Angela Merkel a ZDF német országos köztelevízióban este sugárzott interjúban hangsúlyozta, hogy a migrációs válság hatékony kezeléséhez elvezető "igazi válaszok" az uniós "külső határokon és Törökországban vannak". A kancellár ismét elutasította a befogadható menekültek maximális számának megnevezésére irányuló követeléseket. Németország nem tudja egyedül eldönteni, hogy "ki jön, és ki nem jön", és nem tud "felső határokat egyoldalúan meghatározni" - mondta Merkel.

Arra a kérdésre, hogy csökkenésnek indulhat-e az idén a Németországba érkező menedékkérők száma, azt mondta, hogy ebben csak reménykedni lehet, és egyelőre az emberáradat "rendezésére és irányítására" van lehetőség. A menekültek számát csak a válságot kiváltó okok kezelésével lehet csökkenteni, ezek az okok pedig "Németországon kívül vannak".

Biztosítani kell az uniós külső határokat, és az EU-nak meg kell állapodnia a válság terheinek megosztásáról Törökországgal. Ennek részeként menekültkontingesek átvételéről is meg kell egyezni, hogy "az illegalitást legalitás" váltsa fel - mondta Merkel.

Arra a kérdésre, hogy nem szolgáltatja-e ki magát az EU Törökországnak, azt mondta, hogy van "bizonyos mértékű függőség", ez azonban a globalizált világ velejárója, és a megállapodáshoz Törökországnak is fűződik érdeke. A menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini rendszerről úgy vélte, hogy azt "tovább kell fejleszteni", a belső határőrizet nélküli schengeni övezetet pedig meg kell őrizni.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy teljes mértékben kitart eddigi álláspontja mellett, továbbra is úgy véli, hogy meg lehet birkózni a válsággal, s az a helyes, ha "Németország barátságos arcot mutat" a világnak. A sok kritika ellenére számára kétségtelen, hogy "sikerülni fog", ugyanakkor Németország egyedül nem tudja legyőzni a válságot - fejtette ki. Ezzel összefüggésben a legnagyobb csalódásnak azt nevezte, hogy nehezen halad előre a válság okozta terhek tagállamok közötti méltányos megosztásának ügye.

A szíriai menedékkérők lehetséges jogállásával kapcsolatban visszautasította azt az állítást, hogy kicsúszott volna a kezéből a folyamatok ellenőrzése. Elmondta: Thomas de Maiziere belügyminiszter ugyan változtatásokat kezdeményezett, de ő jelezte fenntartásait, és végül abban állapodtak meg, hogy a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi kormány tanácskozó testülete, a belügyminiszteri konferencia (IMK) foglalkozik majd az üggyel. Ez azt mutatja, hogy továbbra is a kormányfő határozza meg a kormány politikáját - mondta Angela Merkel.

"A kancellár és az egész kormány ura a helyzetnek" - hangsúlyozta a német kancellár.

Azzal kapcsolatban, hogy Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter lavinához hasonlította a migrációs válságot, azt mondta, hogy nem ilyen "képekben" gondolkodik a válságról, ennyiben nem ért egyet miniszterével, aki azonban rendkívüli személyiség, "önálló intézmény" a német politikában.

Kiemelte, hogy örömmel végzi a munkáját és elszántan küzd az ország újraegyesítése óta a legnagyobb kihívást jelentő válság megoldásáért. "Nem én vagyok az első kancellár, akinek harcolnia kellett valamiért" - hangsúlyozta. Egyben kizárta annak lehetőségét, hogy bizalmi szavazást kér maga ellen. "Ebben a törvényhozási ciklusban a polgárok rendelkezésére állok" - mondta Angela Merkel.