Merkel nem mindig ért egyet a Orbán "hangvételével"

Üdvözölte a német kancellár, hogy Vlagyimir Putyin várhatóan részt vesz a normandiai partraszállás évfordulójáról tartandó június 6-i megemlékezésen. Az Europa Forum rendezvényén kérdésre válaszolva Angela Merkel azt is elmondta: "nem mindig ért egyet" mindennel, amit Orbán Viktor tesz, és nem mindig ért egyet a magyar miniszterelnök "hangvételével".
MTI, 2014. május 8. csütörtök, 18:15
Fotó: Reuters

Angela Merkel csütörtökön a WDR német közszolgálati csatorna Europa Forum című rendezvényén jó hírnek nevezte, hogy - mint fogalmazott - "a mostani véleménykülönbségek és a jelentős konfliktus ellenére sikerül közösen megemlékezni a második világháború egy nehéz időszakáról". Üdvözölte azt a felhívást is az orosz elnök részéről, hogy halasszák el a kelet-ukrajnai szeparatisták által vasárnapra tervezett népszavazást.

Putyin elnök szerdán, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökével Moszkvában tartott találkozója után tette ezt a felhívást. A Donyecki és Luhanszki megye Moszkva-barát szakadárjai azonban csütörtökön bejelentették, hogy nem halasztják el a függetlenségi népszavazást.

Nem fogadunk el semmit

A német kancellár elfogadhatatlannak nevezte a Krím annektálását. "Nem fogadunk el semmit" - jelentette ki. A Krím Oroszországhoz való csatolása a kancellár szerint a második világháború utáni berendezkedés egyik alapvetésének, az országok területi sérthetetlensége elvének teljes figyelmen kívül hagyását jelentette. "Ez nagyon gyorsan lerombolhatja azt, amit 1945 óta felépítettünk" - tette hozzá.

Az ukrán válság esetében két dologra szükséges összpontosítani Merkel szerint, egyrészt arra, hogy megtartsák május 25-én az elnökválasztást, másrészt az ország területi integritásának megőrzésére. Fontos Ukrajnát támogatni abban, hogy lakossága maga határozhassa meg a saját jövőjét. Emellett nyitva kell tartani a diplomáciai csatornákat, folytatni a tárgyalásokat és ha ez mind nem vezet eredményre, akkor újra és újra szankciókat kell kilátásba helyezni - hangsúlyozta Merkel. A szankciók nem lehetnek öncélúak, de nem kerülhetnek le a napirendről - jegyezte meg. Merkel úgy vélekedett: nem lehet kompromisszumokat kötni úgy, hogy az "egyik oldal egyáltalán nem mozdul".

Nagyon oda kell figyelni

A vita moderátorának kérdésére a kancellár kitért arra is, hogy "nem mindig ért egyet" mindennel, amit Orbán Viktor tesz, és nem mindig ért egyet a magyar miniszterelnök "hangvételével". Azt is mondta, rendben lévőnek találja, ha egy ország a saját nemzeti érdekeit képviseli, és azt is, ha egy, az EU-hoz tíz éve csatlakozott tagállam ugyanolyan magabiztos, mint a régi tagállamok. Ha viszont az benyomás támad, hogy valaki "nem minden szabályhoz tartja magát", akkor "nagyon oda kell figyelni" - jelentette ki.
Hozzátette egyúttal: az Európai Bizottság több alkalommal is kért változtatásokat Magyarországtól, és Magyarország ezeket meg is tette.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.09 11:51

de Magyarország utolsó 60-65 évét se hasonlítsuk a Marshall-segélyből felépített Nyugathoz ...,ahová most sokan elmennek dolgozni ,és ugyanazért a munkáért ---árufeltöltés-pultos -pincér --3-4-szer több pénzt kapnak ...,ez a fidesz miatt van??? ...,nevetséges ,aki ezt mondja nagyon sötét ,vagy végtelen cinikus...

..amíg nem lesz hazai erős magyar kkv szektor ,ahol jó minőségű árut gyártanak kül-vagy belföldre ,és nem lesz piacuk itt vagy kint jó áron ,addig itt jólét nem lesz ...,Nyugaton is kellett úgy 20 év 1945 után ,amikor a jólét elkezdődött ...,csak akkor nem volt kína -india ,ami elvitte a munkát olcsón ..,a boltban német -francia ruhák -cipők -játékok -autók meg minden volt ,ők maguk gyártották ,és vették ,és a tőkés érdekelt volt a bérek növelésében ,mer nem a távol-keletre gyártott ....és természetesen így rengeteg tőkeerős nyugati kis-közép-nagyvállalat jött létre ,és mire jött a globalizáció ,abból is kaszáltak ..a 80-as évek végétől napjainkig ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html