Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A WDR közszolgálati műsorszolgáltató társaság Európa Fórum című rendezvényén Angela Merkel hangsúlyozta: "nem kell rögtön a lovasságot küldeni".

A kancellár ezzel a szociáldemokrata kancellárjelöltnek, Peer Steinbrücknek a rendezvényen kifejtett véleményére reagált, amely szerint a magyarországi folyamatokat tekintve nem szabad eleve elvetni azt a lehetőséget, hogy kizárják az EU-ból Magyarországot.

Merkel kiemelte: teljes mértékben egyetért az Európai Bizottsággal abban, hogy változtatni kell azokon a magyar jogszabályokon, amelyek nincsenek összhangban az uniós szerződésekkel.

Elmondása szerint erről többször beszélt már Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki minden alkalommal biztosította őt arról, hogy a magyar kormány komolyan veszi az európai kritikát. A budapesti vezetés reakciójára "figyelni fogunk a pártcsaládunkban is" - mondta Angela Merkel.

A Peer Steinbrück véleményére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Angela Merkel elmondta: ha kétségek merülnek fel a magyar jogszabályok és az uniós szerződések összeegyeztethetőségével, akkor "először beszélni kell, és módosítani kell a törvényeket". Magyarország nagyon sokat segített Németországnak az újraegyesítés során, amit a németek soha nem felejtenek el. Ugyanakkor "nincs kibúvó", ha felmerül, hogy esetleg antiszemita tendenciák, vagy más káros folyamatok bontakoznak ki. Ilyen esetben "nyílt párbeszédet kell folytatni, amihez hozzá is vagyunk szokva", és mindent meg kell tenni azért, hogy "magyar barátainkat jó útra térítsük" - mondta a német kancellár.