Merkel: meg kell fontolni az újabb szankciókat

Ha nem sikerül elérni, hogy Oroszország is hozzájáruljon a feszültség csökkentéséhez és a destabilizáció mérsékléséhez Kelet-Ukrajnában, akkor a szankciók harmadik körének, a mélyreható, az orosz gazdaságot széles körben érintő büntetőintézkedéseknek a bevezetését is meg kell fontolni - közölte Angela Merkel német kancellár a G7 munkavacsoráját követően szerdán Brüsszelben.
MTI, 2014. június 5. csütörtök, 07:37
Fotó: Reuters

A G7 üdvözli, hogy ha nehézségek dacára is, de sikerült megtartani az elnökválasztást Ukrajnában, a munkavacsora során azonban többen aggodalmuknak adtak hangot a Luhanszkban és Donyeckben tapasztalható, "súlyos destabilizációs törekvések" miatt. Nem engedhetjük meg a további destabilizációt - jelentette ki Angela Merkel.

A német kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy a G7 eddig is egységesen lépett fel, és most is azt az üzenetet fogja megfogalmazni, hogy Oroszországnak hozzá kell járulnia a feszültség csökkentéséhez, el kell ismernie az új ukrán vezetést, és meg kell akadályoznia, hogy Oroszországból fegyverek és fegyveresek szivárogjanak át Ukrajnába.

Június végi csúcstalálkozójukon az EU állam- és kormányfői is visszatérnek majd a kérdésre, és mérlegelni fogják, szükség van-e további szankciókra. Utalt a büntetőintézkedések körének kiterjesztésére a szerdai munkavacsora után kiadott közös közlemény is. Készek vagyunk mélyíteni a célzott szankciókat, és Oroszország számára újabb költségeket jelentő, további korlátozó intézkedéseket fontolóra venni, ha az események ezt megkövetelik - fogalmaztak a Hetek a nyilatkozatban.

Francois Hollande francia elnök a megbeszéléseket követően szintén arról beszélt, hogy elengedhetetlen, hogy Moszkva párbeszédet kezdjen az új kijevi vezetéssel. Petro Porosenkót már az elnökválasztás első fordulójában, nagy többséggel választották meg. Legitimitása megkérdőjelezhetetlen - jelentette ki Porosenkóról Hollande, aki szintén beszélt arról, hogy szükség esetén további szankciók bevezetése is napirendre kerülhet Moszkvával szemben.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Csonkamagyarorszag, 2014.06.06 00:30

@Blama: Igy van. Narancsisztan az orosz-kazah naprendszerbe tartozik. Hogy a rothao es hanyatlo "nyugat" torzsfonokei mikrol hataroznak az teljesen masodlagos es erdektelen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.05 08:49

Narancsisztán számára a G7 nem iránymutató.

Narancsisztán Önálló Külpolitikája Oroszország mint Legfőbb Szövetséges alapjaira épül.

Oroszország/Kazahsztán a Mi Igazi Hazánk, nem ez a "nyugat"!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html