Merkel kész beadni a derekát

A vasárnap tartott németországi választás óta forrongás lett úrrá a pártokon: a kancellár CDU-jában ugyanúgy, mint a testvérpártban, a CSU-ban, többen is a vezetést okolják az igencsak gyenge szereplésért - adta hírül az InfoRádió.
Domokos László, 2017. szeptember 28. csütörtök, 08:35
Fotó: Pixabay

Nagyjából hasonló a helyzet az időközben ellenzéki szerepre készülő szociáldemokratáknál, míg a jelentős szavazatnyereséggel előretört Alternatíva Németországnak nevű jobboldali párt elnöke nemcsak leköszönt tisztségéről, de ki is vált a pártból.

A kancellár részéről koalícióra kiszemelt szabaddemokraták és zöldek vezetősége kettős feladattal küzd: egyfelől azt vitatja, hogy milyen feltételek mellett tud részt venni egy új kormányban, másfelől pedig igyekszik elfogadtatni a tagsággal a közeledést a két konzervatív párthoz. Már a kibontakozás jelei is mutatkoznak.

Münchenben szerdán válságülést tart a bajor tartományi parlament 101 kereszténypárti képviselője. Alighanem a történelem fintora, hogy ezt éppen 10 esztendővel azután tartják, hogy gyakorlatilag hasonló körülmények között az addigi pártelnök és kormányfő, Edmund Stoiber lemondásra kényszerült, és Horst Seehofer került a helyére - írta a portál.

Miután Seehofer vezetésével a Keresztényszociális Unió (CSU) a vasárnapi választáson földcsuszamlásszerű veszteséget szenvedett, egyre kevesebben elégednek meg a bajor kormányfő azon ígéretével, hogy a jövő évben esedékes bajorországi tartományi választásig megpróbálnak mindent helyrehozni, a párt népszerűségének vészes hanyatlásáért Seehofert teszik felelőssé, és távozását sürgetik.

Ilyen követelés ugyan még nem hangzott el Angela Merkellel szemben, de pártjában, a Kereszténydemokrata Unióban (CDU) is komoly megütközést keltett, hogy magára vállalta ugyan a felelősséget a gyenge szereplésért, de rögtön hozzáfűzte azt is, hogy semmi okot nem lát eddigi irányvonalának megváltoztatására.

Feltehetően a kancellár eddigi politikájának bírálatát juttatta kifejezésre, hogy a kereszténypártok eddigi parlamenti frakcióvezetőjét, a kancellárhoz közel álló Volker Kaudert a 239 újonnan megválasztott képviselő közül csupán 180 támogatta. Négy évvel ezelőtt Kauder még több mint 90 százalékos többséggel szerezte meg ezt a kulcsfontosságú tisztséget.

Az ülésről kiszivárgott hírek szerint a kancellár hajlik arra, hogy bizonyos feltételek mellett elfogadja a menekültek beengedésének korlátozását, amelyet a bajor kormányfő ismét szorgalmazott. A kompromisszum értelmében a négypárti koalícióban résztvevő párt kidolgoznának egy olyan bevándorlási törvényt, amely a genfi konvenció alapján megerősíti a politikai menedékjog érvényességét, de felső határt szabna a szakképzettséggel rendelkező, álláskeresés céljából beutazni készülő külföldiek esetében.

Ezt a megoldás a jelek szerint már nem tartja elfogadhatatlannak sem a Szabaddemokrata (FDP), sem pedig a Zöldpárt. Ennek ellenére egyre kevesebben számolnak azzal, hogy karácsony előtt megalakulhat az új kormány Berlinben.

Címlapkép forrása: Pixabay.com.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.09.28 09:57

Pirruszi győzelem volt :-)) Megy az anyázás rendesen. Most már ráébredhetnének, hogy ki kell rúgni a sötét némbert, mert vele nem fog menni. Szétzilálja, káoszba dönti Németországot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html