Angela Merkel német kancellár szerdán a Bundestagban - a német törvényhozás alsóházában - a 2013-as költségvetés tervezetének vitájában elmondott beszédében üdvözölte a döntést. "Jó nap ez Németországnak és Európának" - mondta Merkel. A döntés megnyitja az utat az ESM és a fiskális paktum ratifikációja előtt, ugyanakkor erősíti a törvényhozás jogait is.

Az ESM és az EFSF - az ideiglenes válságkezelő rendszer - a "szolidaritás eszköze", amelynek alkalmazásával hatékonyan kezelhető az Európai Unió és az euróövezet körül kialakult "bizalmi válság" - mondta. Hozzátette: a közösségi szolidaritás mellett az egyéni felelősségvállalás az eredményes válságkezelés másik alapvető feltétele.Az erőfeszítések ezen a területen is meghozták már az első eredményeket, ezt mutatják az egyes válságállamok versenyképességének javulását jelző tendenciák.

Jöhet a ratifikáció

Az első elemzői kommentárok szerint a német alkotmánybíróság döntéséből az következik, hogy Németország ratifikálhatja az ESM-et létrehozó kormányközi szerződést, de a ratifikációs okmányt ki kell egészíteni. E kiegészítésben Németország jelzi, hogy a szerződésben megállapított módon működtetett válságkezelő rendszerhez legfeljebb 190 milliárd euróval járul hozzá. Az alkotmánybíróság továbbá ahhoz a feltételhez kötötte Németország részvételét, hogy az ESM működése során hozott valamennyi döntésről tájékoztatni kell a német törvényhozást.

Előfordulhat, hogy a szerződésben meghatározott keretek között mégsem lehet hatékonyan kezelni a válságot, és ezért bővíteni kell az ESM 500 milliárd eurós alapját, aminek következtében Németország terhe is növekedik. Az alkotmánybíróság erre az esetre kikötötte, hogy a 190 milliárd euró feletti befizetéshez, illetve garanciavállaláshoz meg kell szerezni a törvényhozás mindkét házának hozzájárulását.

Andreas Vosskühle, az alkotmánybíróság elnöke a határozatot ismertetve hangsúlyozta: a testület nem foglalkozott azzal, hogy az ESM alkalmas-e az euróövezeti válság kezelésére. Ennek megítélése "a politikusok dolga". Az alkotmánybíróság csupán azt vizsgálta, hogy miként lehet biztosítani a rendszer alkotmányos működését.
A testület egyelőre a ratifikáció ideiglenes megtiltására vonatkozó kérelmekről döntött, a két kormányközi szerződés ratifikációja ellen benyújtott alkotmányjogi panaszok érdemi vizsgálatát pedig még nem végezte el - tette hozzá Andreas Vosskühle.

Nem valószínű az ítélet megváltoztatása

Elemzői kommentárok kiemelik, hogy az alkotmánybíróság a szokásosnál jóval hosszabb ideig vizsgálta az ideiglenes rendelkezésre vonatkozó kérelmeket és igen kimerítően indokolta elutasító döntését, ezért nem várható, hogy az eljárás végére mégiscsak arra a megállapításra jut, hogy az ESM-ről és a fiskális paktumról szóló szerződés alkotmányellenes.