BUX

Merkel nem enged a nyomásnak

Angela Merkel német kancellár azzal próbált vasárnap pontot tenni az eurókötvénnyel, mint a válság megoldásának eszközével kapcsolatos vitáknak, hogy kijelentette: nem engedi, hogy a pénzpiacok diktáljanak.

NAPI, 2011. augusztus 21. vasárnap, 19:36

A közös eurókötvény az EU egyezményének megváltoztatását tenné szükségessé, ami "évekbe telhet" és lehet, hogy a német alkotmányba is ütközne - mondta Angela Merkel a ZDF televíziónak adott interjújában.

A közös kötvénykibocsátás "a távoli jövőben" valósággá válhat, de az eurókötvények jelenlegi bevezetése csak jobban aláásná a gazdasági stabilitást, tehát "ez most nem a megfelelő válasz" - tette hozzá.

"Most - egy drámai válságban - az eurókötvény pont a rossz válasz" - mondta a kancellár. "Ez egy eladósodott unió és nem egy stabil unió felé vezet. Minden országnak saját magának kell megtennie a lépéseket az adósságcsökkentés felé" - érvelt Merkel.

Az elmúlt napokban egyre többen és egyre intenzívebben szólaltak fel a közös eurókötvény bevezetése mellett, amint az adósságválság és döcögő globális gazdaság több mint két éves mélypontjukra taszították a piacokat.

"A politikusok nem futhatnak és nem is fognak a piacok után futni" - hangsúlyozta Merkel. "A piacok bizonyos dolgok megtételére akarnak minket kényszeríteni, ezeket viszont mi nem tesszük meg. A politikusoknak meg kell győződniük arról, hogy támadhatatlanok és az emberekért tudnak döntéseket hozni" - fogalmazott a kancellár.

Bár Merkel véleménye összhangban van a német közvéleménnyel és Herman Van Rompuy EU-elnökével, azon túl azonban nemcsak a politikai ellenzéke, de Belgium, Olaszország és az Európai Bizottság is máshogy látja a helyzetet. Az Európai Bizottság a héten közölte, hogy még mindig vizsgálja az ilyen kötvények bevezetésének lehetőségét és egy törvénytervezettel is előállhat ez ügyben.

Amennyiben mégis lenne közös eurókötvény, az Németországnak 47 millárd eurós kiadást jelentene évente, ha a kamatokat a már most is drágábban forrásokhoz jutó országok kamataihoz igazítanák - közölte a héten a müncheni központú Ifo gazdaságkutató.