Merkel nagy-nagy fityiszt mutat mindenkinek

Aki abban bízott, hogy a CDU kínos veresége a hét végi tartományi választáson eltántorítja Angela Merkelt a kancellári szék megtartásától, annak rossz napja lesz. A szakértők szerint csak még egyértelműbbé vált, hogy jól teszi, ha indul a poszt megtartásáért.
Napi.hu, 2016. szeptember 5. hétfő, 12:26
Fotó: Reuters

Nem csupán a legnagyobb kormánypárt, a konzervatív CDU, hanem elsősorban Angela Merkel kancellár szenvedett megszégyenítő vereséget a hét végén a Macklenburg-Elő-Pomeránia tartományban tartott választáson, ami alapján sokan úgy vélhetik, az ő politikusi sikersorozata is elérkezett a végéhez. Pártja a harmadik helyre szorult az euroszkeptikus, bevándorlóellenes Alternatíva Németország (AfD) mögé.

Ugyan már!

Nagyot tévednek azonban azok, akik úgy vélik, hogy Merkel csillaga leáldozóban van. A hét végi szavazás csak még valószínűbbé tette, hogy elindul a 2017. szeptemberi országos parlamenti választásokon, mint a CDU kancellária jelöltje - kezdi értékelő cikkét a Bloomberg. Látszólag minden ellene szól. Az AfD éppen az ő nagyvonalú bevándorlási politikájának köszönhetően erősödött meg.

Merkel a szavazás előtt road show-ra indult a tartományban, kérte pártja támogatóit, hogy ne hagyják cserben a CDU-t, számos interjút adott - igaz, ezekben visszatérően elismételte, hogy nem bánta meg tavalyi döntését, amelynek eredményeként Németország megnyitotta kapuit a szíriai menekültek előtt.

Sehol senki

Nincs rivális, nincs alternatíva a porondon Merkellel szemben - véli Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza. A CDU-nak és Merkelnek le kell nyelniük a békát, bízva abba, hogy az idő feledteti a fiaskót.

Igaz, hogy egy évvel azt követően, hogy a magyar vezetés a menekültek egy nagy csoportjának átengedésével kész helyzet elé állította Németországot, a CDU bajor testvérpártja, a CSU halvány lelkesedéssel támogatja a kancellár újraindulását posztjáért.

Ugyanakkor a CDU/CSU fő ellenfele, a szociáldemokrata SPD támogatottsága országosan történelmi mélységben van, és az AfD sem áll olyan jól, mint a kelet-német tartományban. A CDU minden közvélemény-kutatás szerint vezet. A tartományi választás legnagyobb vesztese is a baloldal, a zöldek és a neonáci párt (NDP).

Senkinek sincs jobb esélye egy évvel a választás előtt, mint Merkelnek - vonja le mindebből a következtetést Carsten Nickel, a brüsszeli Teneo Intelligence kutatóintézet elemzője. Ő a garancia arra, hogy a CDU nyerjen és a kormányképes koalíciót kössön. Így jelenleg a legjobb, amit tehet, hogy nyugodt marad és teszi a dolgát.

Majd megmondja

A kancellár egyelőre nem jelentette be indulási szándékát. Azt ígérte, hogy a CDU decemberi esseni kongresszusán világossá teszi a szándékait. Ez volt az a város, ahol 2000-ben először a párt első emberévé választották.

Igazuk lehet azoknak az elemzőknek, akik szerint a német választókat leginkább izgató kérdés ma az, miként érinti az országukat és személyesen őket Merkel nagyvonalú bevándorlási politikája. Ezt tette szóvá a tartományi választás másnapján Wolgang Bosbach, a CDU egyik befolyásos képviselője, hozzátéve ugyanakkor, hogy ez nem azt jelenti, hogy vitát kellene indítani a kancellár 2017-es választási indulásáról.

Nagy NEM

A legnagyobb példányszámban eladott német lapnak, a Bildnek adott interjújában megkérdezték a kancellár asszonyt, hogy megbánta-e bármilyen döntését bevándorlással kapcsolatban, beleértve azt is, ami rekordszámú menekült beengedéséhez vezetett 2015-ben. A válasz rövid volt: Nem. Annyit még hozzátett, hogy ma is úgy döntene, mint egy éve.

Gyengébb méreg

Ugyanakkor a berlini kormány az elmúlt időszakban kevésbé "menekültbaráttá" tette Németországot - emlékeztet Schmielding. Szerinte a CDU abban bízhat, hogy a Törökországgal kötött menekült-visszafogadási megállapodásnak (és a balkáni országok határzárának), továbbá a már az országban lévő bevándorlók kezelésének köszönhetően (egy részüket hazaküldhetik, más részük beilleszkedhet) veszít a menekültkérdés mérgező erejéből 2017 szeptemberére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.09.07 10:13

@foldnyuzo: nem volt vicc. Egyszerűen az a baj veled, hogy beszoptad az olcsó bolsi ideológiát, amit a fejedre köpött a bolsi sajtó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2016.09.07 10:10

Kedves foldnyuzo!
Végigolvasva lehengerlő gondolataidat, melyek bővelkednek frappáns szófordulatokban, sziporkázó érvekben és oly fennkölt stílusban vannak megfogalmazva hogy azokat bizony még a nagy Homérosz is megirigyelné, rájöttem hogy ezekben a költői magasságokban melyen stílusod áll, vajmi kevés esélyem van értekezni veled. Úgyhogy részemről a vitát lezártnak tekintem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.09.07 08:55

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.09.07 08:02

@foldnyuzo: nagy európai libsi párt? Cdu.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.09.06 23:58

@tepsi:
Egy hülyét nem lehet meggyőzni, aki akkora ökör, hogy a halvány liberális európai pártokat góliátnak állítja be az elmebeteg!
Mondjál egyetlen egy nagy európai liberális pártot! Ja hogy nem tudsz, istenem hazudjál egyet hiszen olyan kreatív vagy ha marhaságokat kell állítani!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html