Angela Merkel német kancellár munkáltatók előtt tartott beszédében célzást tett arra, hogy fel lehetne frissíteni az Egyesült Királyság és az EU között februárban létrejött megállapodást, amely jelentős kivételeket adott Nagy-Britanniának az uniós szerepvállalás alól - írta a Bloomberg.

A kancellár ugyan a Brexit-tárgyalásokra utalva újra elutasította azt a lehetőséget, hogy bármely ország, amely része akar lenni az egységes európai piacnak, korlátozza az unió híres négy szabadságát, köztük a munkavállalás lehetőségét, ám finomított álláspontján. Felvetette, hogy milyen feltételek mellett tekinthetjük úgy, hogy ez a jog érvényesül.

Szerinte

Merkel úgy gondolja, hogy a szabad munkavállalás joga akkor érvényesül, ha egy vendégmunkás jövedelmet szerez magának és a családjának a külföldön végzett munkájával. Az már más kérdés, hogy milyen feltételekkel kaphatja meg a fogadó ország szociális rendszerében a munkavállalóknak járó törvényes juttatásokat.

Ha ezt elfogadjuk, akkor megelőzhetjük, hogy az uniós állampolgárok csak azért menjenek más EU-tagállamokba dolgozni, hogy megszerezzék az azokban érvényes - a saját országukban elérhetőnél nyilván jóval nagyvonalúbb - szociális juttatásokat.

Február

Merkel ezzel visszanyúlt a februári megállapodáshoz, amelyet az akkori brit miniszterelnök, David Cameron hozott tető alá az EU vezetőivel. Cameron olyan engedményeket akart, amelyekkel bizonyíthatja: az Egyesült Királyság olyan egyedi, kivételezett státust élvez az Európai Unióban, amelynek köszönhetően gyakorlatilag nem is tagja annak. Ezzel akarta kihúzni a júniusi népszavazáson a Brexit mellett kampányolók alól a talajt - sikertelenül.

Részletek

A megállapodásban az EU lehetővé tette volna, hogy Nagy-Britannia tartósan kívül maradjon az eurózónán, azaz megtartsa a jó öreg fontot. London felmentést kapott volna az alól, hogy részt vegyen a bajba kerülő eurótagállamok kisegítésére induló bármilyen jövőbeni mentőakcióban.

Nem kellett volna részt vállalnia az EU egyik fő céljának elérésében, az unió integrációjának folyamatos erősítésében, csak amennyire éppen kedve tartotta volna.

A paktum a pénzügyi rendszer terén is adott volna kivételeket és lehetővé tette volna, hogy a brit kormány korlátozza a vendégmunkások szociális juttatásait. A Brexit népszavazási győzelme miatt azonban nem lépett érvénybe.

Kivételezés

Merkel egyfelől elismerte, hogy a brit exportpiac fontos a német vállalatoknak, de hangsúlyozta, hogy ha a szabad munkavállalás elvének érvényesítését egy ország esetén feladnák, az azzal járhatna, hogy mások is hasonló követelésekkel állnak elő. Ez a közös piac szétaprózódásához vezetne.

Látja azonban, hogy a bevándorlás ügye milyen erős dezintegráló hatással van az unióra, bizonyára ezért vetette fel a lehetőséget, hogy érvényesülésének definiálásával értelmezzék a szabad munkavállalás jogát.

Kérdés azonban, hogy brit kollégájának, Theresa Maynek elég lenne-e a korábbi megállapodás érvénybe léptetése - ami tehát lehetővé teszi a szociális juttatások korlátozását. May ugyanis érezhetően le akarja csökkenteni a Nagy-Britanniába bejutó EU-s vendégmunkások számát.