Merkel: riasztó a sajtószabadság korlátozása

A német kormány megítélése szerint a legnagyobb mértékben riasztó, hogy a sajtó és a vélemény szabadságát újra és újra korlátozzák Törökországban - jelentette ki Angela Merkel kancellár szerdán Berlinben a Cumhuriyet című kormánykritikus török lap főszerkesztőjének őrizetbe vételével kapcsolatban.
MTI, 2016. november 2. szerda, 16:31
Fotó: MTI/EPA

A kancellár Johann Schneider-Ammann svájci államfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kifejtette: a sajtó- és a véleményszabadság törökországi korlátozásának "nagyon szomorú" folyamatába illeszkedik mindaz, ami a Cumhuriyet főszerkesztőjével és több munkatársával történt, és "nagyon-nagyon kétséges", hogy a török hatóságok eljárása megfelel-e a jogállamiság elveinek.

A német kormány figyelemmel kíséri az eljárást, éppen úgy, mint az előző főszerkesztő esetében - tette hozzá Angela Merkel, utalva a július 15-ei törökországi puccskísérlet óta Németországban élő Can Dündarra, aki ellen a Sabah című kormányközeli török lap szerint letartóztatási parancs van érvényben hazájában.

Számíthatnak Berlin szolidaritására az újságírók, és mindazok, akik az egyre nehezebb körülmények között állnak ki a sajtószabadságért és a véleményszabadságért Törökországban - mondta a német kancellár.

Elmondta, hogy Németország ankarai nagykövete kedden felkereste a Cumhuriyet szerkesztőségét. A látogatás jelzi, hogy a német kormánynak nagyon fontos a sajtó és a vélemény szabadsága, amelynek "természetesen központi szerepe van" Törökország uniós csatlakozási tárgyalásain - húzta alá Angela Merkel.

A török hatóságok hétfőn egy terrorizmus elleni intézkedés keretében a lap 13 vezetőjét és munkatársát vették őrizetbe. Az illetékes ügyészség szerint a gyanúsítottak bűncselekményt követhettek el a júliusi puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózat, valamint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevében, bár nem tagjai a terrorszervezeteknek.

A német kormányt számos bírálat érte, amiért eddig nem ítélte el Ankara lépését. Bírálta a kormányt Can Dündar is, szerinte "igen gyenge" volt Steffen Seibert kormányszóvivő hétfői állásfoglalása, amelyben kifejezésre juttatta a német kormány aggodalmát a történtek miatt. Can Dündar a Die Welt című lapban idézett nyilatkozatában hangsúlyozta: az aggódás nem segít a török újságíróknak.

Ugyanakkor az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) európai parlamenti (EP-) képviselőinek vezetője, Herbert Reul a Bild című lap szerdai számában azt mondta, hogy még tovább csúszhat a török állampolgárok uniós vízumkötelezettségének megszüntetése, ha Recep Tayyip Erdogan nem változtat politikáján.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2016.11.02 18:23

"...riasztó a sajtószabadság korlátozása"

A címet olvasva azt gondoltam, hogy a migránsok nagymamája végre bevallotta az ismert tényt, hogy a német média irányított és a megvásárolt újságírók jelentős kárt okoznak Európának.

Tévedtem! A hazugság nagymestere ismét magabiztosan söpröget más háza táján, holott a sajátján kellene kitakarítani az évtizedek alatt felgyülemlett mocskot...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.11.02 17:06

Ez valahogy Németországra is igaz, csak kevésbé látványos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.11.02 16:46

Sötét, képmutató némber. A sajtószabadságot éppen Németországban korlátozzák. A lapoknak hallgatniuk kell a migránscsürhe rémtetteiről, stb. A németek már csak így nevezik a sajtót: Lügenpresse. A sötét Erdogannal meg éppen ő kezdett bratyizni. Szavahihetelen alak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html