Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Angela Merkel német kancellárnak hetekben mérhető ideje maradt arra, hogy Európa legbefolyásosabb vezetőjeként megoldást találjon a bevándorlási válságra - kezdi elemzését a Bloomberg. A csütörtök-pénteki európai uniós csúcsértekezlet előtt gúnyolódott kollégáin, akik nem támogatják a Törökországgal kötendő áttelepítési tervét.

Ezzel azonban csak növekvő ingerlékenységét takargatta. Rossz kedvének hátterében az lehet, hogy nem sikerült szövetségeseket találnia a javaslathoz, amely szerint az unió külső határának lezárásáért cserébe az EU szervezett formában áttelepítene Törökországból évente 250 ezer szíriai menekültet. Az érkezők azokban a tagállamokba kerülnének, amelyek vállalják bevándorlók fogadását.

Magány

A kancellár egy évtizedes első számú vezetői tevékenysége alapján arról ismert, hogy minden szavát és tettét alaposan megfontolja, ám ez a módszer kevésbé sikeres egy olyan égető válság kezelésében, mint amilyen a menekültkrízis. Mielőtt a tavaszi jó idő beálltával újraindul a tömeges bevándorlás, megoldást kell találni a problémára, mert Európa nem visel el újra egy olyan menekülthullámot, mint 2015-ben.

Ezzel éles kontrasztban áll, hogy az ügy megoldásának kulcsszereplője soha nem volt olyan magányos, mint a csütörtökön kezdődő EU-csúcs előtt. Az elmúlt néhány évben stabilan számíthatott a párizsi és a varsói vezetés támogatására, ám Páris világossá tette, hogy Franciaország nem óhajt több bevándorlónak helyet adni, Varsóban pedig euroszkeptikus kormány került hatalomra.

Nincs tartalék terve

Merkel számára világos, hogy Németország nem tud befogadni újabb egymillió menekültet, mint 2015-ben. Ugyanakkor el akarja kerülni az európai államok határainak lezárását. Ezt az ellentmondást valamilyen nemzetközi megoldással látja megoldhatónak - tudta meg a Bloomberg egy az ügyhöz közel álló forrásból. B terve nincs, azaz nem tartogat a tarsolyában más megoldást, ha ez nem sikerülne.

Ha a menekültkérdést nem sikerül nyugvópontra vinni, akkor az EU-n belüli politikai feszültség piaci hatásokkal járhat - hívja fel a figyelmet Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető elemzője. Európa esetén idén jobban kell figyelnünk a politikai kockázatra, mint a gazdasági adatokra - teszi hozzá.

Furcsa szövetség

A bevándorlás problémájának megoldatlansága Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnököt tette a német kancellár legfőbb európai szövetségesévé. Azt a baloldali politikust, akivel tavaly éles vitát folytattak a görög válságkezelés teendőiről. Merkel kitart amellett, hogy Görögországnak a schengeni övezetben kell maradnia - mondták a Bloombergnek a német politikust ismerő források.

Emellett ugyanaz az érve, amit az euróválság esetén is hangoztatott. Akik a görögök kilökését javasolják akár az eurózónából, akár a schengeni övezetből, azok alábecslik az ezzel járó, beláthatatlanul nagy kockázatokat.

Ezért lett volna az Európai Tanács ülése elé tervezett minicsúcs két főszereplője Ciprasz és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök. Rajtuk kívül az önkéntes befogadásra kész államok vezetői ültek volna a tárgyalóasztal körül. Végül Davutoglu az újabb véres ankarai merénylet miatt lemondta európai utazását.

Halasszuk el!

A kancellár időt akar nyerni. Az a terve, hogy a bevándorlással kapcsolatos kritikus döntést ne most, hanem a március 17-18-ai, következő EU-csúcson hozzák meg. Ezzel egy héttel a németországi tartományi választások utánra tolnák az ügyet.

A minicsúcs elmaradása jó érv lehet a halogatásra, emellett az Európai Bizottság szintén márciusra ígéri a menekültek kezeléséről szóló dublini egyezmény módosításával kapcsolatos javaslatának elővezetését.

Ellenszélben

Merkel népszerűsége négy és fél éves mélyponton van, a németek több mint négyötöde úgy véli, hogy a kormány nem tartja ellenőrzése alatt menekültválságot - derült ki az Infratest Dimap közvélemény-kutató cég felméréséből. A számos tényezőt és rengeteg országot érintő probléma kezelése nehezebb, mint a kevesebb szereplőt felvonultató adósságválságé.

A kancellár ugyanakkor nem adta fel a harcot, amelytől személyes politikai jövője is függ. Mélyen meg vagyok győződve arról, hogy Európa és Németország szempontjából is a helyes úton járunk - mondta hét végi interjújában a Stuttgarter Zeitungnak. Úgy véli, hogy lépésről lépésre sikeres lehet a stratégiája, ám hosszú utat kell megtenni a válság lecsöndesítéséig.