Merkel professzor gúnyolódik az önimádó férfiakon - meglepő történetek a kancellárról

Mi a titka Angela Merkelnek, akinek pályája egyre magasabbra ível. Németország kancellárjából Európa első emberévé, majd Donald Trump amerikai elnökké választásával a nyugati világ vezetőjévé vált, miközben berlini lakásának csengőgombja alatt ma is férje neve olvasható: Prof Dr Sauer.
Komócsin Sándor, 2017. szeptember 17. vasárnap, 12:48
Fotó: AFP

Öt életrajzi kötet jelent meg Angela Merkelről, aki a CDU/CSU pártszövetség élén várhatóan nagy fölénnyel megnyeri a szeptember 24-ei parlamenti választásokat, s ezzel megkapja a felhatalmazást negyedik kormányzási ciklusára Németországban. Ezekből kiderül, hogy opportunista, aki gyakran változtatja véleményét a korábbi ellenkezőjére, ám éppen ez teszi alkalmassá arra, hogy a nyugati civilizáció vezetője legyen - írja Simon Kuper a Financial Times publicistája.

Ifjúkor

Jellemének formálásában minden bizonnyal szerepet játszott, hogy a kommunista Kelet-Németországban élte le élete első 35 évét. Ez alatt megtanulhatta, hogy a rendszer ideológiája, amelyben sohasem hitt, ostobaság, ám a nevében működő hatalom nagyon is valóságos. Erre két módon reagált. Részben olyan szakmát választott, fizikus lett, amely ellenállt a marxizmus-leninizmus tanításainak. Részben alkalmazkodott: kulturális titkár volt munkahelye ifjúkommunista (FDJ) szervezetében.

Karrier

Néhány hónappal a berlini fal leomlása után Helmut Kohl kancellár bevette kormányába dísz kelet-németnek és dísz nőnek. Ekkor szembesült először a férfi politikusok hiúságával, szószátyárságával és alulinformáltságával. Kollégái unalmas háziasszonynak tartották, alábecsülték, milyen határozottan törekszik a hatalom megszerzésére.

Kohl, akit 1999-ben hátba döfött azzal, hogy ellenfele Wolfgang Schäuble kancellári jelölését támogatta, ötlettelennek minősítette, aki sosem tanult meg teljesen késsel-villával enni. Schäuble azóta is Merkel kormányainak pénzügyminisztere és a kancellár asszony örök legfőbb szövetségese.

Munkamódszer

Merkel úgy kezeli a problémákat, mint egy tudós: tanul és elemez. Legendás az a történet, hogyan értesült 2007-ben a pénzügyi válság egyik első jeléről. Éppen operába készült, amikor megkapta pénzügyi tanácsadója üzenetét: az IKB bajban van. Mi az az IKB? - szólt a válasz. Egy német bank, amelyek az első között rántott magával az USA másodlagos jelzálogpiacának összeomlása.

A kancellárnak fogalma sem volt a pénzügyi világról a krízis előtt. Úgy tekintett rá, mint az átlagnémet: a gyanús spekulációk világát látta a bankokban, a tőzsdékben és a tőkealapokban. Gyorsan képbe kellett kerülnie és kénytelen volt tudomásul venni, hogy a közgazdaság nem olyan, mint a fizika: a gazdasági elemzések gyakran végződnek tévedéssel. Igaz, legalább annyiban hasonlítanak egymásra, hogy mindkettő igen komplex problémákat kezel - olvasható a Financial Timesban.

Lassan reagált a problémákra, gyakran túl lassan az eurózóna válsága idején. A válságkezelést ahhoz hasonlította, mint amikor sűrű ködben kell autót vezetnie az embernek. Merkel nem szereti a hirtelen benyomás alapján hozott döntéseket. Narcisztikus politikus kollégáit, akiktől nem idegen az ilyesmit, szívesen utánozza - szigorúan családi körben.

Sorstárs

Tony Blair egykori brit munkáspárti miniszterelnök volt az egyetlen kollégája, aki igazán átérezte, milyen feladattal birkózik Merkel. Mindketten kívülállók voltak párjukban. Blair a baloldalt akarta megreformálni: szakítva az egyenlőség előnyben részesítésével be akarta húzni a Munkáspártot a politikai középre. Merkel a konzervatív gondolkodást akarja sokszor nyitottá tenni a változások befogadására.

Ugyanakkor szemben Blairral, akitől nem állt távol a politikai kalandorság, Merkelnek a Nyugat túlélése a legfontosabb. Látva a volt kelet-európai szocialista rendszerek összeomlását úgy véli, hogy Dél-Európa országaira is hasonló sors vár, ha nem teszik versenyképesebbé gazdaságaikat.

Tűzoltóparancsnok

Kormányzásának története válságkezelések sorozata. Kezdődött a 2008-as pénzügyi összeomlással, folytatódott az eurózóna megroggyanásával, majd Ukrajna 2014-es szétzilálódásával. Egy éve Donald Trump ingatlanmágnás amerikai elnökké választása sodorja soha nem látott bizonytalanságba a nyugati világot. Egyik életrajzírója ennek alapján Európa tűzoltóparancsnokának nevezi.

Merkel agilis vezető, aki az új információk alapján változtat politikájának irányán. Támogatta az USA 2003-s iraki háborúját és a nukleáris energia felhasználását, majd szembe fordult ezekkel. (Az utóbbival a 2011. márciusi atomkatasztrófa után, amely végleg elemésztette a német közvélemény bizalmát az atomenergiában.)

Professzor

Kizártnak minősítette, hogy az eurótagállamok pénzügyi mentőcsomagokkal segítsék ki az államcsődbe került Görögországot, majd felkarolta ezeket. A migrációs válság közepén, 2015 szeptemberében beengedett Németországban egymillió menekültet, majd jelezte, hogy ez kivétel volt. Ezekben a váltásaiban közös, hogy mindig a németországi politikai közép hangulata, saját racionális elemzése és a külvilág elvárásainak közös nevezőjét kereste.

Karrierje során politikusi feladata egyre tágult. Kezdetben Németország kancellárja volt, majd Európa első embere, végül Trump elnökké választása óta a nyugati civilizáció vezetője. Eközben semmit sem változott. Az egyik róla szóló könyv szerzője elárulja, hogy minden nap a berlini Múzeum-sziget közelében lévő, negyedik emeleti lakásába tér haza. Az ajtó melletti csöngőgomb alatt férje neve szerepel: Prof Dr Sauer.

(A nyitókép forrása: Odd ANDERSEN, AFP)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gmihaly621, 2017.09.17 19:57

Az 1950-es évek káderes elvtársai ezt hívták rövidítve "inki"-nek (ingadozó kispolgár). Mert nagypolgár nem is lehetett, politikusként sem az.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax, 2017.09.17 18:22

@na4: "Eltarthatják majd a csürhét. Mert dolgozni azt nem akarnak. Hát élvezzék ki fenékig."

Ez az ő döntésük, gondolom okkal tették, de az is tuti biztos, hogy a választók jóváhagyták a döntését, és gondolom a menekültek befogadása szimpatikus az ottani embereknek, hiszen nem véletlenül szavazzák meg újra kancellárnak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.09.17 18:11

@krax: Eltarthatják majd a csürhét. Mert dolgozni azt nem akarnak. Hát élvezzék ki fenékig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax, 2017.09.17 15:56

@na4: "Hányszor beleszaladt már a világ abba, hogy sötét hülyéket éltettek, akikről utóbb kiderült, hogy mekkora kártevők voltak. "

Pont ti vagytok a jelen helyzetben az élő példa, akik megválasztottátok a fityeszt, és a vezéreteket!

És az az aprócska tény ne zavarjon téged, hogy a Német választók túlnyomo része nem biztos, hogy azt látja a menekültekkel kapcsolatban, amit az itteni ócska propaganda belétek sulykol nap mint nap szinte valamennyi médián keresztül! :D :D :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.09.17 15:33

Hányszor beleszaladt már a világ abba, hogy sötét hülyéket éltettek, akikről utóbb kiderült, hogy mekkora kártevők voltak. Nos Merkel ugyanilyen. Ha újraválasztják Németország és Európa is irdatlan károkat fog szenvedni. Merkel kiárusította, elárulta, kiszolgáltatta Németországot idegen barbároknak, akik most belülről fogják Németországot szétverni - hacsak időben fel nem ébrednek a németek, és elzavarják a csürhét mindazon politikusokkal együtt, akik ezt megtették velük. Kár itt elvakulni Merkel nimbuszától. Ha meg is nyeri a mostani választásokat, csatát ugyan nyert, de nem háborút.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html