Merkel tényleg nagy bajban van

A német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) mégsem hajlandó a koalíciós tárgyalások folytatására az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével, és a Zöldekkel - pontosította pártja álláspontját Christian Lindner pártelnök csütörtökön.
Domokos László, 2017. november 23. csütörtök, 19:51
Fotó: AFP

Christian Lindner a Spiegel Online hírportálnak azt mondta, a sajtó "tévesen értelmezte" Nicola Beer főtitkár előző napi nyilatkozatát, amelyben megjegyezte, hogy nem lehet kizárni a pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításáról szóló tárgyalások felújítását, ha egy teljesen új program kerül napirendre - írta az MTI.

Az FDP elnöke kiemelte: a "tartalmi ellentmondások" miatt a Jamaica-koalícióról szóló tárgyalásnak "vége", a Zöldek pedig a liberálisokkal szemben ellenséges kijelentéseikkel és "összeesküvés-elméleteikkel" bizonyították, hogy nem is volt meg a kellő bizalom a közös kormányzáshoz.

miatt elképzelhetetlen, hogy az FDP a belátható jövőben együttműködjön a Zöldekkel szövetségi szinten. "Kizárom a megbeszélések újraindítását" - jelentette ki Christian Lindner.

Szavai szerint a több mint egy hónapig folytatott tárgyalásokon világossá vált, hogy pártja legfeljebb "az autó ötödik kereke" lehetett volna egy Jamaica-koalícióban, és állandó válságok nehezítették volna a kormány munkáját, mert élni kellett volna vétójogukkal, például az euróövezeti államháztartási politika ügyében, hiszen a Zöldek újabb közösségi támogatási alapokat akarnak felállítani, a liberálisok viszont az övezet tagállamainak önállóságára és fegyelmezett, felelős gazdálkodására építettek volna.

A Jamaica-koalíció ügye végül azon a "237 feloldatlan ellentmondáson" bukott el, amely a tárgyalások utolsó szakaszában is napirenden volt. Az FDP és a Zöldek között alapvető felfogásbeli ellentmondások is vannak, mert az FDP "a szabadság pártja", a Zöldek pedig az állami beavatkozásra és irányításra helyezik a hangsúlyt. Ez mutatkozik meg a többi között a klímapolitikában, amelyben a liberálisok az "innovációteremtő piactól", a Zöldek pedig "kvótáktól, állami támogatásoktól és tilalmaktól" várják az éghajlatváltozás elleni küzdelem sikerét - mondta Christian Lindner.

A Jamaica-koalíció ügye hétfőre virradóra fulladt kudarcba, mert az FDP kiszállt a hivatalos koalíciós tárgyalások megkezdésének lehetőségéről szóló előzetes egyeztetési folyamatból. Arra hivatkoztak, hogy a több mint egy hónapig folytatott megbeszéléseken nem alakult ki elég bizalom és közös programpont Németország megújításához.

A Zöldek azzal vádolták a hagyományosan piacpárti, jobboldali liberális FDP-t, hogy szándékosan futtatta zátonyra a tárgyalásokat, és előrehozott választást akar kiprovokálni, a kampányban pedig még inkább jobbra fordulna majd, hogy elhódítsa a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) szavazóit.

A Der Spiegel című hírmagazin csütörtöki számában azt írta, hogy a pártját megkérdőjelezhetetlen vezetőként irányító Christian Lindner napok óta készülhetett arra, hogy kiszáll a tárgyalási folyamatból. Hosszabb távú célja pedig az, hogy ellenzékben felépítsen egy "személyesen rá szabott" mozgalmat Emmanuel Macron francia államfő En Marche (Lendületben!) nevű mozgalmának mintájára, amely mozgósítja a politikai elittel elégedetlen választókat. A Der Spiegel megjegyezte, hogy Christian Lindner számára "első a párt, és utána következik a haza".

Az FDP a 2013-ban tartott szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a szavazatok 4,8 százalékát gyűjtötte össze, nem lépte át az 5 százalékos bejutási küszöböt, és így 64 év után kiesett a Bundestagból. Christian Lindner a bukás után vette át a párt vezetését, és szinte egyedül építette újjá a pártot, amely az idén szeptemberben tartott választáson 10,7 százalékos eredménnyel tért vissza a Bundestagba.

Címlapkép forrása: AFP PHOTO/Odd ANDERSEN

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ezt-nektek, 2017.11.24 18:35

@Bahnsteig_Eins: "Mint számodra a négy elemi..."

Ruszkibérenc! Husi, ízlik a makk? Vagy fogyóban van? Akkor visítozz csak továbbra is, mert akkor legalább tudom, hogy az éhes disznó továbbra is a makkról álmodik! :-)
A szutyok jobber tudat hasadt putritársad, mikor vált le? Na cserélj vele személyiséget gyorsan, őneki is tartogatok némi makkot! :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezt-nektek, 2017.11.24 18:28

@csaba7272: "Némi előnye azért van ennek, mert már polgárháború lenne Németországban, ha a sajtó tényleg szó szerint mindent megírna "irányítás" nélkül. De ami késik, nem múlik. Tisztán látszik a felfordulás a kormányalakítás körül."

Nincs ott semmiféle felfordulás, Merkel asszony megmondta, hogy a volt NDK nem kaphat kevesebb fejlesztési forrást, ls a menekült helyzeten sem akar változtatni, akkor inkáb enged az SPD-nek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2017.11.24 18:16

@ezt-nektek:
"elképzelhetetlen kormánypropaganda" ?? csak az van náluk. Annyira befolyásolva vannak, hogy észre sem veszi az átlag német.
Némi előnye azért van ennek, mert már polgárháború lenne Németországban, ha a sajtó tényleg szó szerint mindent megírna "irányítás" nélkül. De ami késik, nem múlik. Tisztán látszik a felfordulás a kormányalakítás körül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.11.24 18:16

@ezt-nektek: "elképzelehettlen"

Mint számodra a négy elemi...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezt-nektek, 2017.11.24 18:09

@csaba7272: "Azért nem az AfD, mert a lelassult, elkényelmesedett /agymosott/ német csak azt hiszi el,amit az ARD, ZDF, Spiegel, FAZ, vagy a SZ mond, vagy ír. Ezek mind az állami kábítást nyomják."

Most, hogy így írod, az én Német ismerőseim, viszont azt mondják, hogy náluk elképzelehettlen olyan kormánypropaganda, akár az írott, akár az elektronikus, vagy akár az utcákon, óriás plakátok tekintetében is, mint idehaza! :-)
És azért a Németkről köztudott, hogy elég precízen kezelnek mindent, beleértve a politikát is! :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html