A német kormánykoalíció nagyobbik politikai ereje, a konzervatív CDU/CSU pártszövetség az elmúlt egy hétben veszített népszerűségéből - derült ki a Forsa közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet a Reuters idézett. Az eredmények azt mutatják, hogy a CDU/CSU-ra a választók 41 százaléka szavazna, ha most vasárnap lennénének a választások, ami két százalékponttal kisebb az egy héttel ezelőttinél.

A Forsa megjegyzi, hogy a 41 százalék a felmérés átlaga, amely elfedi, hogy az augusztus 19-ei parlamenti vita után esett vissza a pártszövetség támogatottsága. Az intézet szakértői ezt azzal magyarázzák, hogy a választóknak nem tetszik a CDU/CSU parlamenti képviselőinek megosztottsága.

A törvényhozás a harmadik görög segélycsomagról döntött, ám a két párt több mint 60 képviselője nemmel szavazott a kormány javaslatára. Berlin támogatta a kemény feltételekkel nyújtott új kölcsönt, amelyben összesen 86 milliárd eurót kaphatnak a görögök a többi eurótagállamtól a következő három évben.

A felmérésből az is kiderült, hogy a nagykoalíció másik pártja, az szociáldemokrata SPD nem tudott hasznot húzni a konzervatívok népszerűségcsökkenéséből. A párt támogatottsága 23 százalékon stagnál. A radikális baloldali Baloldal pártja és az euroszkeptikus Alternatíva Németországért valamelyest erősödve 11 százalékon, illetve négy százalékon áll.

Folt a kancellár imázsán

A CDU/CSU vesztesége enyhén megtépázta Angela Merkel kancellár imázsát is, igaz, volt honnan visszacsúsznia. Azoknak a németeknek az aránya, akik akkor is a kancellár asszonyra szavaznának, ha közvetlenül választanák meg Németország első emberét, két százalékponttal, 53 százalékra csökkent. Ez Merkel legalacsonyabb népszerűségi indexe idén. Sigmar Gabriel alkancellár, az SPD elnöke eközben 14 százalékon áll.

A Forsa szakértőinek értékelése szerint a kancellár népszerűségének nem csupán pártja megosztottsága ártott, hanem a menekülthullám kezelése is. Németországba több százezren érkeznek, akik elhelyezése a közös európai fellépés hiánya miatt meglehetősen vontatottan halad. Merkel szerdán abba a kelet-német városba, Heidenauba látogatott, ahol hét végén erőszakba fulladt egy bevándorlóellenes tüntetés.