A DPA alapján azt írja a Deutsche Welle (DW), hogy Angela Merkel már 16 uniós tagállamnak megszerezte a beleegyezését azoknak a bevándorlóknak a gyors visszaküldéséhez, akik úgy folyamodnak menedékjoghoz Németországban, hogy előzőleg már másik uniós országban regisztrálták őket.

A DPA által megszerzett dokumentumban - ami a DPA birtokában került - olyan országok szerepelnek, mint Magyarország, Lengyelország, Csehország, Belgium, Dánia, Észtország, Franciaország, Finnország, Litvániána, Lettország, Luxemburg, Hollandia, Portugália és Svédország. Ezek azok az országok, amelyek a dokumentum szerint visszaveszik a németektől azokat a bevándorlókat, akik elsőként náluk regisztrálták magukat.

Pénteken, a csütörtök-pénteki uniós csúcsot követő sajtótájékoztatón Merkel arról beszélt, hogy Görögországgal és Spanyolországgal is sikerült már ilyen egyezségre jutnia.

A dokumentumból emellett az is kiderül, hogy első körben különleges gyűjtőtáborokba, a német határok mentén kialakított úgynevezett "horgonyközpontokba" (anchor centers) kerülnek majd ezek a bevándorlók, ahol aztán az ügyeiket kezelik.

Merkel számára azért volt sürgős a megállapodás, mert a CDU testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) július 1-ig adtak neki haladékot, hogy megoldást találjon a bevándorlók tömegeinek kezelésére. Mint ismert, a CSU-t vezetője Horst Seehofer - Orbán Viktor egyik szövetségese - komoly politikai nyomás alá helyezte a CDU-t vezető Merkelt, hogy ha nem talál határozott megoldást a menekültkérdésre, nem biztos, hogy tartható lesz a közös kormányzás.

A DW emellett megemlíti, hogy Merkel tervének az is része volt, hogy német rendőröket küldjenek Bulgáriába, hogy segítsék az EU külső határainak védelmét. Ez a megállapodás is megvan már sajtóhírek szerint.

A kancellár emellett még augusztus végéig az uniós határvédelmi szervet, a Frontexet is megerősítené a görög, macedón és albán határnál.

A német kancellár német sajtóértesülések szerint július 5-én fogadja Orbán Viktort Berlinben, a találkozás egyik témája a migráció lesz.

Babis és Orbán is cáfol

Andrej Babis cseh kormányfő szombaton cáfolta, hogy Csehország ígéretet tett volna Angela Merkel német kancellárnak egy olyan megállapodás támogatására, amely szerint a német határról kiutasítandó migránsokat befogadnák azok az államok, amelyekben a migránsokat az Európai Unió területén először regisztrálták - írja az MTI. Ilyen tárgyalásokra Csehország és Németország között nem került sor és a cseh kormány nem csatlakozott ilyen megállapodáshoz - reagált a cseh miniszterelnök, aki Franciaországban tartózkodik munkalátogatáson.

Csehország és Németország között semmiféle tárgyalás ez ügyben nem volt és kormányom nem is tervezi, hogy egy ilyen megállapodáshoz, amely az illegális bevándorlók rendszeres befogadását jelentené, csatlakozna

- olvasható a kormányfő Prágában kiadott nyilatkozatában.

A német hírügynökség értesülésével kapcsolatban Orbán Viktor magyar miniszterelnök az MTI megkeresére közölte:

ez a szokásos politikai kacsa, semmilyen megállapodás nem született.

Képünk forrása: AFP Photo/Ludovic MARIN