Merkel megint kitalált valamit

Angela Merkel szerint fel lehet melegíteni azt a megállapodást, amelyet még februárban kötött az EU Nagy-Britanniával. Ez egyebek mellett felmentette a szigetországot attól, hogy részt vegyen az uniós szorosabbra fonásában és engedményeket adott a vendégmunkások jogainak terén is.
Napi.hu, 2016. november 15. kedd, 19:02
Fotó: MTI/EPA

Angela Merkel német kancellár munkáltatók előtt tartott beszédében célzást tett arra, hogy fel lehetne frissíteni az Egyesült Királyság és az EU között februárban létrejött megállapodást, amely jelentős kivételeket adott Nagy-Britanniának az uniós szerepvállalás alól - írta a Bloomberg.

A kancellár ugyan a Brexit-tárgyalásokra utalva újra elutasította azt a lehetőséget, hogy bármely ország, amely része akar lenni az egységes európai piacnak, korlátozza az unió híres négy szabadságát, köztük a munkavállalás lehetőségét, ám finomított álláspontján. Felvetette, hogy milyen feltételek mellett tekinthetjük úgy, hogy ez a jog érvényesül.

Szerinte

Merkel úgy gondolja, hogy a szabad munkavállalás joga akkor érvényesül, ha egy vendégmunkás jövedelmet szerez magának és a családjának a külföldön végzett munkájával. Az már más kérdés, hogy milyen feltételekkel kaphatja meg a fogadó ország szociális rendszerében a munkavállalóknak járó törvényes juttatásokat.

Ha ezt elfogadjuk, akkor megelőzhetjük, hogy az uniós állampolgárok csak azért menjenek más EU-tagállamokba dolgozni, hogy megszerezzék az azokban érvényes - a saját országukban elérhetőnél nyilván jóval nagyvonalúbb - szociális juttatásokat.

Február

Merkel ezzel visszanyúlt a februári megállapodáshoz, amelyet az akkori brit miniszterelnök, David Cameron hozott tető alá az EU vezetőivel. Cameron olyan engedményeket akart, amelyekkel bizonyíthatja: az Egyesült Királyság olyan egyedi, kivételezett státust élvez az Európai Unióban, amelynek köszönhetően gyakorlatilag nem is tagja annak. Ezzel akarta kihúzni a júniusi népszavazáson a Brexit mellett kampányolók alól a talajt - sikertelenül.

Részletek

A megállapodásban az EU lehetővé tette volna, hogy Nagy-Britannia tartósan kívül maradjon az eurózónán, azaz megtartsa a jó öreg fontot. London felmentést kapott volna az alól, hogy részt vegyen a bajba kerülő eurótagállamok kisegítésére induló bármilyen jövőbeni mentőakcióban.

Nem kellett volna részt vállalnia az EU egyik fő céljának elérésében, az unió integrációjának folyamatos erősítésében, csak amennyire éppen kedve tartotta volna.

A paktum a pénzügyi rendszer terén is adott volna kivételeket és lehetővé tette volna, hogy a brit kormány korlátozza a vendégmunkások szociális juttatásait. A Brexit népszavazási győzelme miatt azonban nem lépett érvénybe.

Kivételezés

Merkel egyfelől elismerte, hogy a brit exportpiac fontos a német vállalatoknak, de hangsúlyozta, hogy ha a szabad munkavállalás elvének érvényesítését egy ország esetén feladnák, az azzal járhatna, hogy mások is hasonló követelésekkel állnak elő. Ez a közös piac szétaprózódásához vezetne.

Látja azonban, hogy a bevándorlás ügye milyen erős dezintegráló hatással van az unióra, bizonyára ezért vetette fel a lehetőséget, hogy érvényesülésének definiálásával értelmezzék a szabad munkavállalás jogát.

Kérdés azonban, hogy brit kollégájának, Theresa Maynek elég lenne-e a korábbi megállapodás érvénybe léptetése - ami tehát lehetővé teszi a szociális juttatások korlátozását. May ugyanis érezhetően le akarja csökkenteni a Nagy-Britanniába bejutó EU-s vendégmunkások számát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2016.11.16 10:16

Kitalálhatná, hogy esküszegés, és hivatali kötelesség ismeretlen ok miatti elszabotálása miatt
szükebb és tágabb közössége többszöri elárulása miatt lemond,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html