Merkel harmadszor is kancellár lett

Nagy többséggel kancellárrá választotta Angela Merkelt a Bundestag.
MTI, 2013. december 17. kedd, 11:40
Fotó: Napi.hu

A Bundestag 631 tagja közül 621 vett részt a kancellárválasztáson, és 462 szavazott arra, hogy ismét Merkel legyen a kormányfő. Százötven képviselő nemmel szavazott, 9 tartózkodott.

A nagykoalícióra készülő konzervatívoknak és szociáldemokratáknak együtt 504 képviselőjük van a Bundestagban. Az ellenzéki Baloldalnak és a Zöldeknek összesen 127 képviselőjük van. Ennek alapján a közös kormányzásra készülő konzervatívok és szociáldemokraták képviselői közül legkevesebb 23-an nemmel szavaztak.

A konzervatív CDU 59 éves elnöke 2005 óta vezeti a német kormányt, harmadszor választották meg kancellárnak. Ő a második világháború utáni Németország nyolcadik és egyben első női kancellárja.

A választás után Angela Merkel átveszi Joachim Gauck államfőtől a kinevezési okmányt, majd hivatali esküt tesz a Bundestagban. Kormányának tagjait is kedden nevezi ki a szövetségi elnök, és ezután ők is leteszik a hivatali esküt. A kormányalakítás így minden eddiginél hosszabb idő után, a szeptemberi parlamenti választásokat követő 86. napon ér véget. A háború utáni 23. német kormány a harmadik nagykoalíciós kormány, és a 2005-2009-es ciklus után a második nagykoalíció, amelyet Angela Merkel vezet.

A kabinet kedd délután tartja meg alakuló ülését. A kancellár a kormány programját ugyan várhatóan csak január elején ismerteti a Bundestagban, de már szerdán felszólal, a következő napon kezdődő uniós csúcson képviselendő német álláspontot ismerteti a parlamentben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2013.12.17 12:36

..na majd meglátjuk mit alakít a kis bildenbergeres ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html