Merkel odapörkölt Magyarországnak

A menekültek védelme az Európai Unió humanitárius felelőssége - mondta Angela Merkel német kancellár egy vasárnapi televíziós interjúban, amelyben többek között arról is beszélt, hogy szerinte Nagy-Britannia kilépése az EU-ból visszafordíthatatlan folyamat.
MTI, 2016. július 11. hétfő, 09:39
Fotó: Reuters

A politikus a ZDF országos köztelevízióban sugárzott interjúban elmondta, hogy amikor tavaly dönteni kellett a menekülthullám kezeléséről, meg kellett fontolni, vajon "hagyjuk-e Görögországot egyedül a feladattal", vagy "bánjunk igen rosszul a menekültekkel, ahogy például Magyarországon tették", vagy pedig humanitárius okokból "védelmet nyújtunk az embereknek".

A védelem megadása mellett kellett dönteni, mert az EU hitelességére és értékeire tekintettel minden más reakció "teljességgel elfogadhatatlan lett volna" - mondta Angela Merkel.

A történtek első "tanulsága", hogy korábban el kell kezdeni foglalkozni azzal, hogy miként élnek az emberek az EU szomszédságában, és többet kell tenni a menekülésre késztető okok megszüntetéséért. Másodszor "meg kell tanulni", hogy miként lehet megvédeni az uniós külső határt és megakadályozni az illegális migrációt, a harmadik teendő pedig a menekültek "méltányos elosztása" az uniós tagországok között - mondta a német kancellár, kiemelve, hogy az első két területen jelentős a haladás, de a menekültek elosztásában "még mindig vannak hiányosságok".

Az EU-Törökország megállapodásról szólva hangsúlyozta, hogy mindkét fél érdeke az illegális migráció megakadályozása, amikor pedig stabilizálódik a helyzet, az EU-nak legális úton is be kell fogadnia menekülteket, és erről tárgyalnia kell Törökországgal.

Brexit: nincs visszaút

A kancellár a brit uniós tagságról tartott népszavazással kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte a Brexit - Nagy-Britannia kilépése az EU-ból - visszafordíthatatlan folyamat. A brit szavazók "meghozták a döntést", így a következő lépés az lesz, hogy országuk az uniós alapszerződés 50. cikkelye alapján kezdeményezi a kiválást. Ez "emberi számítás szerint" akkor történik majd meg, amikor végrehajtják a váltást a miniszterelnöki tisztségben - mondta Angela Merkel.

Kiemelte, hogy a kilépésről folytatandó tárgyalásokon szó sem lehet arról, hogy Nagy-Britannia "kimazsolázza" az uniós alapszabadságok közül a számára előnyös elemeket.

A Nagy-Britannia nélküli EU-ban a legfontosabb feladat a belső és külső biztonság erősítése, "beleértve a külső határok védelmét", továbbá a versenyképesség és a gazdasági növekedés erősítése és a munkanélküliség csökkentése, a harmadik súlypont pedig a fiatalkori munkanélküliség visszaszorítása. A huszonhetek vezetői ezekről az ügyekről tárgyalnak majd szeptember közepén Pozsonyban - mondta Angela Merkel.

Hangsúlyozta, hogy nem az EU intézményi felépítésével vagy az integráció további mélyítésével kell foglalkozni, hanem azzal, hogy miként lehet "eredményeket elérni". Egyben visszautasította azt a felvetést, hogy Németország ragaszkodása a költségvetési fegyelmet és szerkezeti reformokat a középpontba helyező politikához hozzájárult volna a Brexitet pártolók győzelméhez Nagy-Britanniában és az EU-val szembeni elégedetlenség erősödéséhez a közösség más országaiban.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke kiemelte, hogy Németország a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) által vezetett kormány idején - a kétezres évek elején - elindított szerkezeti reformoknak köszönheti, hogy több munkahely jött létre és beindult a növekedés. Hozzátette, hogy szerinte más uniós tagállamoknak is ezt az utat kell követniük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Janulusz, 2016.07.12 16:39

http://www.pupublogja.hu/2016/07/a-vilag-ura.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.07.12 16:35

Orbán mérgezi a közéletet, a ország lakosságát, gyűlöletet szít, nacionalista húrokat penget. Olyan ez mint az arzén a húslevesben szép sárga. Aztán egyszer majd jön a katasztrófa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Janulusz, 2016.07.12 15:58

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Janulusz, 2016.07.12 15:55

@matura:
Jól látod a helyzetet. Orbán csak a rablóvezért játssza a homokozóban,és bomlasztja a rendszert Putyin pincsiként.
Ezt a semmirekellőt az összeugratás vezérli, akit még Aliev is kioktatott a multikulturális téveszméje miatt. Ilyen aljas eszékkel bíró politikusok miatt zajlott le két világháború. Ennek nem számítana, ha megint pár száz millió ember ölné egymást halomra mint régen Isonzó, Doberdó, Verdun stb. http://www.honvedelem.hu/cikk/38796_az_elso_vilaghaboru_tiz_nagy_csatajacsatamezein. És megint a hitleri álom a rémpéldakép, ahol városok lennének a földdel egyenlővé mint Drezda és a többi hasonló sorsú város.

A háborodott háborús agyú törpicsek csak veszélyt jelent hazánkra.
Az EU vezérei inkább az asztalnál vejék a nyálukat, mint egy parancsnoki főhadiszálláson. Itt csak Magyarországon halnak éhen és fagynak meg emberek a vezér hobbi beruházásai miatt. Oszt jó napot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

David Dakota, 2016.07.12 12:43

@Ezt-neked: Persze. A magadfajta ostoba bolsi már cska tuggya az igazságot. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html