Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Angela Merkel csütörtökön a WDR német közszolgálati csatorna Europa Forum című rendezvényén jó hírnek nevezte, hogy - mint fogalmazott - "a mostani véleménykülönbségek és a jelentős konfliktus ellenére sikerül közösen megemlékezni a második világháború egy nehéz időszakáról". Üdvözölte azt a felhívást is az orosz elnök részéről, hogy halasszák el a kelet-ukrajnai szeparatisták által vasárnapra tervezett népszavazást.

Putyin elnök szerdán, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökével Moszkvában tartott találkozója után tette ezt a felhívást. A Donyecki és Luhanszki megye Moszkva-barát szakadárjai azonban csütörtökön bejelentették, hogy nem halasztják el a függetlenségi népszavazást.

Nem fogadunk el semmit

A német kancellár elfogadhatatlannak nevezte a Krím annektálását. "Nem fogadunk el semmit" - jelentette ki. A Krím Oroszországhoz való csatolása a kancellár szerint a második világháború utáni berendezkedés egyik alapvetésének, az országok területi sérthetetlensége elvének teljes figyelmen kívül hagyását jelentette. "Ez nagyon gyorsan lerombolhatja azt, amit 1945 óta felépítettünk" - tette hozzá.

Az ukrán válság esetében két dologra szükséges összpontosítani Merkel szerint, egyrészt arra, hogy megtartsák május 25-én az elnökválasztást, másrészt az ország területi integritásának megőrzésére. Fontos Ukrajnát támogatni abban, hogy lakossága maga határozhassa meg a saját jövőjét. Emellett nyitva kell tartani a diplomáciai csatornákat, folytatni a tárgyalásokat és ha ez mind nem vezet eredményre, akkor újra és újra szankciókat kell kilátásba helyezni - hangsúlyozta Merkel. A szankciók nem lehetnek öncélúak, de nem kerülhetnek le a napirendről - jegyezte meg. Merkel úgy vélekedett: nem lehet kompromisszumokat kötni úgy, hogy az "egyik oldal egyáltalán nem mozdul".

Nagyon oda kell figyelni

A vita moderátorának kérdésére a kancellár kitért arra is, hogy "nem mindig ért egyet" mindennel, amit Orbán Viktor tesz, és nem mindig ért egyet a magyar miniszterelnök "hangvételével". Azt is mondta, rendben lévőnek találja, ha egy ország a saját nemzeti érdekeit képviseli, és azt is, ha egy, az EU-hoz tíz éve csatlakozott tagállam ugyanolyan magabiztos, mint a régi tagállamok. Ha viszont az benyomás támad, hogy valaki "nem minden szabályhoz tartja magát", akkor "nagyon oda kell figyelni" - jelentette ki.
Hozzátette egyúttal: az Európai Bizottság több alkalommal is kért változtatásokat Magyarországtól, és Magyarország ezeket meg is tette.