Merkel: már idén lehet eredménye az EU-csúcsnak

Bölcs és jó megállapodásokkal zárult az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek pénteken befejeződött kétnapos értekezlete Angela Merkel német kancellár szerint.
MTI, 2012. június 29. péntek, 20:00
Fotó: Napi.hu

A kancellár a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában mondott beszédében kiemelte: az uniós csúcson kiterjesztették a válságkezelés eszközrendszerét. A megállapodások már az idén eredményt hozhatnak, az év végére elkészülhet az Európai Központi Bank bankfelügyeleti funkciójának kiépítésére vonatkozó javaslat és lezárulhatnak az uniós típusú tranzakciós adó bevezetésének előkészületei.

A német törvényhozás pénteken a fiskális paktum és az állandó euróövezeti válságkezelő rendszert (ESM) létrehozó nemzetközi szerződés ratifikációjáról dönt. Angela Merkel ehhez az ellenzék támogatását kérte. Sigmar Gabriel, a legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokraták elnöke pártja támogatásáról biztosította az előterjesztéseket, és hangsúlyozta: a konzervatív-liberális koalíció megszorításokon alapuló válságkezelő politikája eddig kudarcok sorozata volt. Kedvező fordulat, hogy a kancellár az uniós csúcson végre módosított irányvonalán - mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK