BUX
40021

Merkel újra megszólalt, főhet Orbán feje

Angela Merkel tartja magát ahhoz, hogy az európaiak morális és jogi kötelezettsége a nagy baj elől menekülők segítése. A német kancellár reagált a Trumppal szimpatizáló populista európai vezetők hét végi csúcstalálkozójára.

Napi.hu, 2017. január 24. kedd, 13:47

Angela Merkel visszavágott azoknak a nacionalista vezetőknek, akik őt okolják az európai bevándorlási válságért - derül ki a Bloomberg tudósításából. A német kancellár két nappal azt követően szólalt meg, hogy az európai radikális jobboldal vezetőinek krémje a hét végén Németországban tanácskozott.

Merkel szerint menekültpolitikája - amit sokan túlságosan megengedőnek tartanak - morális és jogi kötelezettségeken alapul. Az európaiaknak tartaniuk kell magukat alapértékeikhez, amelyek előírják azt is, hogy védelmet kell adniuk a háborúk és az elnyomás elől menekülő embereknek.

Morál és jog

Úgy vélem, nem segít, ha a társadalmi csoportok megosztásával és populizmussal próbáljuk megoldani ezt a problémát - fejtegette katolikus hallgatósága előtt a hét elején. Meg kell mutatnunk, hogy meggyőződéssel valljuk az országunk alapértékeit.

Emellett nemzetközi jog is kötelezi Németországot arra, hogy menedéket adjon az olyan országokból menekülő embereknek, mint Szíria, Irak, Afganisztán vagy Eritrea. Ezzel egyidejűleg azt is világossá tette, hogy akiket nem illet meg a védelem, azokat ki kell utasítani az országból.

Elitcserére játszanak

Populista vezetők, élükön Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Front, illetve Geert Wildesrsszel, a holland Szabadságpárt vezetőjével, a hét végén elsősorban Merkelt tették felelőssé az Európában kialakult bevándorlási válságért.

Koblenzben tartott találkozó résztvevői Donald Trump amerikai elnök szavait visszhangozták, aki jónak látna egy elitcserét Európában. Trump gondolatai Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől sem állnak távol.

Kis változás

A INSA közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése szerint Merkel pártszövetsége, a konzervatív CDU/CSU támogatottsága egy százalékponttal, 32,5 százalékra csökkent az elmúlt hónapban.

Az EU- és bevándorlóellenes Alternatíva Németországnak (AfD) - amelynek egyik vezetője részt vett a populista-csúcstalálkozón - egy százalékpontot javítva 14,5 százalékon áll, amivel az ország harmadik legnagyobb pártja. A szociáldemokraták támogatottsága nem változott: továbbra is 21 százalék.