Merkel felülvizsgálja a menekültpolitikát

Kétségbeesetten kérte telefonon Angela Merkel német kancellár segítségét Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök ahhoz, hogy felszámolják az országát és Törökországot összekötő embercsempész-hálózatokat. Eközben Merkel sorsdöntő hetek előtt áll.
Napi.hu, 2016. február 25. csütörtök, 19:05
Fotó: MTI/EPA

Több ezer menekült és bevándorló rekedt Görögországban, miután a macedón kormány megszigorította határai ellenőrzését - idézte az AP jelentését az ekathimerini.com hírportál. Az ország észak-déli autópályája mentén két napja több százan várnak a továbbutazásukhoz szükséges buszokra. Eközben szintén több százan érkeznek kompokon a görög szárazföldre a szigetekről, amelyeket Törökországból induló csónakokon értek el.

Korábban a pireuszi kikötőből buszokon vagy vonaton egyből az északi határnál lévő Idemeni településre vitték az érkezőket, ám a részleges macedón határzár miatt csütörtökre 2800-an torlódtak fel a térségben. A hatóságok az Athénból induló autópályán 40 buszt tartóztattak fel.

Kétszáz menekült, akik megrekedtek az ország közepén egy buszban, türelmüket vesztve gyalog indultak útnak. A csoportban sok gyerek és legalább egy kerekesszékes nő is volt. A rendőrség megállította őket, mire leültek az út szélén.

Pánikhangulat?

A jelentések alapján Görögország egyetlen hatalmas menekülttáborrá kezd válni - összegezhető a hírek tartalma, így nem meglepő, hogy nem csupán a bevándorlók szánják el magukat kétségbeesett lépésekre. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök szerdán telefonon kérte Angela Merkel német kancellárt, hogy járjon közbe a helyzet romlásának megelőzése érdekében - jelentette a Greek Reporter hírportál.

Ciprasz szerint fel kell gyorsítani a bevándorlás megfékezését szolgáló uniós erőfeszítéseket. Mindenekelőtt a tavasz vége helyett azonnal el kell indítani azt a NATO-járőrözést az Égei-tengeren, amelytől a Görögországot és Törökországot összekötő embercsempész-útvonalak elvágását várják. A kancellár megígérte, hogy segít.

A görög vezetés már-már pánikhangulatát mutatja Jánisz Muzalasz bevándorlásügyi miniszter kijelentése. Görögország nem lesz Európa Libanonja, az elárvult lelkek háza - fogalmazott egy csütörtöki uniós tanácskozás előtt, hozzátéve, hogy ha Európa nem segít a görögökön, akkor "egyoldalú lépéseket" tesznek gondjaik orvoslására. Azt nem részletezte, hogy az utóbbiak alatt mit ért.

Saját portálja előtt

A sietség Merkel személyes érdeke is, hiszen március közepén több német tartományban helyi választások lesznek, amelyek kimenetele, ha a kormánypártok visszaesnek, súlyos következményekkel járhat - írta a Bloomberg és a brit Telegraph. A kancellár asszony népszerűségi indexe a tavaly áprilisi 75 százalékról idén év elejére 46 százalékra esett, ami csak a bevándorlási válság megoldatlanságával magyarázható.

A német parlament csütörtökön elfogadta a bevándorlók ügyeinek kezelését megszigorító törvénycsomagot. Egyebek mellett felgyorsítják a menekültkérelmek feldolgozását, illetve az elutasított bevándorlók kitoloncolását. Az esetek egy részében megnehezítik a családegyesítéseket.

Felülvizsgálja

Merkel kijelentette, hogy az EU és Törökország rendkívüli közös március 7-ei csúcsértekezlete után felülvizsgálja a nyitott kapuk elvére épülő menekültpolitikáját. Ez hat nappal fogja megelőzni a tartományi választásokat. Az elmúlt hetekben 1300-ra esett a Németországba érkező bevándorlók száma az őszi 10 ezerről, ám a társadalomnak a tavalyi egymillió érkező után ez is sok lehet.

Riasztó adatok

A Bild megrendelésére készül múlt heti közvélemény-kutatás szerint a bevándorlásellenességgel kampányoló Alternatíva Németországért (AfD) párt Szász-Anhalt tartományban megelőzte a nagykoalícióban résztvevő Szociáldemokrata Pártot (SPD). Az előbbi 17 százalékon, az utóbbi 16 százalékon állt a 30 százalékkal vezető nagyobbik kormánypárt, a CDU után.

Még ijesztőbb lehet a kormányoldal nézőpontjából, hogy az AfD tavaly szeptember óta 12 százalékponttal növelte támogatottságát. Báden-Württenbergben a CDU csak egy százalékponttal vezet a Zöldek előtt, míg Rajna-vidék-Pfalzban a két tradicionális párt áll az élen 30-35 százalékos támogatottsággal. Az AfD várhatóan e tartomány parlamentjében is növeli képviselői számát.

Merkel számára a tartományi választások tétje az, hogy ha az AfD megerősödik, akkor pártjának alsóbb szintű vezetői bizalmi szavazást kezdeményezhetnek vele szemben.

Görög-osztrák összezördülés
Görögország visszahívta ausztriai nagykövetét "konzultációra" azt követően, hogy az osztrák kormány tíz balkáni ország részvételével konferenciát szervezett Bécsben a menekültválsággal kapcsolatban, ám Athénba nem küldött meghívót. Az egyeztetés célja az volt, hogy az érintett államok összehangolják a bevándorlással kapcsolatos intézkedéseiket. Az athéni vezetésnél kicsapta a biztosítékot Görögország távol tartása. A külügyminisztérium reagálása szerint nem lehet egyetlen ország nyakába varrni a menekültválság terheit.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2016.02.26 08:12

Ami a menekültproblémát illeti ez már évtizedek óta ráég európára, így került be 40 millió muzulmán zömmel ugyanígy csak nem ilyen gyorsan, ami mostanra szigetkulturákat hozott létre a nyugaton, ezt a mulasztást csak kiemelte merkel és tábora idiotizmusa.
Bárkit be lehetne engedni, de csak a hivatalos uton, nem határsértéssel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.02.26 07:38

Merkel és Cipriades, a két leghülyébb politikus az EU-ban. Már réges régen ki kellett volna rúgni mindkettőt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.02.26 06:08

Ez a hatalamas, politikai különbség Merkel és Orbán között!
Orbán mindvégig kitart eredeti koncepciója mögött ameddig Merkel hibát hibára halmozva fut az általa okozott probléma után hiába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2016.02.25 22:55

@tepsi: "Ott nincsenek az Oszmán Birodalom által felégetett templomok falmaradványai, tele a benne elrejtőző szerencsétlenek csontjaival."

Nem, ők valóban nem, ők inkább elküldték a saját keresztény hadseregeiket "igét hirdetni" az új világokba, ahol több embert lemészároltak, mint az összes 2 világháborúban együttvéve!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.02.25 22:40

@tepsi: "Nyugat Európa még soha nem találkozott az iszlám kultúrával."

Tényleg, ez igaz. Mégpedig azért nem találkoztak, mert mi magyarok védtük meg őket tőlük, hatalmas véráldozattal. Hát most majd találkoznak, kijut nekik is a jóból... Isten nem ver bottal, ugye...

ha ha ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html