermek azt kérdezi mikor kötünk üzletet, míg a német gyermek azt kérdezi mennyi lesz a nyugdíjam"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html