A G7 üdvözli, hogy ha nehézségek dacára is, de sikerült megtartani az elnökválasztást Ukrajnában, a munkavacsora során azonban többen aggodalmuknak adtak hangot a Luhanszkban és Donyeckben tapasztalható, "súlyos destabilizációs törekvések" miatt. Nem engedhetjük meg a további destabilizációt - jelentette ki Angela Merkel.

A német kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy a G7 eddig is egységesen lépett fel, és most is azt az üzenetet fogja megfogalmazni, hogy Oroszországnak hozzá kell járulnia a feszültség csökkentéséhez, el kell ismernie az új ukrán vezetést, és meg kell akadályoznia, hogy Oroszországból fegyverek és fegyveresek szivárogjanak át Ukrajnába.

Június végi csúcstalálkozójukon az EU állam- és kormányfői is visszatérnek majd a kérdésre, és mérlegelni fogják, szükség van-e további szankciókra. Utalt a büntetőintézkedések körének kiterjesztésére a szerdai munkavacsora után kiadott közös közlemény is. Készek vagyunk mélyíteni a célzott szankciókat, és Oroszország számára újabb költségeket jelentő, további korlátozó intézkedéseket fontolóra venni, ha az események ezt megkövetelik - fogalmaztak a Hetek a nyilatkozatban.

Francois Hollande francia elnök a megbeszéléseket követően szintén arról beszélt, hogy elengedhetetlen, hogy Moszkva párbeszédet kezdjen az új kijevi vezetéssel. Petro Porosenkót már az elnökválasztás első fordulójában, nagy többséggel választották meg. Legitimitása megkérdőjelezhetetlen - jelentette ki Porosenkóról Hollande, aki szintén beszélt arról, hogy szükség esetén további szankciók bevezetése is napirendre kerülhet Moszkvával szemben.