BUX
38801

Merkel: ez kemény csapás lesz

Az Európai Unió és Törökország pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján létrejött migrációs egyezmény teljes mértékben összhangban van az uniós és a nemzetközi joggal - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az ülést követően. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök szerint pedig nagyon fontos, történelmi jelentőségű megállapodás született a migrációs válság kezeléséről.

MTI, Napi.hu, 2016. március 18. péntek, 18:53

Az Európába irányuló irreguláris migráció megfékezését célzó megállapodás március 20-án lép hatályba. Tusk szerint kiegyensúlyozott egyezményt sikerült tető alá hozni, amely elfogadható a felek mindegyike, köztük Ciprus számára is.

Az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, a törökökkel való megállapodás csak egyik eleme az unió átfogó migrációs stratégiájának. Szükség van az EU külső határainak megerősítésére, a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva tartására és a schengeni rendszer védelmére - hangsúlyozta.

Davutoglu: történelmi jelentőségű megállapodás született

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök nagyon fontos, történelmi jelentőségű megállapodásként értékelte a született egyezséget. Sajtótájékoztatóján a török miniszterelnök hangsúlyozta, hogy országa közös sorson, közös kihívásokon és közös jövőn osztozik az Európai Unióval. Mint mondta, a tanácskozáson tisztességes egyezményt sikerült kötni a menekültválság jelentette költségek és terhek megosztásáról.

Merkel: reméljük, hogy véget ér az irreguláris bevándorlás

Angela Merkel német kancellár a csúcstalálkozót követően azt mondta: a menekültválság komoly kihívások elé állította Európát, de az uniós és török vezetők között pénteken létrejött megállapodás képessé teheti az Európai Uniót a krízis kezelésére. A német kancellár azt hangoztatta, hogy szerinte Európa ki fogja állni a mostani válság jelentette rendkívüli próbatételt.

Merkel kifejtette, az egyezmény kemény csapást jelent az embercsempészek üzleti modelljére. "Reméljük, hogy véget ér az irreguláris bevándorlás" - mondta. A kancellár ugyanakkor hangsúlyozta, az égei-tengeri migrációs útvonal felszámolása még nem jelenti azt, hogy teljesen megoldódott a menekültválság.

Juncker: négyezren fognak dolgozni a megállapodás végrehajtásán

Négyezer ember fog dolgozni a migrációs megállapodás végrehajtásán, az Európai Bizottság uniós koordinátort nevez ki az egyezményben foglaltak megvalósításának biztosítására - közölte Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke.

Ezt a négyezer szakembert az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO), az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex), a görög hatóságok, valamint az EU tagállamai fogják rendelkezésre bocsátani a tervek szerint. Hozzátette, szükség van egyebek mellett tolmácsokra, bírókra, menekültügyi szakemberekre és biztonsági őrökre is.

A megállapodásról szólva Juncker leszögezte, kétségtelen, hogy az összhangban van a nemzetközi és az uniós jog előírásaival. A dokumentum értelmében a menedékkérők ügyét minden esetben egyénileg kell elbírálni - közölte.

Ciprus elégedett

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő később leszögezte, teljesen elégedett a csúcstalálkozó eredményével. Szakértők korábban úgy vélekedtek, hogy a legnagyobb akadályt Ciprus gördítheti a megegyezés elé, amelynek északi része 1974 óta török megszállás alatt áll.

Taavi Roivas észt miniszterelnök szerint az egyezmény fordulópontot jelenthet a menekültválság kezelésében. Mint hangsúlyozta, döntő fontosságú az elfogadott alkuban foglaltak azonnali végrehajtása, amelyhez a felek mindegyikének hozzá kell járulnia.