Merkel reformokat sürget

Angela Merkel német kancellár szerint Franciaországnak és Olaszországnak további reformokkal kell szavatolnia, hogy jövő évi költségvetésük megfeleljen az Európai Unió deficitszabályainak.
MTI-Eco, 2014. december 7. vasárnap, 16:55
Fotó: Reuters

A Die Welt című német lap vasárnapi kiadásában - Welt am Sonntag - megjelent nyilatkozatában a kancellár azt mondta, hogy nem helytelen időt adni a két országnak a reformtervek véglegesítésére, de "amit eddig az asztalra tettek, az az Európai Bizottság szerint nem elégséges, és ezzel egyetértek."

Az Európai Bizottság novemberben jövő márciusra halasztotta a döntést arról, hogy a túlzottdeficit-eljárás keretében kezdeményez-e pénzbüntetést Franciaország ellen az államháztartási hiánycél túllépése miatt, illetve felújítja-e a tavaly megszüntetett eljárást Olaszország ellen a túlzott közadósság miatt. A bizottság esetleges javaslata az EU gazdasági-pénzügyminiszteri tanácsának jóváhagyásától függ.

A francia kormány álláspontja az, hogy kötelezettségét lehetőleg teljesíteni akarja, de számára a gazdaság fellendítése az elsőrendű feladat. Ezt utoljára múlt héten ismételte el Michel Sapin francia pénzügyminiszter, éppen Berlinben. Később közölte, hogy a francia államháztartás hiányát jövőre a GDP 4,1 százalékára akarják leszorítani az eredetileg tervezett 4,3 százalékról.

A Franciaország ellen 2009 óta folyó túlzottdeficit-eljárás határideje szerint az országnak jövőre kellene az EU-ban egyezményes, előírásos 3 százalék alá csökkentenie hiányát. A francia kormány menetrendje szerint azonban ez 2017 előtt nem érhető el.

A 2000-es évtized elején Németország és Franciaország több éven át túllépte a 3 százalékos határt, de az Európai Bizottság által ellenük indított túlzottdeficit-eljárást az EU gazdasági-pénzügyminiszteri tanácsa 2003-ban eljárási kegyelemmel törölte. Elemzők szerint hasonló lépés most sem teljesen lehetetlen, de az utóbbi években megszigorított EU-beli gazdasági kormányzás alaposan szűkítette egy felmentéshez vezető szavazás esélyét a miniszteri tanácsban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.12.07 21:44

Az Európai Bizottság novemberben jövő márciusra halasztotta a döntést arról, hogy a túlzottdeficit-eljárásban kezdeményez-e pénzbüntetést Franciaország ellen az államháztartási hiánycél túllépése miatt, illetve felújítja-e a tavaly megszüntetett eljárást Olaszország ellen a túlzott közadósság miatt. ..orogo..


..kettős-mérce !!!!!!..jupiter-kisökör !!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.12.07 21:27

tandard & Poor's
A befektetési sáv aljára minősítette vissza Olaszországot a Standard & Poor's

A befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére minősítette le Olaszország hosszú távú államadós-besorolását pénteken a Standard & Poor's, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy egyre rosszabbak az olasz gazdaság növekedési és adósságkilátásai.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "BBB/A-2"-ről egy fokozattal "BBB mínusz/A-3"-ra rontotta a hosszú és rövid lejáratú szuverén olasz adósságállomány osztályzatát.

Ha az S&P a hosszú futamú olasz adósság-kötelezettségek besorolását innen még tovább rontja, azzal Olaszország ennél a cégnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott - spekulatív - "BB" osztályzati sávba. (MTI)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.12.07 21:23

...jönnek a fekete levesek ..,olasz leminősítés ,itt meg ez ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html