Guido Westerwelle csütörtök délután találkozik majd John B. Emerson nagykövettel, és "nyomatékosan tudomására hozza a kormány álláspontját" a német hatóságok által feltételezett megfigyelésről - közölte a tárca szóvivője. Angela Merkel kancellár szerdán felhívta Barack Obama amerikai elnököt, és elmondta, hogy megrendítené a két ország baráti kapcsolatát, ha beigazolódna a feltételezés.

Thomas de Maiziere védelmi miniszter szerint "nagyon rossz lenne", ha az amerikai szolgálatok valóban megfigyelték volna a kancellár mobilját. Barátok között "ez így nem megy". Az Egyesült Államok "a legjobb barátunk, és az is marad", de a megfigyelési ügy fölött "nem lehet egyszerűen napirendre térni" - mondta a kancellár bizalmasként számon tartott miniszter csütörtökön az ARD közszolgálati televíziónak.

Arra a felvetésre, hogy ha a kormányfő mobiltelefonja megfigyelési célpont lehet, akkor talán más vezető német politikusok kommunikációját is megfigyelhetik, azt mondta: "évek óta sejtem, hogy lehallgatják a mobilomat, de az amerikaiakra nem gondoltam".

A Spiegel Online szerint a német hatóságok annak nyomán jutottak a következtetésre, hogy Merkel mobilja megfigyelési célpont lehetett, hogy az a hírportál, amelyhez eljutottak az informatikai adatgyűjtésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) kiszivárogtatott dokumentumok, felvilágosítást kért a kormánytól egy oknyomozó anyaggal kapcsolatban.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács egy szóvivője a Spiegel Online-nak elmondta: az amerikai elnök biztosította a német kancellárt arról, hogy az Egyesült Államok nem figyeli meg a kommunikációját, és a jövőben sem tesz ilyet. A szóvivő kitért a válaszadás elől arra a kérdésre, hogy ez a kijelentés a múltra vonatkozóan is érvényes-e.

Ronald Pofalla, a német hírszerző szolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszter szerdán tájékoztatta a szolgálatokat a törvényhozás részéről felügyelő parlamenti ellenőrző testület (PKG) vezetőit az ügyről. A testület csütörtökön rendkívüli ülést tart. "Aki a német kancellárt lehallgatja, az a német polgárokat is lehallgatja" - nyilatkozott Thomas Opperman, a parlamenti bizottság szociáldemokrata elnöke.

Hangsúlyozta: az újabb botrány arra utal, hogy az NSA kiszabadult a demokratikus ellenőrzés alól, és mindenfajta felügyelet nélkül tevékenykedik, ami tarthatatlan. Az ügynökségtől kiszivárogtatott anyagokból kibontakozó ügyek vizsgálata "most kezdődik csak igazán" - tette hozzá Opperman.

A kancelláriaminiszter több alkalommal beszámolt a mindig zárt ülésen - és lehallgatásbiztos helyiségben - tanácskozó PKG-nak arról, hogy miként halad a kormányzati munka az NSA lelepleződött titkos megfigyelési programjaival kapcsolatban. A miniszter a testület egy augusztusi ülése után azt mondta, hogy sikerült minden kérdést tisztázni.

Ezt nem támasztja alá a német kormányszóvivő szerdai közleménye, amelyben Angela Merkel és Barack Obama telefonbeszélgetéséről tájékoztatott. A közlemény szerint Merkel sürgette Obamát, hogy az amerikai kormányzat adjon választ a német kormány hónapokkal korábban feltett kérdéseire.