Merkel nyílt fenyegetést tett - az Orbán-kormány szőnyeg szélére kerülhet

Nem marad következmények nélkül az európai uniós tagállamok közötti szolidaritás megtagadása - mondta Angela Merkel német kancellár szombati lapinterjúkban a menekültek tagországok közötti elosztásával kapcsolatban, utalva a tagállamoknak juttatott közösségi támogatásokra.
K. Kiss Gergely, 2017. szeptember 16. szombat, 11:54
Fotó: MTI/EPA

Nem szabad elfelejteni, hogy az EU-s partnerek nagy többsége hajlandó befogadni menekülteket, és a menekültpolitika számos kérdésében "teljes az egyetértés, és közösen konkrét haladást érünk el" - mondta a német kancellár a Passauer Neue Presse című lapban megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy miként akarja rábírni álláspontja átgondolására a menekültek tagállamok közötti szolidáris elosztásától az Európai Bíróság vonatkozó döntése után is elzárkózó Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és más kelet-európai kormányfőket,

Így van ez a külső határok védelmének ügyétől egészen a menekülésre késztető okok megszüntetéséért folytatott küzdelemig, és "csak néhány ország utasítja el továbbra is kerek perec a menekültek befogadását" - idézi az MTI.

Azonban az EU-ban "szolidaritásra van szükségünk", és a szolidaritást megtagadó tagországoknak "számolniuk kell azzal, hogy ez nem marad következmények nélkül, a jövőbeni pénzügyi támogatásokról folytatandó tárgyalásokra tekintettel sem" - mondta Angela Merkel.

Arra a kérdésre, nem ellentmondás-e, hogy a Magyarországon rekedt menekültek 2015 szeptemberi befogadásával kapcsolatban azt mondja, helyes döntést hoztak, és azt is mondja, hogy ilyen helyzet nem fordulhat többé elő, a német kancellár kijelentette, hogy nincs szó ellentmondásról. A 2015-ös "különleges kihívásokra" adott "politikai és humanitárius válasz" helyes volt, és minden erőfeszítés, amelyet azóta kifejtenek a menekültek áramlásának rendezetté tétele és a folyamat irányítása, valamint a menekülésre késztető okok és az embercsempészet felszámolása érdekében, azt szolgálja, hogy "ne ismétlődjék meg a 2015-ös szükséghelyzet".

Az viszont valóban helytelen volt, hogy a megelőző években "Németország, mint ahogy egész Európa", túl sokáig hagyatkozott az uniós - úgynevezett dublini - menekültügyi rendszerre, amely az akkori állapotában nem volt működőképes. Helytelen volt az is, hogy nem gondoskodtak a libanoni, jordániai és törökországi menekülttáborokban élő emberek rendes ellátásáról, hiszen ezek az emberek szükséghelyzetbe kerülve embercsempészekre bízták az életüket, hogy eljussanak Európába, és sokan meg is haltak - tette hozzá a német kancellár.

Szerinte most már hatékonyabb a menekülésre késztető okok felszámolásáért folytatott küzdelem, jobban ellátják a menekülttáborokat, és "egy új, átfogó partnerség" jött létre afrikai országokkal és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcra. "Meg kellett tanulnunk, hogy a szomszéd kontinens, Afrika ínsége és háborúi elől nem tudunk bezárkózni, és a saját érdekünkből ott is felelősséget kell vállalnunk" - mondta Angela Merkel.

A nagy rivális odacsapna - a kancellár jobbkeze nem

A Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik legtekintélyesebb politikusa, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter egy pénteken, ugyancsak a Passauer Neue Pressében közölt interjúban arra a kérdésre, hogy miként kell rábírni Orbán Viktort az Európa Bíróság ítéletének végrehajtására, azt mondta, hogy "a szilárdság és a türelem megfelelő keverékére" van szükség.

Arra a felvetésre, hogy a szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje, Martin Schulz az uniós támogatások megkurtítását követeli, Schäuble kiemelte: "bölcsebb lenne nem azonnal megsuhogtatni a husángot", mert nem akadályozni, hanem támogatni kell a menekültek befogadása körüli nehéz viták lefolytatását a tagállamokban.

Azonban az is "világos, hogy aki kiáll a sorból és nem vesz részt (a közös ügyekben), az végül saját magának árt leginkább" - mondta Wolfgang Schäuble.

A magyar és a szlovák kormány 2015 decemberében fordult keresettel az Európai Bírósághoz a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó, kötelező jellegű mechanizmus ügyében, amelyet az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással, mások mellett Magyarország és Szlovákia ellenkezése dacára fogadtak el néhány hónappal korábban. A keresetet múlt szerdán kihirdetett döntésében elutasította a luxembourgi székhelyű testület.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken a Kossuth Rádióban kijelentette, hogy a bíróság ítéletét tudomásul kell venni, de ez nem ok arra, hogy Magyarország megváltoztassa bevándorláspolitikáját, és nem fogja engedni, hogy Magyarországot "bevándorlóországgá" változtassák.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyurta, 2017.09.20 16:52

Helyes, akkor lesz rendben, ha ******a is lépnek miközben hátralökik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2017, 2017.09.20 15:08

@gyurta: Afrikát hét nyugati-ejrópai ország zsigerelte gyarmatként évszázadokon át, most meg ezeknek a korrupt vezetői kérik rajtunk számon a "szolidaritást".
Van bőr a képükön, te ezeknek nyalsz be tövig.
Lassan meg azon kellene gondolkoznia ennek a sok marhának, hogy lassan véget ér a háború (annak ellenére h a nyugati elit a terroristákat támogatja), és hogyan paterolják haza a migránsokat újjáépíteni az országaikat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.09.19 18:41

Az ENSZ főtitkár "fájdalmát fejezte ki annak láttán, ahogyan a menekülteket és bevándorlókat összemossák és bűnbaknak tüntetik fel, és ahogyan egyes politikai szereplők választási haszonszerzés céljából haragot szítanak ellenük".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.09.19 14:38

Ennyire jól állnak a szlovákok? Egyébként az egyik indoka, hogy nem lehet euro, az, hogy nem éri el a foglalkoztatottság a 65 %-ot. Ebből hogyan hozták ki a 4,2 % munkanélküli százalékot, azt mindenki érti, csak ez nem azt jelenti, hogy tényleg ennyien vannak munka nélkül. A munkaképes korú lakosság több, mint 35 %-a nem dolgozik, ez a valóság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.09.19 14:34

Legyen már euro Magyarországon, most is a kisbefektetők nem tudnak befektetni a Hozamplazan, mert a forint mindennel szemben erősödik, ami elviszi az emberek euroban és dollárban, japán yenben, stb., vásárolt befektetéseinek a hasznát. Azok az országok ahol euro és dollar van, most is halálra keresik magukat például a brazil alapokon, amit csak dollárért lehet megvenni. A forint miatt ott lóg állandóan a magyar befektetők feje fölött a Damoklesz kardja. Irigylem a szlovákokat, a 16 forintom ellenében is, jó nekik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html