Merkel odaszúrt egyet Magyarországnak

Helyes döntés volt a Magyarországon Nyugat felé gyalog elindult menekültek beengedése Németországba tavaly szeptember elején - mondta Angela Merkel német kancellár egy keddi lapinterjúban.
MTI, 2016. augusztus 23. kedd, 11:35
Fotó: MTI/EPA

A kancellár a Ruhr Nachrichten című német lapban megjelent interjúban nemmel válaszolt arra a kérdésre, hiba volt-e a Magyarországon elindult menekültek beengedéséről tavaly szeptember 5-re virradóra hozott döntés, és kiemelte: figyelembe kell venni, hogy a korábban kibontakozott fejlemények révén augusztusban és szeptemberben kiéleződött a helyzet, hiszen egyre többen keltek át gyalog Magyarországról Ausztriába, és "Budapesten súlyos humanitárius szükséghelyzet" alakult ki.

A menekültek beutazásának engedélyezése Magyarországról Németországba "szükséges és helyes" döntés volt - tette hozzá Angela Merkel. Mint mondta, "ezeknek az embereknek a túlnyomó többsége a háború és a terror elől menekült hozzánk Szíriából és Irakból", és "humanitárius kötelességünk volt segíteni és ellátni őket".

A Németországba érkező menekültek számának "tartós csökkentéséhez" a Törökországgal folytatott együttműködésre is szükség volt, "erre már (tavaly) augusztusban nyilvánosan rámutattam" - jegyezte meg a kancellár.

Az Ankarával ősszel kezdett együttműködés kedvező hatású volt, hiszen már decemberben jelentős mértékben csökkent az érkezők száma, a Törökországban élő menekültek ellátása pedig javult - mondta. Kiemelte: a kormány "nagy feladatoknak állt neki", hogy ne ismétlődjék meg a tavalyi helyzet. Először is fel kell számolni a "bűnöző embercsempészek" üzleti modelljét, másodszor "meg kell tanulnunk jobban védeni és ellenőrizni európai külső határainkat", harmadikként pedig többet kell tenni a menekülésre kényszerítő okok megszüntetéséért, hogy az emberek ne vágjanak neki a veszélyes útnak.

Az előrelépés mindhárom területen jelentős, de még sok munka van hátra. Ez vonatkozik mindazok integrációjára is, akik tartósan Németországban maradhatnak. "Továbbra is az a meggyőződésem, hogy sikerülni fog" (wir schaffen das) - mondta Angela Merkel. Hozzátette: az uniós tagországok egyetértenek abban, hogy szükség van a külső határok védelmére, és ebben fontos elem egy megerősített határ-, és partvédelmi ügynökség kiépítése. Ugyanakkor a határvédelem tengeri határ esetén nem lehetséges a túlparton fekvő országgal folytatott együttműködés nélkül.

Az EU-Törökország megállapodásnak az az alapja, hogy visszaküldik az Égei-tengeren illegálisan érkező menekülteket Törökországba, ahol a nemzetközi menekültügyi előírásoknak megfelelően bánnak velük, cserébe az EU pénzügyi segítséget ad a menekültek ellátásához, és "megnyit legális migrációs lehetőségeket".

Hasonló megállapodásokat kell majd kötni más országokkal is, például észak-afrikai államokkal, hogy az EU jobban tudja ellenőrizni a Földközi-tengeri menekülési útvonalakat - mondta a német kancellár.

Az ilyen megállapodások a menekülő emberek érdekeit is szolgálják, jobb nekik, ha hazájuk közelében maradhatnak, ahol "alacsonyabbak a kulturális és nyelvi korlátok" - tette hozzá Angela Merkel, kiemelve, hogy az EU-Törökország megállapodás "továbbra is helyes", és mindenkinek dolgoznia kellene azért, hogy fennmaradjon.

A kancellár az interjúban a többi között a közbiztonság erősítését célzó kormányzati és tartományi erőfeszítésekről is beszélt. Hangsúlyozta: az államnak az a feladata, hogy megtegyen mindent az emberek biztonságáért, ami csak emberileg lehetséges. A tettes rasszista, idegenellenes nézeteinek tulajdonított "müncheni ámokfutás is megmutatta, hogy nem egyedül az iszlamista terrorizmus elleni harcról van szó" - mondta.

Arra a kérdésre, mennyire aggódik amiatt, hogy behurcolják Németországba a törökországi belső konfliktusokat, Angela Merkel kiemelte, hogy a vélemény és a gyülekezés szabadsága az ország valamennyi lakosát megilleti, de a nézeteltéréseket természetesen békésen kell rendezni. Hozzátette: elvárja a régen Németországban élő török származású emberektől, hogy "nagymértékű lojalitással" viszonyuljanak Németországhoz. A kormányzat a hűségért cserébe igyekszik meghallgatni és megérteni őket, és szoros kapcsolatot ápol a bevándorlók szervezeteivel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antonchigurs, 2016.08.23 20:29

@ticsor: "Azért gondolom, hogy ha a lányod ott "gólyatáborozott" volna a fiatalok között, akkor most egy kicsit morcosabb lennél és mást gondolnál"

Hát, ja, mert én abban szocializálódtam, hogy a "nemzetköziség" mindenek előtt, ez még viccnek is rossz.
Én, vagy a családtagjaim, csak mint Breivik társa szerepelhetett volna a történetben, én speciel: "tiéd a másik fele testvérem" alapon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.08.23 19:24

@ticsor: Ja, meg a te fajtádban is van becsületes, csak az olyan elenyésző százalék, hogy attól még ugyanúgy utál benneteket a világ. Sikerült megmagyaráznom a migránsok iránti érzelmeket a te szinteden is ezzel?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.08.23 19:06

@ticsor: Nem fogom érteni, mert nem igaz. :)
AS dzshadista, az egy bizonyos embercsoportból kerül ki. És itt nem a haj- és szemszin a lényeg. :P
Viszont ez az embercsoport viszonylag nagy számban igyekszik jeleneleg Európa felé.

Mit gondolsz a megerőszakolt nőkről?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ticsor, 2016.08.23 19:02

@Dakota Summer: Pl. a barna hajú, kék szemű, enyhén kopaszodó emberek között is vannak dzsihádisták, de ennek ellenére azért tartózkodnék attól, hogy mindenkit, aki barna hajú, enyhén kopaszodó és kék szemű:

a) fellógassak;
b) kerékbe törjek;
c) vagy egyszerűen csak ne engedjem be sehova, száműzzem mindenhonnan, mert ő úgy érzem, veszélyt jelent számomra.

Sajnálom, hogy ha ezt sem fogod érteni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.08.23 18:56

@ticsor: Szóval elismered, hgy a bevándorlók között vannak dzsihádisták?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html