Merkel "letette a voksát" Európa sorsdöntő szavazásán

Emmanuel Macron megint robbantott egyet a francia elnökválasztáson, miután az év elején a futottak még kategóriájából váratlanul az esélyesek közé ugrott. Hollandiában viszont stabilabbnak látszik az parlamenti választások élmezőnye.
Komócsin Sándor, 2017. február 27. hétfő, 15:55
Fotó: MTI/EPA

Egyes közvélemény-kutatások ugyan azt mutatják, hogy a radikális jobboldali Szabadságpárt veszít előnyéből a holland parlamenti választási harcban, ám a legfrissebb felmérés szerint tovább is a mérkőzés esélyese - derült ki a Bloomberg cikkéből. A Peil.nl mandátumbecslése alapján négy parlamenti hellyel többre számíthatnak, mint a második helyen álló mérsékelt konzervatív Liberális Párt, amely az elmúlt években kormányozta az országot.

A szavazás három hét múlva lesz - ezzel kezdődik az idei európai választási szezon, amelynek nagy kérdése, hogy tovább folytatódik-e a populista politikai erők tavaly kezdődött előretörése. A Szabadságpárt győzelme nem jelenti azt, hogy hatalomra kerülhet, ugyanis nincs számottevő politikai erő, amely hajlandó lenne koalíciót kötni az iszlámfaló és a kormányzás támogatásában kiszámíthatatlan párttal.

Csúnya visszaesés

A friss számítás szerint a Szabadságpárt 29 parlamenti mandátumhoz juthat a 150 fős törvényhozásban. A liberálisok 25 helyre számíthatnak, míg a velük jelenleg koalícióban lévő Munkásárt csupán 12-re. Az utóbbi különösen nagy veszteség a jelenlegi 38 képviselői helyhez képest.

A kormánypártok népszerűségét nagyon megtépázta, hogy keresztülhajtottak egy 22 milliárd eurós megszorítóprogramot, amely magában foglalta az egészségügyi ellátásra és az idősek gondozására rendelkezésre álló források megkurtítását, a nyugdíjkorhatár emelését és a lakáspiac reformját.

Mark Rutte miniszterelnök azzal magyarázta a bizonyítványukat, hogy át kellett ugyan kelnie az országnak a sivatagon, de cserébe mára Hollandiáé Európa legversenyképesebb, egyben az egyik leggyorsabban növekvő gazdasága és tíz éve nem csökkent annyit a munkanélküliség, mint az elmúlt kormányzati ciklusban.

Újabb nagy ugrás

Szemben a holland politikai poronddal a franciaországi elnökválasztásban nagy változást hozott az elmúlt hét. Emmanuel Macron független elnökjelölt, aki az elmúlt év végén még a nagy pártok indulói mögött kullogott, majd feljött a második helyre, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Szabadságpárt elnöke mögé, egy hét alatt minimálisra csökkentette hátrányát.

A hét végén megjelent közvélemény-kutatások szerint a szavazók 25 százalékának voksára számíthat, ami öt százalékpontos javulás a legutóbbi mérések óta. Le Pen 27 százalékon áll, Francois Fillon, a mérsékelt jobboldal jelöltje pedig - aki eddig fej fej mellett menetelt Macronnal - 20 százaléknyi szavazatot szerezhet. Az áprilisit követő májusi eleji második fordulóban Macron 61-39 százalékra fordíthat Le Pennel szemben.

Nagy neveket húzott be

Döntő jelentőségű volt a szintén független, korábban Fillon kormányában dolgozó Francois Bayrou beállása Macron mögé - véli Emmanuel Riviere, a Kantar Public Franca közvélemény-kutató intézet igazgatója. A baloldaliból függetlenné vált Macron mögött így már van egy jobboldali politikusként tekintélyt szerzett vezető, aki lendületet adott a független jelöltnek.

Emellett szocialista párti képviselők is beálltak Macron mögé, továbbá egy igazi politikus celeb, Daniel Cohn-Bendit, a zöldek korábbi vezetője, volt európai parlamenti képviselő. Ő azzal indokolta döntését, hogy Macronban látja azt az elnökjelöltet, aki össze tudja gyűjteni a Le Pen megállításához szükséges támogatást.

Végül, de nem utolsósorban a független politikus begyűjtött egy diplomáciai "skalpot" is: március közepén találkozni fog Angela Merkel német kancellárral.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mecsabesz, 2017.02.27 17:48

A Párizsi, Hamburgi, Malmői eseményekről mélyen hallgat a fősodratú média, hogy ott lassan polgárháborús állapotok uralkodnak. Ezeket a közvélemény kutatásokat meg ismerjük: Brexit, Clintonné győzelem...de akár a szlovákiai választásokat is említhetném. Semmi sem biztos, csak ha már ismert az eredmény, majd meglátjuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

babmami, 2017.02.27 16:52

@tepsi: Próbálják elsumákolni, a BBC bejátszotta, több ezer migránst fogadtak be a németek, mert a saját hazájukban nem lehet megoldani a szociális ellátásukat, vagyis nem akarják eltartni őket. Igen, ezek nem akarnak hazát épiteni csak szaporodni, enni inni, imádkozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2017.02.27 16:42

"tovább folytatódik-e a populista politikai erők tavaly kezdődött előretörése"
Igen, amíg tovább fojtatódik az iszlám beáramlása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.02.27 16:27

Hajrá Wilders, hajrá Le Pen!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html