Angela Merkel hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta: a válságkezelés terheit azok a bankok is viselik, amelyek tevékenysége hozzájárult a válság kialakulásához. Ez így helyes - mondta a kancellár. Ugyanakkor a megállapodás azt is bizonyítja, hogy a ciprusiak számíthatnak az uniós partnerek szolidaritására - tette hozzá Angela Merkel.

A megállapodást üdvözölte a legnagyobb ellenzéki erő, a Német Szociáldemokrata Párt parlamenti frakcióvezetője, Frank-Walter Steinmeier is. Németország csak a törvényhozás alsóháza, a Bundestag felhatalmazásával vehet részt a hitelprogramban.

A megállapodás értelmében az EU, az Európai Központi Bank (ECB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) összesen 10 milliárd euró kölcsönt folyósít a túlméretezett bankrendszer válsága miatt a fizetésképtelenség határára sodródott euróövezeti tagországnak. A válság kezeléséhez szükséges összeg fennmaradó részét, 5,8 milliárd eurót Ciprus saját erőből teremti elő egyebek között a 100 ezer eurónál nagyobb összegű bankbetétekre kivetett egyszeri illeték, privatizáció és adóemelés révén.