Merkel nem hátrál meg menekültügyben

Angela Merkel német kancellár egy pénteki televíziós interjúban kijelentette, hogy továbbra is kitart az európai migrációs válság kezeléséről képviselt álláspontja mellett, és küzd meggyőződéséért. Merkel szerint biztosítani kell az uniós külső határokat, és az EU-nak meg kell állapodnia a válság terheinek megosztásáról Törökországgal.
MTI, 2015. november 13. péntek, 22:46
Fotó: Reuters

Angela Merkel a ZDF német országos köztelevízióban este sugárzott interjúban hangsúlyozta, hogy a migrációs válság hatékony kezeléséhez elvezető "igazi válaszok" az uniós "külső határokon és Törökországban vannak". A kancellár ismét elutasította a befogadható menekültek maximális számának megnevezésére irányuló követeléseket. Németország nem tudja egyedül eldönteni, hogy "ki jön, és ki nem jön", és nem tud "felső határokat egyoldalúan meghatározni" - mondta Merkel.

Arra a kérdésre, hogy csökkenésnek indulhat-e az idén a Németországba érkező menedékkérők száma, azt mondta, hogy ebben csak reménykedni lehet, és egyelőre az emberáradat "rendezésére és irányítására" van lehetőség. A menekültek számát csak a válságot kiváltó okok kezelésével lehet csökkenteni, ezek az okok pedig "Németországon kívül vannak".

Biztosítani kell az uniós külső határokat, és az EU-nak meg kell állapodnia a válság terheinek megosztásáról Törökországgal. Ennek részeként menekültkontingesek átvételéről is meg kell egyezni, hogy "az illegalitást legalitás" váltsa fel - mondta Merkel.

Arra a kérdésre, hogy nem szolgáltatja-e ki magát az EU Törökországnak, azt mondta, hogy van "bizonyos mértékű függőség", ez azonban a globalizált világ velejárója, és a megállapodáshoz Törökországnak is fűződik érdeke. A menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini rendszerről úgy vélte, hogy azt "tovább kell fejleszteni", a belső határőrizet nélküli schengeni övezetet pedig meg kell őrizni.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy teljes mértékben kitart eddigi álláspontja mellett, továbbra is úgy véli, hogy meg lehet birkózni a válsággal, s az a helyes, ha "Németország barátságos arcot mutat" a világnak. A sok kritika ellenére számára kétségtelen, hogy "sikerülni fog", ugyanakkor Németország egyedül nem tudja legyőzni a válságot - fejtette ki. Ezzel összefüggésben a legnagyobb csalódásnak azt nevezte, hogy nehezen halad előre a válság okozta terhek tagállamok közötti méltányos megosztásának ügye.

A szíriai menedékkérők lehetséges jogállásával kapcsolatban visszautasította azt az állítást, hogy kicsúszott volna a kezéből a folyamatok ellenőrzése. Elmondta: Thomas de Maiziere belügyminiszter ugyan változtatásokat kezdeményezett, de ő jelezte fenntartásait, és végül abban állapodtak meg, hogy a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi kormány tanácskozó testülete, a belügyminiszteri konferencia (IMK) foglalkozik majd az üggyel. Ez azt mutatja, hogy továbbra is a kormányfő határozza meg a kormány politikáját - mondta Angela Merkel.

"A kancellár és az egész kormány ura a helyzetnek" - hangsúlyozta a német kancellár.

Azzal kapcsolatban, hogy Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter lavinához hasonlította a migrációs válságot, azt mondta, hogy nem ilyen "képekben" gondolkodik a válságról, ennyiben nem ért egyet miniszterével, aki azonban rendkívüli személyiség, "önálló intézmény" a német politikában.

Kiemelte, hogy örömmel végzi a munkáját és elszántan küzd az ország újraegyesítése óta a legnagyobb kihívást jelentő válság megoldásáért. "Nem én vagyok az első kancellár, akinek harcolnia kellett valamiért" - hangsúlyozta. Egyben kizárta annak lehetőségét, hogy bizalmi szavazást kér maga ellen. "Ebben a törvényhozási ciklusban a polgárok rendelkezésére állok" - mondta Angela Merkel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.11.14 11:58

Angela Merkel vagy konzumidiòta vagy beèpìtett ember.
Most kell a fidesznek uniòellenes tüntetèseket szerveznie mielőtt beelőzi a Jobbik.
Nem zàszlòt kell ègetni hanem Merkel, Juncker, Hollande kèpeket.
Takarodjanak a felelősök de ne ùgy mint Ponta!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

AuO4, 2015.11.14 11:29

Párizsi merényletek előtt ilyesmit mondani, valóban a német ,,realizmus"
megnyilvánulása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2015.11.14 11:28

@mirko: A történelem nem az erősséged, ezt már többször bebizonyítottad. (legutóbb az olaszországi Magyar Légióval kapcsolatban)

"náluk sok minden elfér a francia ég alatt"
http://hir.ma/kulfold/igy-bannak-a-francia-lanyokkal-az-illegalis-bevandorlok-video-18/547704

Sajnos most vagy 160 ártatlannak nem az ég alatt, hanem a föld alatt kell
elférnie.

Nyugat-Európai emberek irigylik és ünneplik MO.-t. A sajtójuk lebukott, nagy szemű síró gyerekeket, aggódó anyákat mutogatnak, miközben a betelepülők 80%-a férfi, 60% viselkedésén pedig látszik a kiképzés. Sorba szivárog ki, hogy a liberális hatalom cenzúrázza a nyugati sajtót.
Nálunk azért van "diktatúra" mert teret kaphat a valóság is, hiába tesznek meg mindent ez ellene Soros talpnyalói.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.11.14 11:15

@mirko: Te elmebeteg őrült!!!

Tegnapelőtt beszéltem a Német ismerősömmel , aki arról panaszkodott , sötétség beállta után nem mernek az utcára kimenni.
Ja és ő még viszonylag békés csendes helyen lakik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.11.14 09:27

Ez egy elmebeteg. Az üres zavaros, hablatyaival tönkrevágja Németországot, az EU-t, mindent. Neki nem a Közel Kelettel kell foglalkoznia, hanem Németországgal és az EU-val. Azonnali hatállyal ki kell rúgni őt is és az őt támogató csürhét is. Takarodjon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html